Pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi

Konačni rezultati razvrstavanja univerziteta na Šangajskoj listi biće objavljeni u avgustu, ali su danas u zoru objavljene oblasne liste, objavio je danas naučni časopis "Galaksija". Profesor Fizičkog fakulteta dr Zoran Nikolić kaže za RTS da ima softver koji je izračunao da će Beogradski univerzitet pasti za tridesetak mesta na Šangajskoj listi.

Univerzitet u Beogradu je prošle godine zauzeo 302. mesto, a očekuje se da će i ove godine ostatih u 400 univerziteta. Procene su da će zabeležiti pad od oko 30 mesta, rekao je za RTS dr Zoran Nikolić, profesor Fizičkog fakulteta.

Objašnjava da to nije toliko posledica manjeg broja objavljenih radova, koliko velikog napretka koji beleže univerziteti iz Azije. 

Profesor Nikolić kao primer navodi oblast telekomunikacija, gde prvih pet mesta drže univerziteti iz Kine, a kineski univerzitet je u oblasti nanotehnologija prestigao čak i prestižni američki MIT.

"Mi smo mala zemlja, sa nevelikim kapacitetima. Ako ne stvaramo više svake godine, ako je stagnacija, prirodno je da ćemo pasti", ukazao je Nikolić istakavši da je ovo sasvim solidna pozicija i da su u istočnoj Evropi samo Karlov univerzitet i Lomonosov jači od Beogradskog. 

Oblasne liste univerziteta detaljno se vode u 54 oblasti, a Beogradski univerzitet je ove godine zastupljen u 25 oblasti, za razliku od prošlogodišnjih 27.

"Primetan je pad na listama većih oblasti, poput biologije, fizike, hemije, matematike", istakao je Nikolić.

Univerzitet u Beogradu najbolje je rangiran u oblasti nauke i tehnologije hrane gde zauzima 50. mesto. Sledi oblast rudarsko i mineralno inženjerstvo (92), instrumentalna nauka i tehnologija (134), metalurško inženjerstvo (179), javno zdravlje (180) i stomatološke nauke (187. mesto u svetu).

Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu je ostvario 2017. godine, kada je bio 284. u svetu.

Nikolić ističe i da je Univerzitet u Novom Sadu u tri oblasti svrstan u prvih 500 na svetu, a Univerzitet u Kragujevcu u dve oblasti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jun 2019, 19:30) - Miša [neregistrovani]

Pad za samo 30 mesta...

Oni verovatno nisu uzeli sve parametre u razmatranje. Bg univerzitet je dalekoooo
Ispod savremenih univerziteta.

(sreda, 26. jun 2019, 22:00) - михаило цветковић [neregistrovani]

има наде

Има још наде за повратак на неко више место, уколико се успаваба академска заједница раздрма, а политичари почну да баве правим послом. Рангирање Универзитета у Београду, и других из Србије, на међународним листама је најважнији задатак Србије, јер је знање кључни ресурс у 21. веку. Ко то не схвати, суочиће са са све већим заостајањем ове земље. Претпостављак да су овоме паду, још не толико драматичном, допринели све већи одлив мозгова, све раширенији плагијати и све чешћи непотизам на факултетима.

(sreda, 26. jun 2019, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

sve je jasno

u prevodu: nismo mi loši nego su drugi bolji od nas. eto, samo njih 30 nas je prestiglo za godinu dana.
nije problem u nama nego u njima: bolji su od nas
nakon ovakvog objašnjenja jasno je zašto padaju na listi.

(sreda, 26. jun 2019, 15:45) - Srbenda [neregistrovani]

?

Ma nema veze ,bitno da svako mesto vece od2.000 stanovnika ima neko istureno odeljenje nekog fakulteta.Verovatno smo medju prvih deset u proizvodnji diploma.

(sreda, 26. jun 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Mentalitet mnogo govori. Ovo nema veze sa privatnim fakultetima.

Ostavimo sujetu po strani. Sve je zastarelo, i objekti i oprema i metodologija rada. Nema novih knjiga, literatura ne postoji. Loša komunikacija sa privredom, trasfer znanja je loš. 

(sreda, 26. jun 2019, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Degradacija

Država u obrazovnom sistemu sama sebe degradira, dozvoljeno je da se na svakom korak otvaraju privatni fakulteti ali ni to nije dovoljno, nego je omogućeno da Više škole strukovnih studija imaju Master studije a studenti nakon studija imaju zvanje Master (M.Sc) a po broju ESP bodova jednaki su sa bodovima i istim zvanjem stečenim na Fakultetu Beogradskog Univerziteta.