TITO, čega se sećamo

Na današnji dan 1980. godine umro je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Kada čujete reč TITO, šta vam je prva asocijacija? SFRJ, blagostanje, drug-gospodin, komunizam, maršal, ponos ili zločinac. Odgovori zavise pre svega od životnog doba i sećanja na vreme u kome se živelo ili o kome je pričano.

Oni koji ga pamte po dobru sećaju se priče o svinjskoj glavi i sankanja u drvenoj karlici, sleta i štafeta za Dan mladosti, pokreta Nesvrtanih, socijalizma i radničke klase, bratstva i jedinstva, ORA...

Za njih je Tito bio ljubimac sveta, najveći sin naroda i narodnosti za čijeg doba su imali bezbrižno detinjstvo i mladost, siguran posao i platu, plavi dres i crveni pasoš u džepu sa kojim su mogli svuda u svet, a vraćali su se uvek u Jugu.

S druge strane, za neke je asocijacija na Tita – Goli otok, Ustav iz 1974, crveni revolucionar, ubica i anarhista, čovek ukradenog identiteta, špijun i zatvor zbog vica ispričanog u kafani u kome se i ne spominje drug Stari.

Ako izuzmemo ekstreme od onih koji su Tita smatrali "drugim ocem" i one koji su u njemu videli "najvećeg zlikovca", danas ga nostalgično pamte samo oni koji su odrastali u zlatnom dobu jugoslovenskog socijalizma, od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka.

Zaobišle su ih gladne posleratne godine, "trumanova jaja", nacionalizacija i čistke posle Informbiroa. A zapravo to je bilo zlatno doba modernog čovečanstva i... jeftinih kredita. Posle je sve došlo na naplatu.

Mali nestašluci velikih ljudi

U duhu jednakih mogućnosti za sve, u vreme socijalizma, brižno su negovane priče o skromnom ali lepom detinjstvu velikog vođe.

Sadašnji pedesetogodišnjaci tako pamte pre svega priču o malom Joži i svinjskoj glavi. Priča teče ovako...

Josip Broz odrastao je u siromašnoj porodici sa puno dece. Pečenica (mesa) bila je zagarantovana samo za Božić. U kući Brozovih to je bila svinjska glava koja se obešena suši na tavanu. Klati se i čeka Božić. Nestrpljivi su samo mali ukućani.

Jednoga dana roditelji su otišli podalje, u rodbinu, i ostavili decu samu kod kuće. Deca su posle nekog vremena ogladnela a mali Jože je rešio da stvar uzme u svoje ruke i nahrani braću i sestre.

Popeo se na tavan i skunuo svinjsku glavu. Usledio je čuveni recept od tri sastojka: svinjska glava, voda i brašno.

Mali Jože je u ključalu vodu ubacio svinjsku glavu, malo brašna i kuvao tako oko dva sata. Ostalo je legenda, koja kaže da su se deca najela "da je sve pucalo". Ali kako je jelo bilo masno, za nenaviknute dečje stomake, svi su se toliko previjali i jaukali, uključujući i Jožeta da ga majka po povratku kući nije istukla.

Priču je prvi plasirao Vladimir Dedijer u knjizi "Josip Broz Tito, prilozi za biografiju" a u obaveznu školsku lektiru stiže posredstvom "Priča o Titu" France Bevka. Ono čega se još sećaju o malom Joži je i sankanje u naćvi, drvenoj karlici ovalnog oblika u kojoj se mesio hleb.

Tako su generacije dece stasale u vreme socijalizma na zimskom raspustu, odlazeći kod svojih baka i deka na selo, obavezno isprobavale spust u drvenoj hlebari.

Soba 275

Titovi savremenici voleli su da kažu kako je najviše voleo vlast, žene i dobar zalogaj. Tvrde da je za te tri stvari bio rođeni talenat.

Na pitanje koliko se puta Tito ženio većina se ne bi dosetila.

To je isto kao kada danas neko traži da nabrojite industrijske revolucije. Svi će se setiti prve i poslednje – četvrte industrijske revolicije, poznatije kao digitalna. Tako i kod Tita.

Svi znaju za prvu Pelagiju "Polku" Belousovu koja mu je rodila sina Žarka. Gotovo niko ne pamti ime Ane Koenin, nemačke komunistkinje koja je posle hapšenja muža, takođe visokog komunističkog funkcionera, sklonjena u Moskvu. U čuveni "Luks" hotel Kominterne.

Tito je u tom hotelu živeo godinama u sobi 275 na četvrtom spratu. Kažu da su se mnoge komšije iz hotela tiskale u zajedničkoj kuhinji na kraju hodnika kada "drug Valter kuva".

Ana je u Moskvu stigla kao Elza Kenig a kako su u hotelu svi imali lažna imena upoznavši Josipa Broza kao Fridriha Valtera udala se za njega pod pseudonimom Lucija Bauer.

Njihov brak (čija je legalnost upitna zbog lažnih imena) potrajao je manje nego prvi jer je Tito vraćen "na ilegalni rad" u Jugoslviju a Luciju su Sovjeti godinu dana kasnije streljali u jeku Velike čistke koju je osmislio i njome rukovodio Josif Staljin.

Treću ženu Hertu Has Tito je upoznao 1937. u Parizu u regrutnom centru za španske dobrovoljce. Herta mu je donela lažne isprave.

Ljubav se rasplamsala dve godine kasnije u Istanbulu, po povratku iz Moskve, gde mu je Herta ponovo donela pasoš sa kojim je mogao da se vrati u Kraljevinu Jugoslaviju.

U braku su dobili sina Mišu a njihov brak je zamro 1943. na zasedanju AVNOJ-a u Jajcu gde je zatekla Davorjanku Paunović. Posle kraja Drugog svetskog rata i smrti Davorjanke Tito je tražio da mu se Herta vrati ali je ona to odbila. Navodno mu je na pismo od 16 strana kratko odgovorila: "Herta Has kleči pred muškarcem samo jednom u životu", nakon čega je i zvanično usledio razvod. Kasnije se ponovo udala i imala još dvoje dece. Ostala je po strani, uzdržana do smrti 2010. godine.

Najpoznatija žena u životu Josipa Broza bila je ipak Jovanka. Venčali su se 1952. i ostali u braku do Titove smrti 28 godina kasnije, iako su je poslednje tri godine komunistički funkcioneri odstranili iz Titovog okruženja.

 

Iz perioda sa Jovankom ostali su upamćeni banketi za strane državnike, glamurozne proslave Novih godina, putovanja po svetu i pregršt fotografija. Neretko su fotografije pravljene u neformalnom okruženju rezidencija, parka, prijatelja i kuhinje.

Kao veliki hedonista uz omiljeni odležali Čivas i kubanske cigare Tito je uživao u hrani. Pre svega mešavini kuhinja hrvatskog zagorja sa primesama slovenačke i austrijske kuhinje.

Voleo je zagorske štrukle iz rodnog kraja, kafu bez šećera a od vina kažu da je najviše voleo "cviček". Vino pravljeno u podjednakoj meri od crvenog i belog grožđa, kiselkastog ukusa (neki bi rekli da kada je nedovoljno balansirano vuče na vinsko sirće), manje koncentracije alkohola ali i šećera zbog čega je pogodno i za dijabetičare.

Iako su ga Slovenci u međuvremenu brendirali kažu da je ono nalik štajerskom "šilheru". Ivan Ivanji u knjizi "Titov prevodilac" navodi anegdotu u kojoj Titu tadašnji austrijski ambasador u SFRJ Karl Hartl kaže da "'šilher' nije vino, 'šilher' je pogled na svet!"

Službena biografija

Najveći sin naroda i narodnosti rođen je najverovatnije 7. maja 1892. ali kako su deca upisivana kasnije, pod datum rođenja podveden je 25. maj.

Godinama kasnije tog datuma cela jugoslovenska nacija sletovima i štafetama proslavljala je Titov rođendan odnosno Dan mladosti.

Vrhovni komandant i prvi i jedini doživotni predsednik SFRJ bio je poštovan i rado viđen gost u celom svetu. Nakon što je Josifu Staljinu rekao odlučno "Ne" 1948. godine usledila je pomoć sa Zapada.

U posleratnim gladnim godinama ostaće upamćena "trumanova jaja" slata u prahu, "tačkice" za hranu i odeću ali i mučne godine čistki onih koji su ostali verni savezu sa Staljinom i Sovjetima.

Šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka pamte se pre svega po pokretu Nesvrtanih čiji su Tito i Jugoslavija bili osnivači.

Upravo taj period, sve do njegove smrti, bio je period najvećeg preporoda i blagostanja zemlje iz koje su svi mogli da putuju, idu na more, školuju se i nađu posao.

Kada je umro 4. maja 1980. godine ispratila ga je cela Jugoslavija a u Beograd se na sahranu sjatila svetska politička elita.

Na njegovoj sahrani bili su predstavnici iz 127 zemalja sveta. Među njima je bilo monarha, diktatora i predsednika a zbog broja i značaja prisutnih smatrana je najvećom sahranom jednog državnika.

broj komentara 23 pošalji komentar
(nedelja, 05. maj 2019, 06:29) - anonymous [neregistrovani]

Tito

Pitam se ko je uprovo bio Tito, gde je rodjen I koje godine je rodjen. Niko to nezna I niko nije smeo da to pita. narod je hagadjao, a svitu dousnika to nije ni interesovalo osim carski zivot koji im je pruzio. Ja I moja porodica nemamo nista dobro o njemu kazati. Oteo nam je sve sto smo imali a nas je proglasio nepozeljnim. Postali smo bezkucnici dok je ta crvena banda uzivala u nase posede koje nam ni do dsan dans nisu vracene. Eto po cemu ga ja pamtim. Zlikavac koji je unistio jednu celu generaciju.

(nedelja, 05. maj 2019, 03:36) - srx [neregistrovani]

Da vidimo...

Pocjepao je Srbiju na Centralnu Srbiju, "Makedoniju", Crnu Goru, KiM i Vojvodinu. Pokusao da pripoji Albaniju kao sedmu republiku i zarad toga zabranio Srbima da se vrate na KiM. Pripojio dvije srpske opstine KiM da pospjesi pregovore sa Albancima. Dao Hrvatima srpsko primorje, Dubrovnik i Dalmaciju koja je Italijanska bila bar 2000 godina. Osnovao "narode i narodnosti" i skovao BiH i kojoj Srbi postadose manjina.
Toga se ja sjecam od Tita i njegove politike.

Mi smo najveci idioti na svijetu. Pobjedimo u Drugom Srpskom Ustanku, Prvom i Drugom Balkanskom Ratu, Prvom i Drugom Svjetkom ratu i opet stavimo Austrijsko-Hrvatsko-Sovjetskog covjeka na celo drzave. Hrvati su izgubili sve ratove u 20. vijeku i opet su nagradjeni od TIta i SAD. Ne-vje-ro-vat-no! Niko nije ovoliko sam sebe unistio kao Srbi.

Da je Karadjordje bio na celu nase vojske 1913. godine danas ne bi bilo nezavisne Slovenije (bila bi dio Austrije), Hrvatska bi se sastojala od opstina u Zagorju koje bi Francuzi oteli od Austrije.Primorja nebi ni vidjeli. Srbija bi bila stabilna drzava bez muslimanskog zivlja od Krajine do Kajmakcalana i od Panonije do Dubrovnika. Prave vodje stavljaju svoj narod ispred politickih ideologija i stranih manipulacija. Ako prezivimo kao nacija ono sto nam se desavalu u 20. vijeku bice dobro.
Svako normalan bi sravnio Kucu Cveca sa zemljom ili bi barem dovodio ekskurzije tu da se buduce generacije Srba uce na greskama maloumnika koji su podrzavali unistitelja Srbije.

(nedelja, 05. maj 2019, 02:23) - Sale Vidikovac [neregistrovani]

Ima onih koji veruju u propagandu i onih koji to ne rade

Oni koji ga pamte po dobru sećaju se lažnih propagandnih priča iz njegove besomučne propagandne mašinerije. Priča o Danu mladosti (koji sa nama mladima iz tog vremena nikakve veze nije imao), pokretu Nesvrtanih (koji je bio konstrukcija CIA da bi se kontriralo Sovjetskom Savezu i koji se odmah raspao čim više nije trebao CIA), socijalizma (koga nikada nije ni bilo, jer su prebogati komunistički funkcioneri živeli u zamkovima dok je moja samohrana majka živela sa dvoje dece u šupi) o radničkoj klasi (kojoj su se otvoreno podsmevali, bilo je maltene sramota u školi reći da vam je otac radnik ili seljak), bratstva i jedinstva (treba li na tu laž uopšte trošiti reči nakon 1990-ih), ORA (na koje su silom oterali moju majku i gde se svašta događalo). Ukratko ne pamte ga po stvarnom dobru, nego po dobru sa njegove televizije i njegovih novina. A oni koji nisu konzumirali njegovu propagandu nego mislili svojom glavom, mogu samo da pamte sve zlo i propast koju nam je njegov krvavi režim doneo. Prosto, zar ne?

(subota, 04. maj 2019, 22:17) - Legendarno, [neregistrovani]

od Tita:

"Bogamu,drugovi,uvozimo i ciglu,kao da mi nemamo dovoljno blata!"

(subota, 04. maj 2019, 21:55) - tanja.p [neregistrovani]

Mir i Sloboda

Tudje necemo, svoje ne damo neka to svako zna u mojoj zemlji, u Jugoslaviji sunce slobode vecno ce da sja. Legende nikad ne umiru. Nek mu je vecna slava, Amen.

