Opštine udružene protiv prirodnih nepogoda

Poplave iz 2014. nanele su veliku štetu ali i promenile svest o elementarnim nepogodama. Stručnjaci kažu, Srbija je sada i bezbednija i spremnija da se s njima suoči, a i kontinuirano se radi na pripremama za eventualne nepogode koje se ne mogu sprečiti, ali se šteta može smanjiti.

Bujice iz maja 2014. dokaz su da su elementarne nepogode u Srbiji prestale da budu prazna pretnja. Da bi se bolje reagovalo, od tada je usvojeno više i zakona i planova.

"Do sada smo imali situaciju da su lokalne samouprave po inerciji, kada se nešto dešavalo, odvajale sredstva, odvajale resurse materijalne, nematerijalne, a ovo je prvi put ponuđena kao opcija lokalnim samoupravama da iskažu svoje kapacitete onda kada je to neophodno u fazi pripreme i planiranja", kaže Zdravko Maksimović, autor programa iz Kraljeva.

A, tu je ključna i saradnja među opštinama.

"Jedinica lokalne samopuprave sliva Zapadne Morave će pripremiti odgovarajući model udruživanja, odnosno jedan sporazum o saradnji tako što će osnovati zajedničke službe. U okviru jednog sliva je 17 opština, znači neku vrstu ugoroženosti koja može da dođe od prirodne nepogode svi će zajedno isplanirati, a napraviće to jeftinije i bolje", objašnjava generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Tehničku i finansijsku podršku pružaju i državne institucije.

"Nećemo sprečiti ni poplave, ni zemljotrese, ni sušu, bilo koju elementarnu nepogodu, ali ono što možemo da sprečimo, jeste da šteta ne bude prekomerna", ističe Marko Blagojević iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

"Promenila se svest o reagovanju, što je dobro. Sada nam predstoji promena svesti da se mnogo radi i kada se ništa ne dešava, odnosno promena svesti o preventivi", poručuje Predrag Marić iz Sektora za vanredne situacije.

Program upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda u jedinicama lokalne samouprave treba da bude usvojen u tekućoj godini, kako bi od sledeće budžetske godine krenuo sa realizacijom.

broj komentara 0 pošalji komentar