Svaki peti čamac na reci neispravan

Inspekcija Ministarstva za saobraćaj pojačano kontroliše plovila. Prošle godine podneto je oko 100 prijava u slučajevima kada čamci nisu bili registrovani ili kada oni koji su njima upravljali nisu imali adekatne dozvole za upravljanje plovilima.

Bezbednost na rekama je veoma važna jer se saobraćaj pojačava. Prošle godine bilo je registrovano oko 3.800 plovila, a kapetanija ove godine očekuje više od 4.000 čamaca i brodova.

Ministarstvo saobraćaja počelo je opsežne kontrole na rekama da bi se zaštitili nautičari i oni koji koriste plovila. Provera urađena tokom prethodnih dana pokazala je da čak 20 odsto plovila nije bilo ispravno.

"Kazne su propisane zakonom i idu od 10.000 do 100.000 dinara. Primera radi, ukoliko koristite neregistrovano vozilo, kazna je oko 30.000 dinara", navodi pomoćnik ministra za saobraćaj Veljko Kovačević.

Kada je reč o bezbednosti, svako plovilo mora da ima obaveznu opremu.

"Obavezno je veslo, kanap za izvezivanje, kanta za izbacivanje vode, pojasi za spasavanje i protivpožarni aparat", kaže Kovačević.

Najčešće nepravilnosti koje inspektori registruju su upotreba neregistrovanih čamaca, vožnja bez dozvole i neispisane registarske oznake.

Kontrole širom Srbije

U Beogradu su u fokusu Sava i Dunav a kontrole se vrše i na drugim rekama širom Srbije.

Nautičari će do kraja godine morati da zamene dozvole koje trenutno imaju. Zamena dozvola je besplatna i treba je završiti do 31. decembra.

Kruzerski turizam je u porastu u našoj zemlji zbog čega se ubrzano radi na zaokruživanju infrastrukturnih tačaka.

"Skoro 100.000 ljudi će doći kruzerima u Beograd ove godine zbog čega se uvode i manji pristani za panoramska razgledanja a do kraja avgusta treba da bude završeno i međunarodno putničko pristanište u Zemunu. Bezbednost je na najvišem nivou što nije posledica slučaja već organizovanog rada. Sa gradom Beogradom pripremamo i nove uslove za splavove koji neće moći više da budu postavljani na potezu od Brankovog mosta do Ušća", rekao je pomoćnik ministra saobraćaja Veljko Kovačević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 12. jul 2020, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

Laž

Zamena dozvola nije besplatna već se naplaćuje. Neispravna i neregistrovana plovila su dva različita pojma. Može se reći neregularna plovila ili plovila kojima nije dozvoljeno kretanje.

(petak, 05. jul 2019, 17:11) - Nautičar [neregistrovani]

Skrivena kapetanija

Može li gospodin savetnik da objasni zbog čega je telefon kapetanije u Beogradu van funkcije već mesecima i nigde na internetu ne može da se nadje nikakvav kontakt sa istima