Preminula Mirjana Marković

Udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, preminula je u Rusiji u 77. godini.

Mira Marković je 2003. otišla u Rusiju, gde je imala status političke izbeglice.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, ona je preminula u bolnici u Moskvi.

Dragan Radović iz Udruženja sloboda rekao je Tanjugu da je u kontaktu sa porodicom i da je Markovićeva preminula od upale pluća nakon dve operacije.

Ona je naime, pre više od mesec dana pala i slomila desnu ruku, zbog čega je morala da leži, pa je došlo do komplikacija i vode u plućima što je izavalo upalu i dovelo do smrti.

Radović je preneo da je ona želela da bude sahranjena u Požarevcu na grobnom mestu uz supruga, ali da će konačnu reč o tome dati porodica.

Mira Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca.

Sa samo godinu dana ostala je bez majke Vere Miletić, partizanke koju je streljao Gestapo. Otac Moma Marković bio je politički komesar Narodnooslobodilačke vojske. 

Predavala je sociologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije.

Bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka i počasni profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.  

Mira Marković bila je jedan od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslovenska levica (JUL). Do oktobra 2000. njena stranka je bila glavni koalicioni partner Socialistickoj partiji Srbije.

Srpski Interpol je za njom 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu zbog bekstva, ali i zbog toga što se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja. 

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije. 

Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Mirjana Marković se, uz supruga Slobodana Miloševića, pominjala u istragama za ubistvo Ivana Stambolića i novinara Slavka Ćuruvije.

broj komentara 104 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

Nemo se vređamo

Ali ta je ovaj narod u crno zavila.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

re: O Miloševićima,

A koji to svet? Da nije onaj, koji je razorio SFRJ, bombardovao Srbiju, okupirao Irak, Avganistan, bombardovao i uništio Libiju... Ako je to taj svet, onda sam ponosan što su me omrzli, jer sa takvima ne želim da imam bilo kakva posla. Srbija nije nikog napala, bombardovala, zatrovala osiromašenim uranijumom i uvela sankcije.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 07:38) - antiprotivan [neregistrovani]

o pokojniku...

Kako kazu o pokojniku sve najbolje ali ima mnogo ali kod nje i njenog supruga.Najvise nepravde su naneli sopstvenom narodu.Period njihove vladavine jedan od najmracnijih za Srbiju.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 07:37) - anonymous [neregistrovani]

Slava joj!

Slava joj!

(ponedeljak, 15. apr 2019, 02:45) - anonymous [neregistrovani]

Bez obzira

Bez obzira na sve što se desilo i u čemu je ta porodica učestvovala sudbina im je tragična. Neki bi rekli šta su radili, tako im se vratilo. Ali ko smo mi da donosimo takve zaključke.

Neka joj je večni pokoj i laka zemlja.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

@ gde si ti ucio istoriju

To pricaju svi oni koji ne vole Tita i SFRJ.

(nedelja, 14. apr 2019, 23:29) - Turcin [neregistrovani]

Saucesce porodici

Iskreno saucesce porodici!
Velika je nepravda ucinjena predsedniku Milosevicu I Gospodji Miri. Moze da prica ko sta hoce ali vreme je vec pokazalo a i pokazace jos vise.

(nedelja, 14. apr 2019, 23:22) - anonymous [neregistrovani]

@Gospodo

Drugarca Mira i drug Sloba ,ja bih tako poceo.Da li ce crna zemlja da im bude laka ,ne znam,ali jedno sigurno znam,kako to da Bugaraska,Grcka,Rumunija nisu bombardovane kao pravoslavne???

(nedelja, 14. apr 2019, 23:18) - uglješa [neregistrovani]

RE: Gradjanin

"Moje najlepse godine zivota koje nikada necu moci da vratim, prosle su u bedi, ratu, beznadju, hladnoci, redovima... Sada dolaze posledice toga."

Hej jadas se na "cekanje u redovima" a pogledaj mladice od 20 i kusur godina koji su na Kosarama ugradili svoje zivote u temelje Srbije.Nisi ti ni manje ni vise "nastradao" od drugih a kukas.Pokoj duse Miri Markovic i saucesce familiji Milosevic

(nedelja, 14. apr 2019, 23:04) - anonymous [neregistrovani]

clan ruske akademije

ja se dobro secam istorijskog NE Srbije medj. Zajednici.tada je Milosevic bio kod sada pokojnog predsednika Francuske Miterana kome je rekao NE a niko nije hteo da nam kaze sta je to Miteran nudio Srbiji odnosno Jugoslaviji.Ona je i njen muz ne samo sto su unistili svoju porodicu,kriminalizovali Srbiju , uveli Despotizam u Srbiji,tukli nas Ubijali, Opljackali ,odneli pare sa svojim muftarama.Generacije Srba koje su vekovima ziveli na Kosovu i Krajini danas nisu tamo zbog njihovog shvatanja zivota i SVETA. I na kraju kao tresnja na torti CLAN RUSKE AKADEMIJE pa eto Srbijo sto si prosla kako si prosla i cije si interese branila a ne svoje./Daleko vam lepa kuca... 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">