Ko je odgovoran za "curenje" testa iz matematike

Kako je došlo do propusta i ko je odgovoran za to što je procurio test iz matematike za malu maturu, pa je polaganje odloženo za četvrtak, utvrđuju policija i tužilaštvo. Prema izveštaju koji je dobio ministar prosvete Mladen Šarčević za sada se zna da su u krađi učestvovale tri ženske osobe i da je reč o školi u Zemunu.

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" je sve spremno za polaganje kombinovanog testa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se zna da su tri osobe u policijskoj obradi dale izjave, koje su potvrdile da su se time bavile, ali da taj lanac nije do kraja utvrđen.  

"Pokušavamo da vidimo gde se osim Zemuna to dešavalo. Imamo nekih 15 sumnjivih lokacija. To smo ustanovili time što smo otvaranjem tih testova videli da li se to desilo tokom noći ili nebezbedno čuvanje testova. Tu je otprilike negde problem i onda ćemo videti ko je još odgovoran u lancu", naveo je Šarčević.

Ministar prosvete kaže da ne bi bilo korektno reći da je škola "Ilija Birčanin" nebezbedno čuvala testove.

"Majka koja je prvo otkrivena i koja je davala dalje portalima te inforacije i testove ima dete u toj školi. Može da se desi da jedinice za taj kriminal putem interneta rade svoj posao da se tačno ustanovi vreme i ko je kome slao", dodao je Šarčević.

Na navode da će pojedini roditelji doći u školu, ali da će deca bojkotovati polaganje, ministar Šarčević je poručio da se roditelji da ne igraju sudbinom svoje dece.

"Ja ću da poručim roditeljima da se ne igraju sa svojom decom. Oni svoj revolt, politički stav, nezadovoljstvo mogu da iskažu na hiljadu drugih načina. Ako misle da su njihova deca talac te priče, onda ja nisam njihov saučesnik", istakao je Šarčević.

Prema Šarčevićevim rečima, njegov rad kao ministra je podložan sudu javnosti.

"Ali od jednog gafa javnost pokušava da napravi slona. Mi smo sprečili da se loše stvari dese, produžili jedan dan i napravili sistem bezbednim. Sam sistem koji smo zatekli je loš. Javnost mora da zna da mi već dve godine radimo na sistemu matura koji će biti potpuno drugačiji i zaštićen", naveo je Šarčević.

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Uroš Momčilović kaže da u razgovoru sa roditeljima nije stekao utisak da su oni izgubili poverenje u malu maturu.

"Njihovi mališani će izaći. Sve je spremno i sve protiče najnormalnije kao i prethodnih dana", dodao je Momčilović.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za RTS da u konkretnom slučaju nije reč o visokotehnološkom kriminalu, s obzirom na to da je reč o fizičkom pristupu papirnom materijalu testa.

Dalja elektronska distribucija predstavlja posledicu osnovnog načina izvršenja.

Imajući to u vidu javno tužilaštvo postupa u predmetu dok tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal prati razvoj situacije i pruža podršku. 

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 19. jun 2019, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Svejedno

"Curio ili ne curio" test, prepisivalo se masovno, dežurni nastavnici su pomagali nekim učenicima...Javna tajna je da se to svake godine deševa u većini škola. Neka ministarstvo ispita šta se dešavalo u dve futoške škole.

(sreda, 19. jun 2019, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

Zar nista ne moze da se uradi bez muljanja???

Pa dokle ide taj bezobrazluk i greh???

(sreda, 19. jun 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Samo u zemlji Srbiji....

1. Ostavka doticnog ministra...
2. Krivicna + disciplinska odgovornost svih ucesnika u kradji ispitnog materijala
3. Ukinuti malu maturu jer je besmislena

(sreda, 19. jun 2019, 12:54) - sudija [neregistrovani]

.

Ovde se radi o kradji materijala koji je tajan do otvaranja posiljke i dok se ne podeli djacima. Dakle kradja.
Odgovoran je onaj ko je ukrao i poslao dalje, odgovoran je onaj ko je to primio i sirio dalje. Odgovoran je i onaj ko je trebao da obezbedi testove od kradje a nije to uradio ili je sam zloupotrebio to sto je imao kljuc od "sefa" ukoliko je materijal bio obezbedjen. Istraga moze da utvrdi za pola sata ko je odgovoran, samo je pitanje da li ce svi biti i gonjeni, klasika....

(sreda, 19. jun 2019, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

U Švedskoj se dogodilo isto prije par godina

Neki "umovi" su zaradili na stotine hiljada švedskih kruna po testu...ti "umovi" su useljenici, naravno!
Koristila se najmodernija tehnologija...
Danas se suđenje ponavlja, zbog pijanstva sudije u prethodnom suđenju u istom postupku...
Ovdje se vjeruje ministrima, a policija i sudstvo rade svoj posao.

(sreda, 19. jun 2019, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Prosle godine...

...ministar je smenio nacelnike uprava zbog mature. Pre toga je raznim povodima prozivao nastavnike, roditelje... Dakle, svi su krivi za ovo ili ono sem njega koji ne podnosi ostavku ''neopozivo''!

(sreda, 19. jun 2019, 11:35) - Nebojsa Dukic [neregistrovani]

Zataskavanje kriminala

Sve ima svoje ime i prezime pa i ovaj kriminalni akt protiv dece koja zasluzuju bolje, kvalitetnije obrazovanje i pravedno ocenjivanje i vrednovanje ucenja dece i davanje sanse onoj deci koja to zasluzuju.Sramota za Ministarstvo prosvete i Vladu a greh prema vrednoj deci .Zasto se skrivaju imena onih koji su do ovoga doveli?

(sreda, 19. jun 2019, 11:07) - Боки [neregistrovani]

Немогућа мисија

Мислим да нема земље у свету, где би се обзиром на број укључених људи (било из просвете било родитеља) да се овако нешто не би догодило.
Треба бити паметан и јаким новчаним казнама за одговорне обесхрабрити такве сличне "мудрице" да се догодине окушају у тој авантури.

(sreda, 19. jun 2019, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

Јасно и гласно

На ваше питање из наслова одговор је врло јасан - одговоран је министар. Јер посао није урађен како треба. Тачка. Све остало је лупетање. Тестови су компромитовани. Тачка.

(sreda, 19. jun 2019, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Ником није лако

Јуче смо гледали на једној нашој телевизији да девојчица показује на телефону не само комбиновани тест, него и његову резервну варијанту! Толико "цурења" доказује одакле риба смрди.