"Članstvo u partiji ključ za napredak u karijeri"

Rezultati istraživanja u Srbiji pokazuju da osamdeset odsto ispitanih mladih od 18 do 29 godina smatra da je članstvo u stranci ključno za napredovanje u karijeri, posebno u državnoj administraciji.

Politika ih ne zanima, a u njoj vide krivca za ono što im se ne dopada u društvu. Velika većina nije član političke partije, a partije vide kao ključne.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Nikola Jović ipak smatra da mladi nisu politički neaktivni, ističući da istraživanje pokazuje da svaki drugi prati politička dešavanja.

"Oni se prebacuju sa tradicionalnih konzervativnih političkih aktivnosti, kao što su birališta, na društvene mreže i ulične akcije, odnosno na demonstracije. Mladi menjaju sistem u kome žive na jedan drugačiji način", navodi Jović.

Oko 60 odsto mladih veruje da se glasanjem ne može promeniti situacija u Srbiji. Jović ukazuje da je ovakavo uverenje mladih povezano sa dubinskim nepoverenjem u demokratiju, odnosno onim što se potura kao demokratija.

Na pitanje da li je članstvo u političkoj partiji ključ za napredak u karijeri, posebno u držvnoj administraciji, više od osamdeset odsto mladih starosti od 18 do 29 godina odgovorilo je potvrdno.

Oko 40 odsto mladih je odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi glasali za partiju sa kojom nisu saglasni ako bi njima ili njihovoj porodici obezbedila posao. Trideset dva odsto odgovorilo je da ne bi glasalo, a 29 odsto nije znalo odgovor.

Skoro polovina anketiranih mladih smatra da nema razlike između političkih partija i političara, dok tek 11 odsto smatra da su svi različiti.

"Ne bih rekao da mladi ne vide političke partije kao različite, ali narativ koji se u društvu kreira svakodnevno, je narativ koji govori - svi su isti. I postoji samo jedan rascep u društvu, a to je na one koje vladaju i na one koji ne vladaju, na partije koje su na vlasti i partije koje nisu. Svi ostali se obeležavaju kao - svi su isti", smatra Jović.

Prema njegovim mišljenju, rezultati istraživanja pokazuju kako su političke partije "pojele" društvo.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 11. maj 2019, 12:30) - Воронцов [neregistrovani]

Некада су за исте ствари критиковали комунисте

Сматрало се да је основ за успех у каријери била припадност партији и то је наравно с разлогом критиковано. Но партије које су после њих дошле на власт не разликују се уопште по том питању. Чак би се рекло да још мање воде бригу о нечијим стручним способностима од некадашњих комуниста и зато људи који немају стручних способности долазе на радна места за која нису дорасли. И како ће онда друштво остварити напредак. Стручност. морал и рад морали би бити главни критериј у одабиру кадрова , а не партијска припадност.

(subota, 11. maj 2019, 12:08) - anonymous [neregistrovani]

Nasledjeno

Potpuno isto kada je postojao SK.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">