(subota, 04. maj 2019, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Putovanja i pokloni

Postovani gospodine. I ja pamtim vreme o kome ste napisali.Da ne objasnjavam,samo da vas podsetim zbog ovih mladih koji o tome samo slusaju od nas matorih.Zaboravili ste da napomenete da su sva ta putovanja i troskovi donosili veeeliku i visestruku finansijsku korist koja je trajala sve do njegove smrti.Primer moj.Poceo sam da radim u tadasnjem "Ikarusu",nalazio se preko puta tada nedovrsenog hotela "Jugoslavija" u Zemunu i zemunske zeleznicke stanice.Cuveni "Fica"je tada kostao oko 1 000 000 dinara a ja sam imao pripravnicku platu,kao radnik,zanatlija,alatnicar, 97 000 dinara i uz kredit mogao sam ga kupiti,jer u JUGI rata kredita nije menjana,cak i ako 20 godina otplacujete stan.Mogu da vam navedem,mada nema smisla, 15-tak imena mojih drugova iz "Ikarusa" ili "Teleoptika"gde sam presao,kada se "ikarus selio na sadasnju lokaciju.Bilo je tesko.Stanovao sam od svoje prve godine u zajednockom stanu,pretrpeo sa ostalima teskoce koje su nestajale,i vec 1962-ge je cale kupio TV RR NIS.Preterao sam i izvinjavam se.Ali posle onog rata nije bilo moguce,postovani,da zivimo kao Amerikanci.Samo,prodrmajte secanja i progledajte istini u oci.

(subota, 04. maj 2019, 18:55) - Svensson [neregistrovani]

Kao da je bilo danas..

Služio JNA i na moj prvi wekkend kad sam trebao da se vračam u kasarni i Velikoj Gorici 15,05 je krenuo voz iz Beograda za Zagreb! To sečanje se nikad ne može i nikada neče zaboraviti a taj osečaj se ne može izbrisati ako imaš dušu bar najmanje. To je bio vladar sa primjerom, njegove ideje su bile dobre i prave ali imao je i dalje previše ljudi oko sebe koji su gledali svoj interes i zato je on završio na taj tragični način što ne dolikuje jednom liderom njegovog kalibra? Zato je i sledio raspad duh Slovenske nacije koja je trebala da jača a ne da se raspadne i sve ovo što se desilo našem narodu, nacionalisti su dobili podršku i svi znamo od koga i koja je namera bila sa time? Sve drugo su samo prljava posla!
Druže TITO ja ti se kunem da nikad nisam skrenuo ni u jednom trenu sa tvoga puta da smo mi svi u staroj SFRJ manje više svi brača i sestre sve Verne Ispovesti. Nek ti je večna slava Druže i počivaj u miru tvoj vojnik VP...

(subota, 04. maj 2019, 16:36) - mirjana [neregistrovani]

re secanje

ja sam mladja ,pa ono sto znam je od mojih roditelja.Kako to da se ne ''secate''kako je Jugoslavija izgledala posle rata,rusevine na sve strane ,nigde nicega ,a koko je izgledala samo desetak ,petnaest godina kasnije.Kratko Vam je to secanje,sa duznim postovanjem Vasih godina Treba istaci i dobro,a bilo je puno toga dobrog,ja sam dete s kraja pedesetih i secam se pre svega onog dobrog,jer sam detinjstvo provela uz zaposlene roditelje,ne uz penzije mojih baka i deda,jer sam isla na more i planine,putovala ne daleko u Grcku ,Bugarsku,skolovala se i lecila besp;atno ,zaposlila se ,a izgubila taj posao u vremenu t z tranzicije i sad cekam starost da dobijem neku crkavicu od penzije.Pa mi sad Vi objasnite kad je to bilo bolje.Pocivao u miru Druza TITO.

(subota, 04. maj 2019, 16:01) - Smrt fašizmu - sloboda narodu! [neregistrovani]

Tito

je bio legendarni i pobednički antifašistički komandant koji je hrabro sa partizanskim herojima oslobađao i oslobodio Jugoslaviju od nacističkih zlikovaca i kvislinga!

(subota, 04. maj 2019, 15:28) - Ivanka [neregistrovani]

Cosmo

Postivala sam Ga i sjecam se samo dobrih stvari.
Kad je pok. Tito umro, plakala sam i pitala sam se sto ce s nama biti. Nisam
bila clan SK al ipak sam pok. Tita postivala i vidjela u Njemu velicinu koja
nikad vise nece hoditi mojim Balkanom.
Nije nam dugo trebalo da se jadno, krvavo i bolno razidjemo. To mi
je bio ruzan san iz kojeg se dugo godina nisam mogla probuditi.
SVI SMO MI BALKAN PA HTJELI MI TO PRIZNATI ILI NE.
Balkan je lijep samo ga pojedinci unakazise, opustosise i osramotise.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">