Da li ostaci crkve u Mačvanskoj Mitrovici kriju grob svetog Metodija

Dan Ćirila i Metodija – 24. maj obeležavaćemo kao državni praznik dan slovenske pismenosti i kulture. Jedan od tvoraca slovenskog pisma glagoljice Ćirilo počiva u Rimu, ali se ne zna gde počiva Metodije. Pretpostavlja se da je njegov grob na ostacima srednjovekovne crkve u Mačvanskoj Mitrovici.

Više od hiljadu godina bilo je svetilište. Od crkava do manastira više graditeljskih slojeva iz vizantijskog doba i nekoliko grobnica od kojih je jedna episkopska. Otkriven šezdesetih godina prošlog veka, lokalitet "Zidine" ili "Širingrad" u Mačvanskoj Mitrovici, pedeset godina je zaštićen, ali ne i detaljno istražen.

Otuda i nedoumice da li je ovde među ostacima crkve grobno mesto Metodija, koji je u srednjem veku bio episkop Sirmijumski.

"Mađarski kolega Imbre Boba je izneo tu tvrdnju da je ovo Metodijev grob, međutim istraživanja koje je sproveo Vladislav Popović, nalazi novca i nalazi nekih drugih predmeta kasnije, ukazuju da grob ne može biti Metodijev, ali može biti grob nekog od episkopa iz 11, 12 veka", kaže Perica Špehar, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. 

Srednjovekovo nasleđe na području Sremske Mitrovice ostalo je u senci značaja antičkih iskopina nekadašnje rimske prestonice Sirmijuma. Za arheologe i nauku - otvorena je tema.

"Ne mogu ništa da kažem precizno, u stvari čekamo nove arheološke nalaze", kaže Majkl Verner sa Univerziteta u Olbeniju.

Zna se da su braća Ćirilo i Metodije širili pismenost na području velikomoravske kneževine i Panonije. Zna se i da je Metodije bio episkop u ovim krajevima, ali da li je upravo na ostacima crkve u Mačvanskoj Mitrovici njegov grob ne zna se.

"Moramo da radimo projekte, prvo za konzervaciju ovog što imamo, drugo da radimo dalja istraživanja, mora se doći do podatka, ni jedno drugo mesto u svetu nema toliko elemenata koje vezuju grobno mesto Svetog Metodija sa ovim mestom", kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Potvrda bi značila da je Mačvanska Mitrovica jedno od najznačajnijih mesta u razvoju hrišćanstva među Slovenima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво