Noviteti za buduće studente sa invaliditetom

Potencijalnim brucošima ostalo je još mesec dana da odluče šta će da studiraju. Fakulteti koji školuju IT stručnjake najavljuju nove programe, neki su ponovo dobili strane akreditacije, poput Mašinskog fakulteta i FON-a. Noviteta ima i za one koji se upisuju na osnovu afirmativnih mera.

Univerzitet u Beogradu je napravio Pravilnik za ostvarivanje prava za upis osoba sa invaliditetom, odnosno za korišćenje afirmativnih mera koje je dala Vlada Srbije.

Kandidati već sada mogu da se prijave lično, poštom ili elektronskim putem Centru za studente sa hendikepom. Centar prikuplja svu dokumentaciju koju imaju, prezentuje je komisiji univerziteta, koja odlučuje o tome ko ispunjava uslove da iskoristi afirmativne mere.

"Kandidati koji već imaju regulisano svoje pravo od državnih organa, u smislu da imaju već rešenje o invaliditetu, da imaju rešenje o tuđoj nezi i pomoći, odnosno da imaju rešenje interresorne komisije na osnovu kojeg su pohađali srednju školu", objašnjava prorektor Univerziteta u Beogradu profesor Petar Bulat.

Ističe da se ta dokumenta automatski priznaju i da nema nikakve diskusije pred komisijom. 

Međutim, Bulat dodaje da buduće kolege koje žele da se upišu, koje do sada nisu koristile te mere, imaju mogućnost da na osnovu svojih podataka iz otpusnih lista i druge zdravstvene dokumentacije ostvare to pravo.

Za njihov upis je do sada odvajano jedan odsto od upisne kvote, pa se na Univerzitetu nadaju da će tako biti i ove godine.

Dokumentaciju treba da podnesu do prvog juna, kako bi komisija mogla da uradi svoj posao, a kandidati rasterećeni uđu u upisnu proceduru.

broj komentara 0 pošalji komentar