Đorđević: Uskoro implementacija sistema socijalnih karata

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa predstavnicima 13 zemalja članica Evropskog udruženja medicinskih stručnjaka iz oblasti osiguranja i socijalnog osiguranja (EUMAŠ). Đorđević je sa predstavnicima tog udruženja razgovarao o aktuelnostima iz oblasti osiguranja i načinima za unapređivanje sistema socijalne zaštite.

Zoran Đorđević je naglasio da je Srbiji, koja je od 2012. godine uključena u rad EUMAŠ kroz aktivno članstvo Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, razmena iskustava sa ostalim članicama veoma dragocena.

"Socijalna zaštita je ljudsko pravo svakog građanina naše zemlje, a kroz saradnju Vlada Srbije će moći da izgradi još jače društvo, koje će imati socijalnu zaštitu i socijalnu sigurnost na najvećem mogućem nivou. Razmenili smo iskustva, otvarali teme i pitanja koja su nama posebno korisna i razgovarali o donošenju važnih odluka", rekao je Đorđević.

Đorđević je istakao da se na godišnjem nivou u Srbiji obavi više od 90.000 medicinskih veštačenja po osnovu zahteva iz više oblasti.

Prema njegovim rečima Srbija će uskoro implementirati sistem socijalnih karata, koje će funkcionisati po uzoru na Dansku, koja ima najsavremeniji i najefikasniji Zakon o socijalnim kartama.

"Kao što su naložili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ane Brnabić, trudimo se da standarde i zakone naše države podignemo na najviši mogući nivo, i verujem da ćemo u tome i uspeti i to ne samo kada je reč o socijalnim kartama, već u svim sferama, jer to naši građani zaslužuju", rekao je ministar.

U ime Evropskog udruženja medicinskih stručnjaka iz oblasti osiguranja i socijalnog osiguranja, Žan Pjer Šenkelars, rekao je da svaka zemlja zaslužuje da ima najbolju socijalnu zaštitu.

"Veoma je važno da izgradimo mostove između različitih sfera socijalne sigurnosti, kako bi ljudi mogli da uživaju u istim pravima, a to možemo postići samo ako delimo iskustva i učimo jedni od drugih. Tako ćemo uspeti da izgradimo socijalnu sigurnost i da svaka zemlja ima najbolju socijalnu zaštitu koliko je to moguće, jer ona treba da bude u skladu sa onom koju vrednuje Evropska unija i za koju se ona zalaže", rekao je Šenkelars.

Sastanku su prisustvovali predstavnici EUMAŠ-a iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Francuske, Nemačke, Holandije, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švedske, Švajcarske i Finske.

broj komentara 0 pošalji komentar