Katastar na minimumu, građani u problemu

Zbog višemesečnog štrajka u Republičkom geodetskom zavodu, Vlada je Uredbom od ponedeljka uvela minimum procesa rada, što znači da najmanje 30 odsto zaposlenih u katastru mora da radi. Sindikalci tvrde da time problem nije rešen, jer građani mogu samo da predaju zahteve, ali ne i da dobiju potrebna dokumenta. Direktor Zavoda to negira i kaže da su podnete krivične prijave protiv organizatora, zato što nisu definisali zahteve štrajka.

Ministarstvo građevine je formiralo poseban nadzor koji do 25. treba da prikupi informacije o radu katastra.

Vera Mihajlović došla je u katastar opštine Palilula, da se raspita o predmetu za koji je predala zahtev pre godinu dana, a Dušan Aleksić čeka u redu već drugi dan.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da je gužva nastala zato što mesec dana građani nisu pristupali i da očekuje da će gužva do kraja nedelje da bude uvedena u redovan režim rada.

Uredba nije rešila niti jedan problem jer stranke mogu samo da podnose zahteve za list nepokretnosti, kopiju plana, uknjiženje i adresni registar, kažu sindikati koji štrajkuju. 

"Samo se predaju zahtevi, što se tiče rešavanja predmeta koji se odnose na uknjižavanje stanova, kuća, svih nekretnina, za to će još ljudi morati da sačekaju. Takva je bila odluka Vlade o minimumu procesa rada i mi tu ne možemo ništa", kaže Dijana Konstantinović iz Samostalnog sindikata RGZ.

Službenom listu gde je objavljena Uredba o minimumu rada, ne piše da štrajkači moraju da izdaju rešenja građanima.

"Ne mogu da dobiju ništa drugo osim Vojske koja može da dobije kopije planova od značaja za bezbednost zemlje i ovlašćene geodetske organizacije", kaže Stevan Todorov iz sindikata ASNS RGZ.

U sindikatu "Nezavisnost" koji je prekinuo štrajk kažu da u katastrima gde imaju većinu rade nesmetano, ali su i dalje velike gužve.

Nebojša Pejčinović iz sindikata Nezavisnost RGZ kaže da je u drugim slučajevima gde je procentualno pomešano, situacija veoma slična kao u "27. marta".

"Sve službe rade punim kapacitetom, osim ovih 17 službi koje navodno ne rade punim kapacitetom. Zahtevi koji su bili skriveni, koji nikada nisu obznanjeni, oni nisu ispunjeni, jer svi zahtevi koje su oni napisali da su zahtevi su ispunjeni još pre dve nedelje", kaže Drašković.

Sva tri sindikata ne odustaju od svojih zahteva, prvenstveno kontrole zakonitosti rada rukovodstva zavoda, čiji rad proverava Ministarstvo saobraćaja i građevine. U otvorenom pismu traže hitan prijem kod predsednika Vučića i premijerke Brnabić, kako bi nastavkom pregovora rešili svoje probleme.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2019, 00:33) - Kimi [neregistrovani]

Narod

Dok se vi u državnim služabama zezate s svima nama i dok svevišnji sve rešava sam, a institucije ne rade ništa ili rade nakaradno, nama, građanima ove zemlje, prolaze godine života uzalud. Od šaltera do šaltera, čekajući neki papir, za usluge za koje plaćamo porez, a niko ne izvršava ili ne zna kako da izvrši.
Trebali bi da se kao narod ogradimo od vlasti i njenih struktura koji su nam uzurpirali državu i da napravimo narodne strukture, koje ćemo mi finansirati i koje će raditi svoj posao, a vi, na čelu sa predsednikom i svim ostalim poltronima, vidite šta ćete.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">