Abortus - čije je moje telo?

Devedesetdevet godina zatvora, toliko bi, prema nedavno usvojenom zakonu u Alabami, mogao da dobije svaki lekar koji izvrši abortus. O ovome se u Americi i dalje diskutuje, a na današnji dan Švajcarkinje su se izborile za blaži zakon o pobačaju, a Japanke pre 20 godina počele da koriste kontraceptivne pilule. Kada su Jugoslovenke dobile sva ova prava i kako danas stoje stvari sa abortusom u Srbiji?

Na ulicama Španije, Italije, Izraela pre skoro četiri decenije žene su se borile za pravo na abortus. A u to vreme redovi za pobačaj su bili uobičajena slika u beogradskom Narodnom frontu 1979. godine.

Jedna od žena snimljenih pre 40 godina kaže da ima dva sina i da ne želi više dece. Studentkinja koja je tih dana posetila ordinaciju Narodnog fronta navodi da je imala već dva pobačaja i da uprkos tome nije koristila kontracepciju.

Legalizacija abortusa u tadašnjoj Jugoslaviji otpočela je 50-ih godina prošlog veka, a završena je 1974. kada je pravo na pobačaj i zvanično upisano u tadašnji ustav. Srbija je tako postala jedna od tri zemlje na svetu koja je ovo reproduktivno pravo imala zapisano u federativnom ustavu.

A u televizijskom izveštaju pre četiri decenije navodi se i sledeće: "Najzad je zagarantovano do tada ograničeno pravo žene da bude svoga tela gospodar. Komisije su ukinute. Jugoslavija se nalazi na vrhu zemalja sa visokom stopom abortusa. Godišnje se u Jugoslaviji obavi 300.000 pobačaja, a u Socijalističkoj republici Srbiji 120.000 pobačaja. Prošle godine samo je u Beogradu registrovano 50.000 prekida trudnoće".

Na pitanje kakva je situacija četiri decenije kasnije odgovara Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.

"Pre tridesetak godina kada sam ja počeo da radim bilo ih je ovde na klinici čak i do 30 dnevno. Brojke na nivou godine su bile u hiljadama, ali s godinama taj broj se smanjivao, smanjivao tako da smo 2017. uradili oko 320, a u 2018. ko 280 namernih prekida trudnoće. Poslednjih godina imamo veliki broj privatnih ustanova koje su takođe ovlašćene da rade ove intervencije tako da to nije dobar pokazatelj o kretanjima broja abortusa u Srbiji", navodi doktor Stefanović.

Zvanično se godišnje u državim ustanovama izvede oko 17.000 prekida trudnoća. U zbiru sa privatnim klinikama nezvanično je ta brojka i do deset puta veća.

"Što se tiče privatnih tu bi trebalo možda uvesti neku striktniju kontrolu ili obavezu da se dostave podaci i tek onda emo imati predstavu o ukupnom broju abortusa u Srbiji. Ranije smo imali mnogo više mlađih pacijentkinja koje su prekidale trudnoću, međutim sada neki najčešći profil pacijenta koji se javi za prekid trudnoće je žena između 30 i 35 godina", ukazuje doktor Stefanović.

Godišnje se rodi oko 65.000 beba, a statistika pokazuje da na jednu trudnoću dođu dva abortusa. Nezvanično to najčešće rade žene koje već imaju decu.

"Abortus je stadijum za koji se žene ne odlučuju tako lako, i to je takođe jedna magla i jedna manipulacija ženama. Ta ekonomija koja se vodi kroz naše telo je najopasnija, i tu je zamka, jer niko ne dovodio socio-ekonomska pitanja, zdravstvena pitanja u centar pažnje onoga što se dotiče žena i što se dotiče svih nas", ističe Zoe Gudović iz ženskog fonda "Rekonstrukcija".

I zato je abortus priča koja ima dve strane. Otuda svih ovih decenija žustra polemika između, s jedne strane aktivistkinja koje ne odustaju od prava da same odlučuju o svom telu i s druge strane svih onih koji smatraju da time ne odlučuju samo o sebi. Već i o potomstvu i čitavom društvu. 

broj komentara 29 pošalji komentar
(sreda, 11. sep 2019, 22:24) - Ona [neregistrovani]

Ne slazem se........

Abortus jeste i treba da bude pravo svake zene! A za protivnike abortusa imam pitanje: Ako zena koja ne zeli dete a onemoguci joj se abortus izvrsi samoubistvo ko je onda pobedio?! Protivnici abortusa? Crkva? Nezeljeno dete? Ko je tu onda pobednik i koliko zivota je izgubljeno?

(ponedeljak, 03. jun 2019, 18:12) - Razvedenko: [neregistrovani]

Eh,gde bi mi bio kraj,

da je tašta abortirala!

(nedelja, 02. jun 2019, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Ubistvo je ubistvo!

Život počinje začećem a ne rođenjem! Samo zato što je u majčinom stomaku ne znači da je jedno sa majkom! On ima svoje lice, srce, pluća, ruke i noge! Bez ozbiljnog razloga ubiti bebu u stomaku je ubistvo sa predumišljajem!

(nedelja, 02. jun 2019, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

А зашто баш сад та "жустра полемика"?

Колико ја знам, та жустра полемика се не води око неког предлога промене закона или слично...

Чему то сад? Зашто у овом тренутку неко жели жустре полемике у српском друштву?

(nedelja, 02. jun 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

@Не подржавам

Све је то у реду што кажеш. Само...

Ако се неки абортус не изврши, неки човек ће се родити и биће жив, по свим критеријумима. Дакле, ако нико не уради ништа! Ако се абортус изврши, тог човека неће бити.

Извршење абортуса = поништавање једног људског бића!

Нек остану све правне норме какве су. Ето, негде смо најнапреднији у свету... Само да се то не подводи под "свога тела господар"! Треба јасно рећи да је то убиство и да мајка одлучује хоће ли нерођено дете бити убијено - па онда све као и до сад!

(nedelja, 02. jun 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Edukovati o korišćenju kontracepcije i zabraniti abortus

Preventiva je bolje rešenje. Jednom započet život ne sme se prekidati osim, ako je zdravlje ugrozeno ili je žena silovana.

(nedelja, 02. jun 2019, 18:38) - Eva [neregistrovani]

Sloboda

Zigot nije beba, embrion nije beba. Natalitet ove države je počeo drastično da opada kada je nastupio građanski rat na ovim prostorima devedesetih godina prošlog veka.

(nedelja, 02. jun 2019, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

neodgovornost

Cije je telo deteta u tvom telu?Ako vec ne zelite decu ,onda se edukujte i koristite kontracepciju i kondome pa nece biti nezeljene trudnoce!

(nedelja, 02. jun 2019, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

Абортус је убиство!

Ниједна нација не може да опстане без деце, а податак да у Србији која годишње губи 36.000 људи само кроз одлив становништва, док се притом изврши више од 100.000 абортуса је напросто забрињавајући. Наши преци су под десетоструко тежим условима него ми, борили да сачувају нацију, рађали неретко и по десеторо деце (мој деда је имао осморо браће и три сестре), а ми се данас бавимо тиме да ли ће се угрозити нечије право ако се жени укаже да за абортус нема потребе и да је рођење детета нешто чему свака жена, па и млада девојка треба да тежи. Не кажем да абортус треба избећи по сваку цену, постоје ситуације када се мора обавити, али те ситуације не прелазе сигурно проценат од 10% укупно насилно прекинутих трудноћа.

(nedelja, 02. jun 2019, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Otac, majka, zena i dijete...

Otac je gospodar porodice...----- Bilo nekad. Nije danas.
Zena je gospodar svoga tijela. Danas jeste---- Nije bila...
Sta je majka... Ko je dijete...
Ko kome pripada ??? Ko je kome gospodar a ko je kome sluga...???