Najpopularniji fakulteti imaju problem s prostorom

Ministarstvo prosvete započelo je pregovore sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o novoj tranši kredita koji bi uglavnom bio usmeren na rešavanje prostornog problema fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu. Iznos kredita još nije poznat, a ministar Mladen Šarčević navodi da će biti najmanje 50 miliona evra uz kamatu od oko jedan odsto.

Nedostatak prostora postao je hroničan problem najpopularnijim fakultetima Univerziteta u Beogradu, i ograničavajući faktor za upis većeg broja studenta. Od investicija u visoko obrazovanje, koje najavljuje ministartsvo prosvete dosta se očekuje.

"Jedna od važnih stvari je da se za ETF napravi jedna nova savremena zgrada koja bi nam onda pružila velike mogućnosti u unapređenju rada i doprinosa u našoj čitavoj privredi i čitava država bi imala koristi od toga", kaže dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. Milo Tomašević.

Rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. Ivanka Popović navodi da je pitanje prostora od životnog značaja, zato što se većina fakulteta bori sa njim i da su oni neuslovni.

"Naravno tu je i priča o opremi koja je zastarela, koja se koristi i za nastavne i za naučne svrhe", rekla je Popovićeva.

Fakulteti će iskazati realne potrebe koje postoje, a onda će u zavisnosti od toga i sredstava kojima raspolaže, ministarstvo krenuti u rešavanje pitanja infrastrukture. Sa novim zakonskim odredbama moguće je da studenti i profesori formiraju kompanije.

"Za FON se radi nova zgrada, radićemo sada jedno osam novih zgrada u Srbiji, ove godine se projektuju, neke počinju sa radom i to vam sve govori da se proširenje tih kapaciteta odnosi upravo na te najbolje. Ono što je bitno u strategiji koju radimo do 2030. godine, i gde učestvuju mahom ljudi, dekani, profesori, bivši i sadašnji rektori, idemo i na nove vidove organizovanja kompanija na fakultetima", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministarstvo prosvete je izdvojilo i 60 miliona dinara za izradu idejnog projekta zgrade Biološkog i Geografskog i Fakulteta bezbednosti. Radi se i projekat za novu zgradu ETF-a koja bi trebalo da bude iza tehničkih fakulteta. Deo novca, biće utrošen i za smeštajne kapacitete studenata.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 00:43) - Geograf [neregistrovani]

Geografski

Ne trosite novac uzalud na nove zgrade. Trenutne prostorije koje fakultet koristi su sasvim zadovoljavajuce, kada bih se upisivao broj studenata koji je optimalan za potrebe trzista. Stop profesorskoj megalomaniji. Smanjite broj studenata za 2/3.