Slađani Zarić uručena Medalja britanske imperije

Novinarki i urednici dokumentarnih emisija RTS-a Slađani Zarić uručena je Medalja britanske imperije. Odlikovana je za izuzetan doprinos istraživanju i dokumentovanju savezništva Velike Britanije i Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Slađana Zarić je četvrta osoba iz Srbije koja je dobila ovo prestižno odlikovanje. Kraljica Elizabeta Druga je još u decembru prošle godine potpisala akt o odlikovanju, a večeras je u ime njenog veličanstva visoko priznanje uručio britanski ambasador u Beogradu Denis Kif.

Novinarka RTS-a odlikovana je kao autorka dva filma, "Srbi na Krfu – sto godina albanske golgote" i "Zaboravljeni admiral".

Slađana Zarić istakla je da je novinar i autor najsrećniji kada se njegovi filmovi gledaju, kada dobija nagrade.

"Moram da priznam da sam izuzetno srećna da za nešto što sam radila dobijem orden britanske imperije. Jako sam srećna što dolazi od Britanaca jer dobiti orden od njih koji su kolevka ozbiljne škole i dokumentarnog filma je zaista velika čast", navela je Zarićeva.

Ambasador Denis Kif ukazuje da je ovo prvi put da je razlog za odlikovanje izuzetan doprinos u istraživanju i dokumentovanju zajedničke prošlosti Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Praunuk admirala Ernesta Trubridža ističe da je film "Zaboravljeni admiral" premašio njegova očekivanja.

"Projekat je počeo pre četiri godine i tada sam upoznao Slađanu. Ona je pronašla mnogo izvora, informacija, fotografija. O svom pradedi sam naučio mnogo više nego što sam milslio da ću ikada saznati", naglašava ser Tom Trubridž.

Medalja Britanske imperije jedno od odlikovanja ustanovljeno u prvoj polovini 20. veka i bilo je namenjeno isključivo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija. Međutim, od 1992. godine nagradu dobijaju i strani državljani koji su se istakli u umetničkom, naučnom, humanitarnom radu, uz posebne zasluge za unapređenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog kraljevstva i stranih država.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 16. maj 2019, 23:50) - Djordje Malavrazic [neregistrovani]

Jedinstvena kreativnost

Sve cestitke. Sladjana Zaric je jedini nas dokumentarni autor koji je postigao najvece medjunarodne uspehe u dva medija - prvo na radiju, a zatim, sa mnogo vecim i razudjenijim opusom, na televiziji.

(četvrtak, 16. maj 2019, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Svaka cast Sladjana.

(četvrtak, 16. maj 2019, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

Признање у праве руке

Честитам госпођи Слађани Зарић на добијеном признању за ове документарне филмове.
И други документарни филмови које је радила на тему Великог рата и санитетских мисија одликују се високим професионалним нивоом у сваком смислу - одличним сценаријем, снимањем, монтажом, историјском истинитошћу, обиљем историјске грађе, снимака у аутентичном екстеријеру и ентеријеру, праћени сведочењима потомака учесника и историчара.
То су документарни филмови за историју, који могу послужити као илустрација историјских тема у школама.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">