Istraživači će se finansirati i iz budžeta i preko projekata

Skupština Srbije usvojila je Zakon o nauci i istraživanjima kojim se istraživačima omogućava "dvojno finansiranje" – iz budžeta i preko projekata.

Istraživači više neće zavisiti od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne, ali će morati da pokažu rezultate.

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, očekuje se izrada podzakonskih akata koji će definisati šta se očekuje kao rezultat za institucionalno finansiranje.

On je u načelnoj raspravi rekao da se od naučne zajednice očekuje da da doprinos društvu.

Šarčević je rekao da Zakon o nauci i istraživanjima zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku stvara pravni osnov za prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na dvojno finansiranje – institucionalno i projektno.

Ministar je precizirao da je budžet za nauku od 2015. do 2019.godine povećan za 35,8 odsto i da su se izdvajanja za nauku približila jednom procentu ukupnog republičkog budžeta.

Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inivacionih vaučera, što ukupno iznosi 18,6 miliona evra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. jul 2019, 15:29) - Dr [neregistrovani]

Istraživač

I dalje, mladi istraživači se ne mogu baviti naukom u Srbiji osim ako ceo eksperiment ne finsiraju iz sopstvenih sredstava (za šta su potrebne hiljade evra). Ovakav način finansiranja mladih istraživača ne postoji nigde u Evropi i Aziji, bar smo po nečemu prvi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">