REM za medije dostupnije osobama sa invaliditetom

Kampanja promocije povećavanja dostupnosti programskog sadržaja osobama sa invaliditetom počela je u četvrtak pod pokroviteljstvom Regulatornog tela za elektronske medije. Zaposleni u REM-u posetili su Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad "Živimo zajedno" i uručili televizor.

"Ovo je mali simbol pažnje zaposlenih u Regulatoru koji shvataju važnost i potrebe osoba sa invaliditetom, a na koje ćemo u narednom periodu posebnu obraćati pažnju pružaocima medijskih usluga, ali i široj javnosti", navela je načelnica pravne službe REM-a Dušica Nedeljković.

Kako se navodi u saopštenju REM-a, Nedeljkovićeva je istakla da je dostupnost programskog sadržaja osobama sa invaliditetom u Srbiji na niskom nivou, što pokazuje i analiza "Program pristupačan osobama sa invaliditetom" koju je Regulator nedavno objavio.

Prema toj analizi, javni servis RTS i RTV jedini imaju sadržaje prilagođene osobama sa invaliditetom.

Nedeljkovićeva je podsetila da je Evropska unija u revidiranoj Direktivi prošle godine posebno istakla da je potrebno, bez nepotrebnog odlaganja, da pružaoci medijskih usluga učine svoj programski sadržaj progresivno dostupnim, što će izvesno u procesu pristupanja EU postati i obaveza Srbije.

Regulator je u tom smislu 24. maja 2019. godine doneo Preporuku o većoj dostupnosti programskih sadržaja osobama sa invaliditetom, kojom se teži unapređenju dostupnosti programa i sadržaja pružaoca medijskih usluga osobama oštećenog sluha i vida, kao i osobama sa intelektualnom ometenošću.

Preporukom Regulator ističe važnost poboljšanja ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u javnom informisanju, kao i njihovo veće prisustvo u medijima i povećanje svesti o potrebama osoba sa invaliditetom uz uvažavanje različitosti i povećanje tolerancije u društvu.

broj komentara 0 pošalji komentar