Roboti iz Kosovske Mitrovice

Na fakultetima Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ima oko 10.000 studenata. Ove godine najveće interesovanje je za Medicinski i Tehnički fakultet. Studenti Tehničkog fakulteta ekipi RTS-a prikazali su deo veština koje su stekli.

Roboti su spremni za praktični rad, studenti ih sklapaju, programiraju, uz pomoć mentora. Koriste ih na predavanjima, za prezentacije.

"Mogu da oponašaju naše pokrete, da imaju vizuelno prepoznavanje naših pokreta i onda isto to ponavljaju. Kontrola robota je moguća preko računara i preko smart telefona", objašnjava Jovan Vukašinović, student master studija.

Studenti ovog fakulteta imaju najsavremeniju opremu, pomaže država, a i sami pripremaju projekte, konkurišu kod međunarodnih donatora.

Opremljena je i kombinovana laboratorija za obnovljive izvore energije.

"To su fotonaponski paneli i energija vetra, učimo studente da polako postanu inženjeri budućnosti koji se polako okreću od klasičnih izvora ka obnovljivim izvorima", kaže za RTS Nebojša Arsić, dekan Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na osnovnim studijama imaju 18 programa, master i doktorske, svoj TV studio i Centar za razvoj karijere. Studenti koji se angažuju u centru i tokom studiranja pronađu posao, a tako i praktično uče da planiraju, izrade softver.

"Mi ovde nemamo konkretno razvijeni IT sektor odnosno nemamo firme koje se bave proizvodnjom softera, pa studenti nemaju mogućnost da nađu praksu ovde, a praksa je izuzetno bitna da bi se napredovalo", ističe student Filip Janaćković.

Vladimir Maksimović sa doktorskih studija kaže da Fakultet tehničkih nauka ima studentsku televiziju koja se bavi isključivo obrazovnim, naučnim i edukativnim sadržajima.

"Trudimo se da pratimo trend i ono što je studentima i šire zanimljivo", navodi Maksimović.

Student Darko Izgarević kaže da su uslovi na fakultetu odlični i svakog dana sve bolji.

"Na svakom od deset fakulteta, na 106 studijskih programa, na svim nivoima akademskog studiranja obrazujemo mlade ljude koji će biti sposobni da samostalno započnu ili održe svoje živote i svoja radna mesta", poručuje Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво