Geodetski zavod pod lupom inspekcije

Socijalno ekonomski savet nije se saglasio oko rešenja u Zakonu o agencijskom zapošljavanju. Najspornije je koliko radnika neka kompanija može da angažuje na taj način. U prvi plan sednice izbila je i situacija u Geodetskom zavodu.

Na polovini sednice, socijalni partneri su se obratili novinarima. Predsednik Samostalnog sindikata rekao je da je samo zbog toga i ostao, jer je u Geodetskom zavodu direktor od novozaposlenih radnka osnovao sindikat dok učesnike štrajka, kako kaže, izbacuju ili premeštaju na druga radna mesta.

"Mislim da nije korektno da mi sedimo ovde i govorimo o dijalogu, dok pojedinci na terenu doživljavaju šikanu. To je za nas neprihvatljivo. Mi poštujemo Vladu Srbije. Vlada je jedan od potpisnika tog sporazuma i od nje tražimo da se taj sporazum poštuje", rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

"Svakako neke nove okolnosti koje su sad ovde iznete, su moja obaveza kao člana i predsednika te radne grupe da održim sastanak sa direktorom, koji će biti vrlo brzo. U međuvremenu, ću poslati inspekciju rada", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Zapelo je i oko Zakona o agencijskom zapošljavanju. Iako je u interesu svih da se što pre donese, jer bez preciznog propisa na taj način radi oko 100 hiljada radnka, Za sindikate je prihvatljivo da neka firma od angencije može da angažuje do 20 odsto radnika, a ne sve zaposlene.

"To bi značilo da kolega do vas može da dobije veliki grant, veliku javnu nabavku, da nema nijednog zaposlenog, da angažuje tako i da ih posle toga i otpusti", kaže Zoran Stoiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Zameraju i što se to odnosi na javni sektor, ministar podseća da tu postoje ograničenja.

"Vodeći računa o tome da imamo ista prava kao i druge kompanije i javni sektor ima pravo na to u određenoj meri u skladu sa zakonom, da se to ne odnosi na državne organe", rekao je Đorđević.

Očekuje se da radna grupa dotera verzju Zakona o agencijskom zapošljavanju o kojoj će se Savet izjasniti krajem juna.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. maj 2019, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

gradjani

A mi gradjane što ne možemo ništa da završimo u tom katastru! Ko o tome brine!?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">