Skroman rečnik studenata, srpski jezik kuca na vrata fakulteta

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije razmatrao je predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika Srpske akademije nauka i umetnosti da se srpski jezik kao predmet uvede na sve fakultete. Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kaže da se KONUS slaže sa zaključcima Odbora da je nivo govornog srpskog jezika relativno skroman i da studenti imaju skroman rečnik, ali da univerziteti ne mogu da preuzmu obaveze nižih nivoa obrazovanja.

Dopis Odbora za standardizaciju srpskog jezika više je nego dobrodošao, ali rektori smatraju da je prava adresa Ministarstvo prosvete, odnosno njegovi sektori za osnovno i srednje obrazovanje. Međutim, to ne znači da na univerzitetima ne mogu da se razvijaju određeni kursevi koji se bave veštinama komunikacije.  

Ivanka Popović, predsednik Konferencije univerziteta Srbije kaže da Univerziteti sa fakultetima koji se bave obrazovanjem učitelja, vaspitača i nastavnika u osnovnim i srednjim školama takođe imaju potrebu da možda preispitaju svoje studijske programe i nastavne planove i da eventualno daju veći naglasak savlađivanju tehnika učenja srpskog jezika.

"I to mi u svakom slučaju podržavamo, jer je neophgodno sačuvati i negovati naš nacionalni jezik", kaže profesorka Popović.

Učenje srpskog jezika moguće je uključiti u određene predmete kao što su poslovna komunikacija, etika i komuniciranje, ili poslovna istraživanja.

"Na fakultetima, posebno na fakultetima koji nemaju srpski jezik, u okviru svojih programa na početku dati veću pažnju na prostoru komunikacije, jer je to nešto što je neophodno u svakodnevoj praksi studenata u toku studija i nakon završetka studija", kaže Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

"Imam ovakvih primera u svetu, na američkim univerzitetima gde je učenje engleskog jezika kod njih ovabezno, tako da ovu inicijativu svakako ne treba u startu odbaciti, već je treba dobro razmotriti i videti kako je treba realizovati", smatra prof. Mladen Veinović, zamenik predsednika KONUS-a. 

Filolozi će vam reći da je način življenja, koji je suviše užurban, doveo do toga da sve manje čitamo, a onda i da nam rečnik bude sveden na nekih 600 do 700 reči.

Sintaksa je sve lošija, i ona pada zajedno sa vokabularom. Zato je Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio dopis sa predlogom da se na visokoškolskim ustanovama, bar godinu dana, uči standardni srpski jezik, i funkcionalno opismenjavanje akdemaca za struku za koju se spremaju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 13. jul 2019, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Kako su oni uopste dosli do zakljcka da studenti imaju skroman recnik Srpskog jezika?
Ako za to ne postoje relevantni dokazi onda je to nagadjanje

(subota, 13. jul 2019, 21:43) - ,," [neregistrovani]

Наш Језик

,,..наш наццционаллллни језик..."

Одакле ветар дува?!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">