Roboti iz Kosovske Mitrovice

Na fakultetima Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ima oko 10.000 studenata. Ove godine najveće interesovanje je za Medicinski i Tehnički fakultet. Studenti Tehničkog fakulteta ekipi RTS-a prikazali su deo veština koje su stekli.

Roboti su spremni za praktični rad, studenti ih sklapaju, programiraju, uz pomoć mentora. Koriste ih na predavanjima, za prezentacije.

"Mogu da oponašaju naše pokrete, da imaju vizuelno prepoznavanje naših pokreta i onda isto to ponavljaju. Kontrola robota je moguća preko računara i preko smart telefona", objašnjava Jovan Vukašinović, student master studija.

Studenti ovog fakulteta imaju najsavremeniju opremu, pomaže država, a i sami pripremaju projekte, konkurišu kod međunarodnih donatora.

Opremljena je i kombinovana laboratorija za obnovljive izvore energije.

"To su fotonaponski paneli i energija vetra, učimo studente da polako postanu inženjeri budućnosti koji se polako okreću od klasičnih izvora ka obnovljivim izvorima", kaže za RTS Nebojša Arsić, dekan Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na osnovnim studijama imaju 18 programa, master i doktorske, svoj TV studio i Centar za razvoj karijere. Studenti koji se angažuju u centru i tokom studiranja pronađu posao, a tako i praktično uče da planiraju, izrade softver.

"Mi ovde nemamo konkretno razvijeni IT sektor odnosno nemamo firme koje se bave proizvodnjom softera, pa studenti nemaju mogućnost da nađu praksu ovde, a praksa je izuzetno bitna da bi se napredovalo", ističe student Filip Janaćković.

Vladimir Maksimović sa doktorskih studija kaže da Fakultet tehničkih nauka ima studentsku televiziju koja se bavi isključivo obrazovnim, naučnim i edukativnim sadržajima.

"Trudimo se da pratimo trend i ono što je studentima i šire zanimljivo", navodi Maksimović.

Student Darko Izgarević kaže da su uslovi na fakultetu odlični i svakog dana sve bolji.

"Na svakom od deset fakulteta, na 106 studijskih programa, na svim nivoima akademskog studiranja obrazujemo mlade ljude koji će biti sposobni da samostalno započnu ili održe svoje živote i svoja radna mesta", poručuje Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 14:39) - SeverMax [neregistrovani]

Svaka čast

Svaka čast studentima i profesorima iz Kosovske Mitrovice.
Znanje je najveći patriotizam, ppzdrav