Kuća "Oka Sokolovog" uskoro u novom-starom sjaju

Dragutin Matić, srpski vojnik Solunac, poznatiji kao "Oko Sokolovo", zbog fotografije koja je simbol Prvog svetskog rata, uskoro će dobiti muzej u rodnom Kaletincu kod Gadžinog Hana.

Zapuštena, urušena, zarasla u korov – tako trenutno izgleda kuća čuvenog izviđača iz Prvog svetskog rata Dragutina Matića u Kaletincu. Ali ne još dugo – pošto su je naslednici poklonili opštini kako bi postala muzej.

"Jedva čekamo kada će biti završena da bi mogle da dođu i ekskurzije, da ljudi vide odakle potiče Dragutin Matić, da upoznaju njegov kraj, da se vidi Zaplanje", navodi Dragutinov praunuk Zoran Matić.

Za rekonstrukciju kuće i stvari koje su se tamo zatekle, poput šporeta na drva, kreveta i polica, potrebno je četiri miliona dinara.

"Nakon rekonstrukcije, kuća Dragutina Matića izgledaće upravo onako kako je izgledala kada je građena. To znači imaće odlike kuće moravskog tipa, čiji je tipičan predstavnik ugaoni trem sa kadama, kameni pod, blatni malter", ističe Goran Radosavljević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Fotografija "Oko Sokolovo", koju je na Drini napravio ruski ratni fotoreporter, obišla je svet i nalazi se u mnogim udžbenicima. Posle učešća u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu, Matić se vratio u rodni Kaletinac.

U planu je i popravka tri i po kilometra puta do Kaletinca, za šta je novac obećalo Ministarstvo građevine.

"Imajući u vidu da je ovo poljoprivredna opština i da se 90 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, hteli bismo malo da uključimo i turizam i da se opština razvije i turistički", kaže Marija Cvetković, predsednica Opštine Gadžin Han.

Najpoznatijem Zaplanjcu pre dve decenije podignut je i spomenik u centru Gadžinog Hana, gde se trenutno renovira i plato.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво