Borba protiv nasilja u školama – koja je uloga savetnika

Ministarstvo prosvete Srbije angažovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama, kako bi se predupredilo vršnjačko nasilje koje je iz godine u godinu u ekspanziji. Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete najavila je za RTS da angažovanje savetnika počinje od septembra sledeće školske godine.

Milja Krivokuća je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da savetnici koji će biti angažovni već rade u sistemu obrazovanja i vaspitanja i da je ovo vid njihovog dodatnog angažovanja.

Kako kaže, reč je o pedagozima, psiholozima i nastavnicima koji su zaposleni u školama ali to ne znači da će raditi u svojim školama.

Krivokuća navodi da su oni birani prema različitim kriterijumima kao što su prethodni rad na prevenciji nasilja ili uključivanje u programe zaštite.

Savetnici će obuke dobijati kontinuirano, rekla je Krivokuća i dodala da će im to pomoći da dobro poznaju sistem i procedure.

Objasnila je da Ministarstvo ima školske uprave kao organizacione jedinice i da u njima postoje prosvetni savetnici koji pružaju podršku školama.

Savetnici za zaštitu od nasilja će biti angažovani kada bude postojala potreba da se nekoj školi pruži podrška da unapredi sistem zaštite od nasilja ili ako bude postojala neka konkretna situacija.

Kako kaže Krivokuća, oni neće raditi direktno sa decom i roditeljima, već kao podrška onima koji već rade u školama, da im pokažu primere dobre prakse, procedura i da im ukažu kako da komuniciraju sa roditeljima ili koje aktivnosti da sprovode sa učenicima.

Milja Krivokuća dodaje da su osnovne škole najspecifičnije jer pokrivaju veliki dijapazon uzrasta.

Takođe, u osnovnim školama su roditelji malo više uključeni i zainteresovani za rad nego u srednjim školama.

Programi zaštite od nasilja podrazumevaju preventivne aktivnosti, rekla je Krivokuća i dodala da svaka škola ima obavezu da godišnjim planom predvidi program zaštite.

To može biti uključivanje dece u različite radionice na kojima mogu da steknu socijalne veštine, kako da komuniciraju, prepoznaju emocije i rešavaju konflikte.

Takođe, Krivokuća navodi da je potrebno raditi i sa odraslima tako što bi se obezbedili stručnjaci koji bi držali predavanja i tribine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. maj 2019, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

savetnici nisu resenje

Nisu potrebni nikakvi savetnici vec sport!Ne uzvracajte na nasilje nasiljem!Postoje i druga resenja koja razvijene zemlje vec odavno primenjuju.Nasilje nije je resenje, vec circulus vitiosus.Nasilje radja nasilje.Zbog toga, ajmo svi zajedno da promenimo stvari preko sporta.Ja Vas molim da lobirate u ministarstvu prosvete za povecavanje broja casova fizickog vaspitanja i sporta odmah!Sport dokazano sprecava ovakve oblike nasilja.Ovo je naucna metoda koja se primenjuje na Islandu i Finskoj i dokazano smanjuje vrsnjacko nasilje.Ako ste dobro zapazili, ovakav oblik nasilja se multiplicirao sa pojavom interneta, raznih rijaliti programa, nasiljem na televiziji itd.Kao i to kad su deca postala lenja, mrzovoljna i debela.Sve su to faktori koji su doprineli ovakvim pojavama.Jos jednom molim sve roditelje da lobiraju da se uvede obavezno bavljenje nekim sportom, plivanje, tenis, kosarka, fudbal, sta god bilo.To je i zdravo a i ovakve pojave bi se svele na minimum.Trazim da neko od nadleznih institucija i organa ozbiljno shvati uspesnost ove metode.A i mi kao roditelji i pojedinci mozemo puno toga uciniti lobirajuci da se ova metoda sto brze uvede.Sport " prazni " agresiju kod mladih i to je naucno dokazana metoda.Znaci dzaba prazne price kad svi mozemo delovati preko sporta.

(ponedeljak, 13. maj 2019, 10:34) - Milan [neregistrovani]

Naopako!

Sam naziv akcije "Zaustavimo nasilje" je pogrešan.Sam naslov postavlja cilj koji je u najboljem slučaju blago negativan.Zašto cilj ne bi bio pozitivan?Zašto se akcija npr. ne bi zvala "Budi drug"?Ova akcija će napraviti više štete nego koristi, jer umesto da gradi poverenje, ona ga ruši stavljanjem u fokus agresiju.Poverenje i razumevanje se grade svakog dana, a ne dodatnim aktivnostima.Akcija je izvitoperena, kao što je i ovaj prilog izvitoperen u kojem uz lepu muzikicu u pozadini gledamo agresiju.Dugoročni rezultati se ne mogu ostvariti suzbijanjem negativnih aspekata, već negovanjem pozitivnih.Nije dovoljno samo čupati korov (i to loše), već je najpre potrebno nešto saditi.Ova akcija je za mene, ne samo još jedan pokazatelj bolesti našeg društva, već i dalje pogoršavanje "kliničke slike".

(ponedeljak, 13. maj 2019, 10:11) - Боки [neregistrovani]

Иста прича

Годинама иста прича, јесте, од куће креће али је и та рана социјализација специфична... међутим систем образовања (а и то да су деца дуго одвојена од родитеља током дана због капиталистичких стандарда) чине своје.
Међутим остаје још једна - закон штити силеџије и то је јасно. Дете на игралишту друго дете може да му уради малтене шта хоће и никакаве последице неће сносити, уколико су му родитељи незаинтересовани, а то најчешће и јесте тако. Мале силеџије врло брзо то схвате и онда уживају да киње и малтеретирају.
Може неко дете да удара своје вршњаке колико хоће (родитеља нигде, да неће можда полиција доћи?) ви га не смете ни пипнути (ето полиције, родитеља, медија...) можете се само покупити са игралишта.
Зашто су деца жртве незаштићене? Та деца жртве ходају по психолозима са својим родитељима и слушају приче како да се носе са последицама, а починиоце и њихове родитеље - заболе'

(ponedeljak, 13. maj 2019, 09:05) - Nikola [neregistrovani]

Istina

Sve od kuce krece...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">