Otkriven spomenik "Crnotravcu neimaru" u Čuburskom parku

Spomenik "Crnotravcu neimaru" otkriven je u Čuburskom parku u Beogradz. Izgrađen je na inicijativu Udruženja Crnotravaca i njihovih potomaka, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda, opštine Vračar i Republike Srbije, saopštila je pres-služba Grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je svaki spomenik zaslužen, dok je spomenik "Crnotravcu neimaru", prema njegovim rečima, zaslužen teškom graditeljskom mukom, navodi se u saopštenju. 

"Zato mi danas ne otkrivamo spomenik, jer su Crnotravci svoje spomenike ostavili širom Beograda. Svaka zgrada koju su izgradili njihov je spomenik, od zgrade Vlade Srbije, Filozofskog i Pravnog fakulteta, Belog i Starog dvora, do hotela ‘Moskva' i ‘Bristol'. Svaka od tih zgrada je spomenik Crnotravcima", rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da su u poslednje vreme u glavnom gradu podignuti spomenici mnogim istaknutim ličnostima iz naše istorije.

"Podigli smo spomenike Borislavu Pekiću i Milutinu Milankoviću. Podići ćemo spomenik Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću, jer verujemo da jedan narod spomenicima čuva svoju istoriju. Svaki spomenik ili spomen-ploča uči nas da su neki ljudi uradili nešto dobro za ovaj narod i da buduće generacije treba da slede taj primer. Crnotavci su ginuli za ovu zemlju u oslobodilačkim ratovima, a potom je i gradili", ukazao je Vesić.

Otkrivanju spomenika u Čuburskom parku prisustvovali su državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović, zamenica predsednika opštine Vračar Radmila Sarić, predsednik Udruženja Crnotravaca i njihovih potomaka Boško Stefanović, kao i brojni članovi i poštovaoci tog udruženja.

broj komentara 0 pošalji komentar