Vranjanski đaci već idu u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom

Grupa od pedesetak đaka, od trećeg do osmog razreda, čas informatike imala je u Kancelariji za IT i e-upravu. To je bila i prva poseta đaka državnom data centru. Osnovci iz Vranja pozvani su zbog nagrada koje su osvojili iz prirodnih, tehničkih i društvenih nauka.

Vranjanski đaci već idu u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. Uz digitalne učionice i informatiku, imali su prvi kontakt i sa softverom koji čuva podatke svih građana Srbije.

"Ja bih stvarno želela da budem programer kada porastem, jer smatram da je to posao budućnosti i sada, kako vreme prolazi, sve više se koriste računari, laptopovi, telefoni, internet", rekla je učenica petog razreda Mila Trajković.

Emilija Veljković iz četvrtog razreda je, zahvaljujući starijem bratu, shvatila da je informatika "zabavna i da se lako uči".

Prednosti digitalizacije iskusili su i roditelji koji osnovce, od ove godine, upisuju i elektronski. Od jula će ta usluga biti proširena na srednje škole i fakultete Beogradskog univerziteta.

"Ulažemo u informatiku i računarstvo i u osnovnim školama, otvaramo specijalistička IT odeljenja u srednjim školama, uvodimo nove smerove na fakultetima. Danas smo otvorili i vrata Kancelarije. Pričamo s osnovcima želimo da nešto nauče, ali dosta stvari učimo i mi od njih", izjavio je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Svoj trag osnovci iz Vranja ostaviće i u data-centru koji će tek biti izgrađen u Kragujevcu. U njegovoj vremenskoj kapsuli biće i njihove poruke za budućnost.

broj komentara 0 pošalji komentar