REM za medije dostupnije osobama sa invaliditetom

Kampanja promocije povećavanja dostupnosti programskog sadržaja osobama sa invaliditetom počela je u četvrtak pod pokroviteljstvom Regulatornog tela za elektronske medije. Zaposleni u REM-u posetili su Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad "Živimo zajedno" i uručili televizor.

"Ovo je mali simbol pažnje zaposlenih u Regulatoru koji shvataju važnost i potrebe osoba sa invaliditetom, a na koje ćemo u narednom periodu posebnu obraćati pažnju pružaocima medijskih usluga, ali i široj javnosti", navela je načelnica pravne službe REM-a Dušica Nedeljković.

Kako se navodi u saopštenju REM-a, Nedeljkovićeva je istakla da je dostupnost programskog sadržaja osobama sa invaliditetom u Srbiji na niskom nivou, što pokazuje i analiza "Program pristupačan osobama sa invaliditetom" koju je Regulator nedavno objavio.

Prema toj analizi, javni servis RTS i RTV jedini imaju sadržaje prilagođene osobama sa invaliditetom.

Nedeljkovićeva je podsetila da je Evropska unija u revidiranoj Direktivi prošle godine posebno istakla da je potrebno, bez nepotrebnog odlaganja, da pružaoci medijskih usluga učine svoj programski sadržaj progresivno dostupnim, što će izvesno u procesu pristupanja EU postati i obaveza Srbije.

Regulator je u tom smislu 24. maja 2019. godine doneo Preporuku o većoj dostupnosti programskih sadržaja osobama sa invaliditetom, kojom se teži unapređenju dostupnosti programa i sadržaja pružaoca medijskih usluga osobama oštećenog sluha i vida, kao i osobama sa intelektualnom ometenošću.

Preporukom Regulator ističe važnost poboljšanja ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u javnom informisanju, kao i njihovo veće prisustvo u medijima i povećanje svesti o potrebama osoba sa invaliditetom uz uvažavanje različitosti i povećanje tolerancije u društvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара