Uspavani džin u Srbiji mogao bi da napuni kasu

Dunav protiče kroz deset država i spaja četiri prestonice, sve na slovo B: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. Neke zemlje, samo od turizma na Dunavu ostvare trećinu turističkog prihoda, Srbija svega 12 odsto. Projekat "Probudi Dunav" želi da to promeni i nautičkom turizmu da prioritet.

Dunav je kroz Srbiju kao uspavani džin, koji bi nam, kada bi se razbudio, dobro napunio turističku kasu. Kroz našu zemlju dug je 588 kilometara, a zbog morfološke raznolikosti, to je i najlepši deo dunavskog toka.

Tokom prošle nautičke sezone na šest međunarodnih putničkih pristaništa zaustavilo se 1.150 kruzera, najviše u Beogradu, Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

"Za vreme trajanja projekta mi smo otvorili tri putnička pristaništa: Kladovo, Smederevo i Golubac. Kao pozitivan rezultat mogu da vam kažem da smo u Golupcu samo u prvoj sezoni prošle godine imali 44 pristajanja i preko šest hiljada putnika", naglašava direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Za maj je najavljeno otvaranje pristaništa u Zemunu. Nadležni kažu da su uspeli da najvažnije donosioce odluka u zemlji uvere u značaj vodnog saobraćaja, pa je sada u toku realizacija nekoliko važnih projekata.

"Njihova ukupna vrednost je u ovom trenutku 205 miliona evra, ali sa još nekoliko važnih projekata koje planiramo već do kraja ove godine, popeće se na blizu 400 miliona evra. To je nešto što Republika Srbija nije videla u poslednjih 30 godina", navodi pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

Na obali Dunava kroz Srbiju smestilo se jedanaest gradova, svaki poseban na svoj način.

"Tako da smo radili na podizanju svesti lokalnih samouprava, turističkih organizacija, jer svaka ima svoje specifične karakteristike po kojima može ne samo da privuče turiste, već i da ih zadrži", rekla je Tatjana Strahinjić Nikolić iz Programa za razvoj UN.

Cilj projekta "Probudi Dunav" je da se u narednih šest godina broj nautičkih turista u Srbiji udvostruči.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 02. maj 2019, 21:52) - Vojkan [neregistrovani]

Treba jos puno toga restaurirati i vratiti u zivot!

Na tom toku ima i Rimskih mostova kao i Rimskih naselja i kasarni! Zaista bi bilo od izuzetnog znacaja da se bar kapije tih mostova kao i Kasarne i naselja ponovo izgrade i ponude turizmu!

(sreda, 24. apr 2019, 11:08) - Рауш [neregistrovani]

Лепоте Србије

И због овога је битан Београд на Води, и други градови да имају нешто слично. А када би се још и прокопао канал Дунав - Морава- Вардар где би нам крај?

(sreda, 24. apr 2019, 09:51) - Markovljev [neregistrovani]

Promena mentaliteta

Šezdesetih godina prošlog veka Jugoslavija je činila sve da ispropagira godišnje odmore na Jadranu i pomogne turizmu današnje Hrvatske i nešto Crne Gore.Dvadeset godina Srbija nečini ništa da promeni mentalitet srpskog stanovništva i ozbiljno počne da propagira godišnje odmore na rekama, jezerima i banjama po Srbiji.Nemamo more, ali imamo reke i jezera, ali za to treba ozbiljna investicija u par kruzera, koji će imati bazene, saune i sve što danas turista želi od svog godišnjeg odmora.Ne treba samo da čekamo koji strani brod će se zaustaviti na pola dana, ali napuniti brodove našim ljudima na nedelju dana plovidbe, a ne da i dalje putujemo na more i nosimo teško zaradjeni novac onima koji nas tamo ni nežele, osim što žele naš novac.

(sreda, 24. apr 2019, 09:10) - Smederevac [neregistrovani]

Pitanje

Eto i mi Smederevci imamo jednu od duzih obala u Srbiji tik uz centar grada. Pompezno je otvoren pristan pre nekoliko godina bas pred izbore sa obecanjem da ce se tu Evropski turisticki brodovi parkirati i samo od turista i usluga obilaska trvrdjave, Vile Obrenovica , vinarija i samog grada velike kolicine novca sliti u budzet grada a da ce onda i sama opstina manje oporezivati i zavisiti od gradjana Smedereva. Nazalost, pristan nikada nije pusten u rad, takve je velicine da samo camci mogu na njega posto je napravljen od starog korita nekog tankera...Mi ostadosmo bez cistih para ,grad bez turista a najbitnije je sto za punjnje budzeta jos vise udararju na novcanik gradjana Smedereva. Niko od nasih politicara nece da se zrtvuje da ulaze u grad,u svoje gradjane nego na zalost svi oni gledaju za svoj mandat od 4 godine sebe da obezbede. Dunav i Smederevo je nepresusan izvor prihoda od turista a nema ko da to realizuje jer je lakse uvesti takse i poreze nego potruditi se i opravdati zasta ih je narod izabrao...Pozdrav iz lepog Smedereva.

(sreda, 24. apr 2019, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

turisticki brod NS za BG?

gde je turisticki brod NS za BG? treba da ga bude sto pre i svakodnevno (barem leti)

(sreda, 24. apr 2019, 06:03) - Дејан [neregistrovani]

Дунав потенцијал

Пловидбом на Дунаву остварује се велики потенцијал да се приближи Србија туристима. Верујем да је јефтиније и боље да људи дођу на реци, на путевима можемо само пристојно да се обрукамо јер нико жив не поправља инфраструктуру и срамота је да се људи ломе по оваквим друмовима (калдрмама). Пуно успеха желим у привлачењу туриста да виде лепоте Србије