Trivan: Kvalitet vazduha ozbiljno narušen, opštine da gase kotlarnice

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je kao posledica civilizacijskog razvoja kvalitet vazduha ozbiljno narušen i da danas predstavlja prvorazredno pitanje u zaštiti životne sredine.

Trivan je istakao da se u aktivnostima na poboljšanju vazduha mora delovati lokalno, a istovremeno, razmišljati globalno, menjajući fokus delovanja ka glavnim faktorima koji neposredno utiču na zagađenje vazduha, kao što su termoenergetski kapaciteti koji se koriste za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

"Privreda je ključni faktor promena u društvu, i ako želimo da menjamo uslove u kojima živimo na bolje, moramo menjati tehnologije, i primenjivati one koje doprinose smanjenju zagađenja životne sredine", istakao je ministar na konferenciji "Životna sredina ka Evropi" - EnE19 koja je posvećena zagađenju vazduha povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

"Upozoravajući podaci Svetske zdravstvene organizacije nas podstiču da u Srbiji, čija je energetska bezbednost u direktnoj vezi sa korišćenjem uglja, iznađemo rešenja i postignemo društveni konsenzus kako bi ostvarili zajedničke ciljeve na poboljšanju kvaliteta vazduha", ukazao je Trivan.

"Ministarstvo se mora okrenuti praktičnim konkretnim merama, i to znači da se od sada u budžetima, ne samo Ministarstva, već i lokalnih samouprava, moraju svake godine izdvojiti sredstva da se bar nekoliko individualnih ložišta svake godine u svakom gradu ugase i prelaze na čistije izvore energije", istakao je ministar.

"Lokalne samouprave od sledeće godine moraju planirati u okviru svojih budžeta sredstva za gašenje individualnih kotlarnica i sprovođenje mera za poboljšanje saobraćaja" poručio je Trivan.

Deset puta više žrtava od broja stradalih u saobraćaju

Učesnici Konferencije ukazali su na podatke Svetske zdravstvene organizacije da je u svetu preko 90 posto populacije izloženo zagađenom vazduhu, a svake godine u svetu od zagađenog vazduha prevremeno umre oko sedam miliona ljudi.

Kvalitet vazduha je najveći ekološki rizik za zdravlje u Evropi, gde on prouzrokuje više od hiljadu slučajeva prevremenih smrti dnevno, što je više od deset puta od broja stradalih u saobraćajnim nesrećama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2016 godinu, broj prevremeno umrlih za Republiku Srbiju iznosi 6.592 slučajeva.

Konferencija "Životna sredina ka Evropi" - EnE19, petnaesta po redu, koju su organizovali „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine" i Privredna komora Srbije, održana je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ali istovremeno predstavlja zvaničan UN događaj, kojim se u Republici Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja (European Sustainable Development Week, ESDW). 

Pored ministra Trivana, na učesnicima konferencije obratili su se Stanojla Mandić, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Aleksandar Perić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i Aleksandra Mladenović, predsednik Ambasadora održivog razvoja i životne sredine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи