Stan na dan, kad poreznici zakucaju na vrata

Biznis izdavanje stanova na dan cveta već desetak godina. Najčešće se poslovalo u sivoj zoni, a ta oblast sada je regulisana Zakonom o ugostiteljstvu koji će u potpunosti biti primenljiv na jesen, do kada će važiti stara podzakonska akta. Špic turističke sezone osim prihoda doneće i trošak onima koji izdaju smeštaj, jer od 1. jula počinje njihovo oporezivanje.

Brza i laka zarada izdavanjem sobe, apartmana ili stana biće moguća i ubuduće ali uz poštovanje određenih propisa. Novina je i da će stanodavci sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da to što se danas popularno naziva stan na dan - jeste definisano kao ugostiteljska usluga smeštaja u domaćoj radinosti.

"Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smeštaja u domaćoj radinosti", istakao je Knežević.

Za one koji se o zakon ipak ogluše, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kaže da postoji jedna segment u ovom poslu koji još uvek radi u sivoj zoni.

"Ja sam potpuno siguran da će svi koji ozbiljno žele da se bave ovim poslom nakon usvajanja zakona shvatiti da je najjednostavnije da plate taj mali iznos koji je neophodan kao paušalni porez na godišnjem nivou", rekao je Seničić.

Knežević objašnjava da je iznos poreza koji će se plaćati pet odsto od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa koeficijentom turističkog mesta.

"Ako pričamo o prosečnoj bruto zaradi u prethodnoj godini, recimo da bi porez u ovom trenutku za ovu godinu za izdavaoce koji se nalaze u turističkom mestu prve kategorije, a to su Beograd, Zlatibor, Vrnjačka Banja - iznosio između 3.400 i 3.500 dinara po jednom krevetu. Kad vidite po kojim cenama se tržišno izdaje taj jedan krevet, shvatite da kroz dva ili tri izdavanja tog kreveta će moći da se plati godišnji porez", objašnjava Knežević.

U lov na one koji rade mimo zakona krenula je i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U tome će im pomoći i 1.000 mladih inspektora čije se zapošljavanje očekuje u naredne tri godine.

Dragan Pušara iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kaže da u slučaju da se govori o Beogradu, radi se o gotovo 1.600 objekata koji su kategorisani, dakle nalaze se u registru objekata koji se izdaju i ako se pogleda taj broj i uporedi sa brojem koji se nalazi na Booking.com i Airbnb vidi se podudarnost.

"Nema mnogo sive zone u ovoj oblasti, tu je tržište učinilo svoje. Nekada je bilo dovoljno imati jedan stan pa da od toga može pristojno da se živi, danas je i tu ponuda i potražnja učinila svoje pa su danas bolje kotirani na ta dva pretraživača oni koji imaju više objakta, konkurentniji su i onda pojedini ljudi koji su imali jedan stan ili manje tih jedinica i iz tih tržišnih razloga napuštaju", kaže Pušara.

Ubuduće nepozvani gosti biće i inspektori, koji će moći da se prijavljuju kao turisti u smeštajnim objektima. Na taj način proveravaće da li je smešaj kategorisan i da li ispunjava uslove.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 04. jun 2019, 10:13) - Komentator [neregistrovani]

Porez

Naravno, kao i uvek kada se uvode novi nameti, oni su u početku „simboličnog“ iznosa. Kada obveznici to prihvate i naviknu se, onda po pravilu sledi znatno povećanje iznosa za plaćanje.

(nedelja, 02. jun 2019, 20:40) - Djordje [neregistrovani]

Za anonimusa da procita ponovo Milosev komentar

Ja verujem da ovde nece biti problema ako sve bude fer radjeno kao i prilikom drugih inspekcija. Koliko se vidi u tekstu komentator Milos se uopste ne buni oko placanja poreza i kontrola, ali ne moze kontrola da mu oduzima zaradu za taj dan. Ako je kontrolor bukirao stan na dan mora ga i platiti isto kao sto Milos mora platiti porez a ako ga ne placa onda naravno mora biti zakonski procesuiran. Ali svakako se ne moze nekome uzimati zarada. Zamislite kada bi inspekcija dosla u neku firmu koja se bavi proizvodnjom i zaustavila proizvodnju za taj dan eto zato sto se radi inspekcija.

(nedelja, 02. jun 2019, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

@Miloše ,radi pošteno i nemaš problema

Miloše,
Ne pravi se mangup,već reci koliko dana ti je izdat jedan,dva,tri ,četiri kreveta.Izgleda da ti je puno za godinu dana platiti 3.500 dinara po jednom krevetu.
U Novom Sadu za vreme EXIT-a iznajmljivanje stana 4-5 puta skuplje nego drugim danima.Šta znači ovo,Miloše.
Tebi je problem da izgubiš jedan krevet po danu,ili se plašiš inspektora.
Samo ih kontrolišite,ako treba i pet puta dnevno,samo da uđu u legalnu zonu,a ne da već godinama ne plaćaju obaveze prema državi.

(nedelja, 02. jun 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Nije laka zarada

Ako mislite, da je to laka zarada onda, izvolite, kupite nekretninu, pa investirajte 20.000 eur u opremu, pa reklamirajte nekretninu, pa se pobrinite da imate puno zauzete kapacitete, čistite za svakim, perite peškire, čaršave itd itd...popravljajte to što narod polomi...i videčete da imate mnogo posla i mnogo troškova a zarada je veoma mali deo toga...

(nedelja, 02. jun 2019, 10:59) - Milos [neregistrovani]

Sve u redu ali i inspektor mora da plati uslugu

Ja nemam nista protiv da mi se inspektor pojavi kao zakupac stana na dan (zbog kontrole) ali u tom slucaju on mora platiti tu uslugu ako je rezervisao stan (jer ja od toga zivim). Ja sa placanjem poreza nemam nikakav problem ali ne moze mi neko oduzeti zaradu za taj dan zbog toga sto je resio kao inspektor da "rentira" stan za 1 dan i zbog toga stan nije izdat nekom drugom a on u stvari resio da kontrolise da li cu ga prijaviti kao stanara. Ako drzava ima budzet za to, sve u redu.