Počinje velika kontrola izdavanja "stana na dan"

Da li je komšija naglo progovorio više stranih jezika ili samo ima goste koje i sam ne poznaje, više neće biti trač-pitanje. I oni koji izdaju stanove kraće od 30 dana, tzv. "stan na dan", to neće moći "na crno".

Procenjuje se da svaki drugi krevet koji se izdaje nije prijavljen, najviše u velikim gradovima i turističkim centrima.

Prvi jul važan je i za transformaciju Poreske uprave koja traje više godina i kada čujemo da je fiskalna konsolidacija uspešna, to se u najvećoj meri pripisuje efikasnoj poreskoj administraciji.  

"Turistički inspektori su na terenu. Kontrolišu agencije zbog sezone koja je počela, ali i ugostiteljske objekte. Ono čime će se posebno baviti u narednom periodu je kontrola ugostiteljskih objekata za smeštaj u domaćoj radinosti. Sva ta domaćinstva će ubuduće moći dosta lakše da rade svoj posao i u skladu sa tim ćemo pojačati inspekcijski nadzor", naveo je Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Prema njegovim rečima, velika je siva zona u oblasti "stana na dan".

"Kreiranjem Zakona o ugostiteljstvu i radom sa kolegama iz Ministarstva finansija kroz reformu i izmene Zakona o porezu na dohodak građana, svim fizičkim licima koje pružaju usluge smeštaja u domaćoj radinosti, omogućili smo da rade bez posrednika. Plaćaće mnogo povoljnije porez", istakao je Knežević.

Porez će se, kaže, obračunavati tako što će se pet odsto od prosečne bruto zarade pomnožiti sa individualnim brojem ležaja i kategorijom turističkog mesta.

"Do kraja godine za sve one koji pružaju usluge u turističkim mestima prve kategorije iznos poreza po jednom krevetu je 1.715 dinara. Druge i treće kategorije još povoljnije", naglasio je Knežević.

Digitalizacija Poreske uprave – 28 miliona prijava u elektronskom obliku

Rade Šević, pomoćnik direktora zadužen za transformaciju Poreske uprave, navodi da je stepen poštovanja poreskih propisa bitan element.

"Što je veća naplata poreza, veća je mogućnost da ti porezi budu i niži", rekao je Šević.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava počinje da funkcioniše na 37 filijala.

"Mi smo preveli sve poreske prijave u elektronski oblik. Nama je važno da se centralizujemo, da se koncentrišemo na manji broj lokacija i da efikasnije obavljamo ono zbog čega smo tu", dodao je Šević.

Prema Ševićevim rečima, od početka podnošenja elektronskih poreskih prijava podneto je preko 28 miliona u elektronskom obliku.

"Kada bismo sve to odštampali, to bi bio toranj koji je deset puta viši od Ajfelovog tornja", istakao je Šević.

Povećane kazne za one koji posluju u "sivoj zoni"

Reforme Poreske uprave olakšaće posao i stanodavcima, naveo je Knežević.

"Očekujemo da će se povećati broj onih koji rade u skladu sa zakonom. Ako to ne bude slučaj, predvideli smo visoke kazne", istakao je Knežević.

Dodaje da kazne za bespravan rad idu i do 350.000 dinara.

"Recimo, ako je porez za jedan krevet godišnje oko 3.430 dinara i oko 330 dinara boravišne takse. Onda onaj koji izdaje će sa tri ili četiri izdavanja tog kreveta to morati da plati, a 360 dana radi za sebe. Mislim da je ovo izuzetno korektno", naveo je Knežević.

Knežević navodi da je projekat e-Turisti centralni informacioni sistem u turizmu i ugostiteljstvu koji će zaživeti sredinom naredne godine.

"Sadržaće sve neophodne informacije pružaocima usluga i gostima. Pružaoci usluga će sami evidentirati i vršiti prijavu gostiju. Pristup sistemu će imati sve relevantne institucije. Mi ćemo prvi put imati na jednom mestu sve podatke koji će nam mnogo značiti za analitiku i preuzimanje određenih mera za kreiranje turističke politike kako bi rezultati bili još bolji", zaključio je Knežević.

broj komentara 0 pošalji komentar