Beskamatni krediti dobrodošli u zaječarska sela

Projekat "Naše selo", Delta holdinga i grada Zaječara, koji je pokrenut prošle godine, posle prve faze edukacije poljoprivrednika, nastavlja se ralizacijom beskamatnih kredita za unapređenje stočarstva i voćarstva. Cilj projekta je unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zaustavljanje migracije.

Familija Joncić iz Dubočana živi na okupu, tu su tri generacije a bave se stočarstvom. Obrađuju 35 hektara zemlje i obezbeđuju hranu za dvadeset muznih krava.

Nabaviće i nova grla kad rekonstruišu štalu, koja mora biti provetrena i osunčana. To će učiniti uz pomoć kredita.

"Ja sam se prijavio za osam hiljada evra, faktički bi to bilo oko 16.000 dinara, mesečno", rekao je Jovan Joncić iz sela Dubočane.

Ova porodica, proizvodnju mleka podići će na 500 litara dnevno a sa tom količinom kažu, može da živi njihova osmočlana porodica.

"Može da se živi puno bolje, možda isto kao u inostranstvu a možda i bolje bude. Potrebna je veća litraža mleka i dobra ishrana grla, tabela puno znači, što smo mi naučili od Delte", kaže Miloš Joncić iz sela Dubočane.

Voćnjak dunja i krušaka na sedam hektara izdržava šestočlanu porodicu Jorgovanović iz Male Jasikove. Novac od kredita upotrebiće da unaprede uslove u voćnjaku.

"Ove godine radimo navodnjavanje i ogradu a dogodine možda ćemo i da proširimo. Planiramo krušku, gustu sadnju na dva hektara", kaže Dragan Jorgovanović iz sela Mala Jasikova.

Sertifikate za stečeno znanje dobilo je 40 poljoprivrednika, a dvadeset domaćinstava se odlučilo za kredit. U narednoj fazi projekta biće popravljeni putevi i obnovljene škole u ova dva sela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво