Algoritmi doneli medalje srpskim studentima u Minsku

Tim studenata Računarskog fakulteta u Beogradu osvojio je treće mesto na međunarodnom informatičkom takmičenju BSUIR 2019, održanom na Beloruskom državnom univerzitetu u Minsku.

Kao jedini učesnici iz Srbije, u konkurenciji od 300 timova u kvalifikacijama i 44 tima koliko se plasiralo u finale, naši studenti su osvajanjem trećeg mesta ostvarili izuzetan rezultat, saopšteno je iz "Majkrosofta".

Tim su predstavljali studenti Računarskog fakulteta u Beogradu Aleksa Plavšić i Aleksa Milisavljević, i student kembridž univerziteta Vladimir Milenković. 

Nakon nekoliko kvalifikacionih rundi, studenti su u finalnom odmeravanju znanja, tokom pet sati rešavali 11 algoritamskih zadataka. 

"Zahvalni smo Majkrosoftovom razvojnom centru Srbije na pruženoj podršci i obezbeđivanju finansijskih sredstava za put u Minsk. Dobili smo priliku da se učestvujemo na jednom velikom takmičenju i uporedimo naše znanje se nekim od najjačih timova sveta. U komunikaciji sa njima shvatili smo kako možemo dodatno da unapredimo trening i postanemo bolji u takmičarskom programiranju", rekao je Aleksa Plavšić.

Aleksa kaže da su pored učestvovanja na takmičenju, imali priliku da posete znamenitosti Minska i da bolje upoznaju njegovu istoriju.

"Ovo iskustvo i osvojena treća nagrada nam pružaju motivaciju da nastavimo sa timskim radom i probamo da ostvarimo jos bolje rezultate u budućnosti", ističe Aleksa.

O ozbiljnosti BSUIR takmičenja govori i činjenica da se ono održava prema pravilima ACM, najvećeg i najuglednijeg studentskog takmičenja iz programiranja u svetu.

Tim pre, uspeh srpskog tima predstavlja još jedan u nizu dokaza da naša zemlja ima veliki potencijal kada su u pitanju mladi talenti u oblasti programiranja i informacionih tehnologija.

"Zato je podrška struke i kompanija koje posluju u ovoj oblasti od izutetnog značaja, počev od omogućavanja učenicima da se od najranijeg uzrasta upoznaju sa programiranjem i razvijaju algoritamski način razmišljanja, do prepoznavanja talenata i ulaganja u njihovo znanje i veštine", objasnio je Tadej Kurepa iz Razvojnog centra kompanije "Majkrosoft".

broj komentara 0 pošalji komentar