S robotima u bitku za znanje

Tim sastavljen od tri učenika osmog razreda i nastavnice informatike OŠ "Isidore Sekulić" iz Pančeva osvojio je drugo mesto na nedavno održanom državnom takmičenju iz programiranja robota. Sad ih očekuje evropsko prvenstvo u Zagrebu.

Zahvaljujući akciji "Bitka za znanje" Osnovne škole "Isidora Sekulić" iz Pančeva je pre dve godine dobila na poklon pet robota. Od tada se đaci takmiče u njihovom programiranju. Nedavno su u Beogradu osvojili drugo mesto rešavajući zadatke praćenja linija, menjanja boja, prolaženja prepreka.

"Zadatak je bio malo komplikovaniji. Robot je trebao da zaobilazi kartonske kutije i da prolazi kroz polje gde se dobijaju poeni. Ako prođe kroz sva četiri, dobija se bonus", objašnjava učenik Igor Romandić.

Miloš Dragnić kaže da lako može da se programira robot da prati liniju, ali da kad treba da pogodi, na primer, neki određeni ugao, to je mnogo teže nego što zvuči.

"Najteži deo je da programiramo vreme za koje robot treba da uradi neku radnju. Na primer, koliko mu treba da skrene desno. Sve to zavisi od baterije, motora, celokupnog sastava robota", ističe učenik osmog razreda Aleksa Tanušević.

Robotika nije deo redovne nastave u osnovnim školama, ali je interesantna mnogim učenicima. Tim koji je učestvovao na takmičenju radi inspirisano i skladno i zato rezultati nisu izostali.

"Deca su zainteresovana zato što im je jako zanimljivo da vide praktičnu primenu programiranja. Kad je zadatak konkretan, u smislu programiraj robota da prati liniju, njima je mnogo lakše da se time pozabave, nego kad su to klasični matematički zadaci", navodi profesorka informatike Ivana Vlačić.

Mlade programere za nekoliko meseci očekuje evropsko takmičenje u Zagrebu, a ako tu postignu uspeh i svetsko prvenstvo u Kini krajem godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво