Preminula Mirjana Marković

Udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, preminula je u Rusiji u 77. godini.

Mira Marković je 2003. otišla u Rusiju, gde je imala status političke izbeglice.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, ona je preminula u bolnici u Moskvi.

Dragan Radović iz Udruženja sloboda rekao je Tanjugu da je u kontaktu sa porodicom i da je Markovićeva preminula od upale pluća nakon dve operacije.

Ona je naime, pre više od mesec dana pala i slomila desnu ruku, zbog čega je morala da leži, pa je došlo do komplikacija i vode u plućima što je izavalo upalu i dovelo do smrti.

Radović je preneo da je ona želela da bude sahranjena u Požarevcu na grobnom mestu uz supruga, ali da će konačnu reč o tome dati porodica.

Mira Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca.

Sa samo godinu dana ostala je bez majke Vere Miletić, partizanke koju je streljao Gestapo. Otac Moma Marković bio je politički komesar Narodnooslobodilačke vojske. 

Predavala je sociologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije.

Bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka i počasni profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.  

Mira Marković bila je jedan od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslovenska levica (JUL). Do oktobra 2000. njena stranka je bila glavni koalicioni partner Socialistickoj partiji Srbije.

Srpski Interpol je za njom 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu zbog bekstva, ali i zbog toga što se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja. 

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije. 

Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Mirjana Marković se, uz supruga Slobodana Miloševića, pominjala u istragama za ubistvo Ivana Stambolića i novinara Slavka Ćuruvije.

Број коментара 93

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво