Porodični zakon uči roditelje nenasilnim metodama vaspitanja

Najnovijim izmenama Porodičnog zakona potpuno se zabranjuje fizičko kažnjavanje dece. Dragan Vulević savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže za RTS da nije reč o represivnim merama usmerenim prema roditeljima, već namera da se roditelji podstaknu da koriste nenasilne metode vaspitanja.

Odredba u okviru Izmena i dopuna porodičnog zakona je formulisana na takva način da ona ima razvojnu karatkteristiku, kaže Dragan Vulević savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njegovim rečima, ona nije represivna pravna norma koja će roditelje kažnjavati za upotrebu određenog nivoa upotrebe fizičke sile u vaspitanju deteta.

"To znači da hoćemo kroz tu normu gde se izričito zabranjuje fizičko kažnjavanje deteta i upotreba fizičke sile da ih podstaknemo da razmišljaju o drugim načinima i metodama vaspitanja detata koje su nenasilne i koje mogu podržati dete u njegovom rastu i razvoju", ističe Vulević.

Objašnjava da to nije jedina suština izmene i dopune.

"Država kroz tu razvojnu normu preuzima na sebe obavezu da kroz institucionalni sistem podrži roditelje u nekoj vrsti učenja nenasilnih metoda vaspitanja i da ih podrži da pravilno vaspitavaju i podižu decu", pojašnjava Vulević.

Vulević objašnjava da pokušavaju da stvore ambijent koji će podsticati nenasilne metode vaspitanja.

"Kada upotrebimo nasilne metode vaspitanja u odnosu na decu, da li mi to decu kroz sospstveni primer učimo da je u nekom odnosu dozvoljeno upotrebiti fizičku silu, da je pravo jačega važeće, da je strah naš pokretač. Ne, mora da bude nešto drugo, da kod dece usađujemo samopoštovanje, samopouzdanje", naveo je Vulević.

Potrebno nam je, ističe, nešto drugo.

"Doslednost, da je da da, a ne ne, potrebno nam je vreme, ljubav, strpljenje, odnos, organizacija života unutar porodice. Za takvu primenu nenasilnih metoda vaspitanja je osnovna stvar", rekao je Vulević.

Stvaranje centara za porodicu i decu 

Norma se, kaže, donosi u kontekstu drugih izmena i dopuna zakona i stvaranja infrastrukture sistema.

"Aktuelno je u postupku izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti formiranje jedne nove institucije koja će biti postavljena regionalno i biti dostupna na celoj teritoriji Republike Srbije. To su centri za porodicu i decu", istakao je Vulević.

Centri za socijalni rad, navodi, nemaju dovoljan broj radnika.

"Međutim, u okviru nove infrastrukture obezbediće se određeni stručnjaci koji će realizovati pomoć i podršku porodicama", rekao je Vulević.

Kaže da su reformisali i sistem preventivnog nadzora.

"Roditelji će dobrovoljno moći da dođu u infrastrukturu sistema, u neku instituciju, savetovalište, da bi se naučili nekoj nenaislnoj metodi vaspitanja", naveo je Vulević.

Govoreći o vakcinaciji, Vulević je istakao da kada određeni stručnjaci medicinske struke utvrde da izbegavanje vakcinacije bitno ugrožava život i zdravlje deteta onda se može pokrenuti postupak za delimično lišenje roditeljskog prava.

"Prava na zastupanje deteta u obezbeđivanju zdravstvene zaštite. Postavljeni staratelj onda daje saglasnost za vakcinaciju deteta", zaključio je Vulević.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 12. apr 2019, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

E, pa

Ja svojim roditeljima jedino zameram što me nisu tukli kad je trebalo.

(petak, 12. apr 2019, 12:53) - anonymous [neregistrovani]

Licemerje države!

Parovi,farme...to vaspitava decu.Pitam da mi neko odgovori: šta uraditi kada dete neće da posluša ni posle više podsećanja i pažljivog pričanja?Znate šta kažu psiholozi u našim zdravstvenim centrima( nakon što napišu dijagnozu koja je prenošenje onoga što roditelj kaže): pronađite način da mu se nekako približite!Kao da ja to već nisam pokušavao!I koje nam rešenje država nudi: samo bez fizičkog kažnjavanja dece,ali deca mogu da zlostavljaju roditelje!

(petak, 12. apr 2019, 11:58) - Markovljev [neregistrovani]

Jedan šamar

Vaspitao sam svoje dete, tako što sam ga od malena učio tome da smo partneri i drugari, ali da je moja reč na kraju bila odlučujuća, Jedan jedini put sam ga ošamario i bilo je to pogrešno i sebi to nikada neću oprostiti, iako mi je sin to odavno oprostio i zaboravio.Ošamario sam ga na osnovu neproverene informacije od svoje tadašnje partnerke, koja nije bila istinita.Znam da je svako dete drugačije, učimo decu od početka da smo partneri i drugari, pa nam neće trebati batina.To je moje iskustvo, a to što priča podnosioc Zákona je videti, da to nikada nemože zaživeti u Srbiji.To su ogromne pare, koje Srbija nema.

(petak, 12. apr 2019, 11:31) - anonymous [neregistrovani]

"Hajde sine, nemoj da igraš igrice ceo dan", "Izađi sobe, nemoj da mi smetaš"

Ne nasilna metoda bi bila po njima "Ali sine,...i zato, ako shvataš moje brižne reči oslobodi se računara"."Važi, samo da pređem ovaj nivo, smetaš, izađi". Najbolje vaspitavanje i briga države za svoje buduće radnike, vojnike, umetnike, profesore... bila je u SFRJ.Vakcine su bile kontrolisane, igrališta su bila kao mesta za predvojničku obuku, sa akcentom na razvoj motorike kod dece.Danas su prezaštićena, a to je greška.

(petak, 12. apr 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Ne znam

Ne znam koliko je ovo sve dobro. Mi sve umemo naopako da okrenemo. Sve veca prava, a u stvari sve veca anarhija.

(petak, 12. apr 2019, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Institucije

U kom svetu, državi, vasioni žive ovi savetnici i autori zakona.Kao da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu.Ovde institucije nemaju dovoljno ljudi i sredstava da savetuju i pomognu istinski ugrožene porodice a kamoli potencijalne roditelje koji bi poželeli da "nauče" nenasilne metode vaspitanja.Pripreme za ovakve zakone traju godinama i decenijama a ovde se uvode preko reda, ili zbog EU integracija.Tu se vidi sva neozbiljnost države.

(petak, 12. apr 2019, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Ne daj te da zakon uređuje vaš odnos u ...

Roditelj koji je do sada tukao svoje dete, pronaći će neki novi način da udari svoje dete a taj udarac ima mnogo više da boli.

(petak, 12. apr 2019, 09:34) - Aleksandar [neregistrovani]

Koliko vidim

Iz svega ovoga je cilj da se roditelji ovde vaspitavaju i kako treba da se ponasaju prema detetu i nista drugo.

(petak, 12. apr 2019, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Brzina svetlosti

Od brzine svetlosti je jedino brže, širenje ljudske gluposti.