Nova droga na ulicama Srbije, sto puta jača od marihuane

Kako RTS saznaje, u Srbiji se pojavila nova droga. Reč je o psihoaktivnoj supstanci sto puta jačoj od marihuane. Komisija za borbu protiv droga predlaže oštrije kazne za dilere.

Efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani, ali imaju preko 100 puta jače dejstvo i zapažaju se desetak minuta posle uzimanja. Od crvenila očiju i konjuktivitisa, ubrzanog pulsa, suvoće usta, promena raspoloženja i percepcije.

Efekat droge je u kontinuitetu šest sati, a posledice se osećaju i narednih dana. Korišćenje tih supstanci u svetu je povezano sa povećanjem broja smrtnih slučajeva ali i samoubistva.

Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja kaže da se radi na stavljanju ove nove suspstance na listu psihoaktivnih supstanci.

"Ima veliki rizik od srčanog udara, prestanka rada bubrega, problema sa disanjem. Ne znamo koji je tačan naziv na ulici jer ima preko 600 naziva. Najčešće su to prijemčiva imena poput 'jagode', 'bladi meri' i slično, a važno je znati da samo konzumiranje može da izazove veoma opasne posledice po zdravlje", naglašava Jankovićeva.

Strože kazne za dilere 

Starosna granica započinjanja konzumiranja droga sve je niža a nekada i samo jedno uzimanje može da bude fatalno. Zbog toga je ministar zdravlja predložio pooštravanje kaznene politike za one koji prodaju drogu maloletnicima.

"Novo je da je Ministarstvo zdravlja podnelo inicijativu Ministarstvu pravde  da se u krivični zakonik unesu nove odredbe koje se tiču pre svega lica koja prodaju drogu maloletnim licima i da te kazne budu znatno veće od 5 do 15 godina. Ukoliko se u kafićima, javnim prostorima omogući uživanje na bilo koji način kazna će biti od dve do 10 godina. Nova odredba odnosi se na posedovanje velikih količina droga koja predvića kaznu od tri do 10 godina", navela je Jankovićeva.

Komisije za borbu protiv droga postoji gotovo godinu dana i za to vreme su održana brojna predavnja, tribine i medijske kampanje.

"Glavni zadatak komisije je da se što veći broj dece edukuje i za ovaj period našu edukaciju je prošlo 36.000 dece, 7.000 nastanika i 3.000 roditelja", navela je Jankovićeva.

Kada je reč o pomoći u lečenju zavisnosti kod maloletnika otvoreni su centri pri klinikama za psihijatriju u Novom Sadu, Nišu i Kragujevci kao i pri opštoj bolnici u Leskovcu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 10. maj 2019, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Ne nego

Treba pustiti dilere da dilaju po skolama sa uslovnom? To resava problem? 

(petak, 10. maj 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Za čas posla

E moja gospodo političari da je vama u interesu rešiti problem droga na ulicama to bi se dalo vrlo realizovati.
Uvedite smrtne kazne onima koji prodavaju drogu a oni koji je konzumiraju u zatvor na 10 godina robije.
Bez strogog zakona nema niśta od rešavanja ovog problema

(petak, 10. maj 2019, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

100 puta jaca ?

Po kojim merilima odredjujete jacinu na kojoj skali?sinteticki kanabis nema blage veze sa kanabisom.Ja koliko vidim ovo je neproverena vest koja sluzi da potpali narod da bih kroz skupstinu bio provucen novi zakon u kome ce sitnim slovima biti napisana gomila gluposti zbog kojih cemo svi zazaliti.Bilo bi lepo kad bih smo shvatili da sinteticki kanabis nema blage veze sa marihuanom a pravi se u labaratorijama da bi se provuko pored postojecih zakona o kontrolisanim supstancama jer hemijski sastav sintetickog kanabisa nema veze sa vecinom postojecih narkotika.

(petak, 10. maj 2019, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Droga

Ja sam ZA najmanje 15 do 25 godina samo ako je imas u dzepu a kamoli sverc

(petak, 10. maj 2019, 11:12) - Kruna [neregistrovani]

Dušebrižni diktatori

Koliko ljudi lako skliznu u autoritarnost, nije vam to dobro....kakve bre rigorozne kazne za dilere, vaspitavajte svoju decu da se ne uništavaju od alkohola i kokainčine odvratne, spida, cigareta... a za ostalo, potrebno je ipak zrelosti i odgovornosti, kao i informisanosti. Ali, lakše je nekog u zatvor, i kao, rešili ste svaki problem.

(petak, 10. maj 2019, 10:57) - Pukovnik [neregistrovani]

Ostra kazna

Podrzavam predlog gospodina da kazna bude jedinstvena 20g bez pomilovanja sve jedno koliko i koju drogu je prodao

(petak, 10. maj 2019, 10:15) - djordje [neregistrovani]

Bruka

Za posedovanje vecih kolicina droge kazna od 3 do 10 godina. znaci 3 godine....Bruka...Sve se zna, i zapisano je u Beloj knjizi, ali nema politicke volje da se ovom zlu stane na put...Treba tretirati prodaju droge kao ubistvo, i surovim sankcijama kaznjavati. I tada se nebi narko dileri sepuruli po gradu u besnim dzipovima i kao veliki investitori u nekretnine..

(petak, 10. maj 2019, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje?

Sta znaci od 5 - 15 godina. Ili od 2 - 10. NISTA. Primer: Singapur, Indonezija, Tajland, Nepal predvidja SMRTNI KAZNU. Jos u avionu prema tim destinacijama dobijete obavestenje CRVENIM slovima sta vas ceka ako imate drogu. Predlazem, kao gradjanin, zakonodavcu sledece: Za svercere, dilere ili one koji omogucavaju konzumiranje droge, jedinstvenu kaznu: 20 godina prinudnog rada. Ni dan manje ni dan vise. I to BEZ ikakve mogucnosti ublazavanja kazne. Nece se iskoreniti ali ce se znacajno smanjiti.