Struka protiv gondole, argumente nabrojali u pismu

Strukovna udruženja okupljena oko inicijative protiv gradnje gondole na Kalemegdanu uputila su dopise nadležnim ministarstvima i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u kojima su zatražila da hitno zaustave ovaj projekat. Navode da bi izgradnja gondole dovela do neadekvatne promene istorijskog jezgra Beograda i moguće devastacije Beogradske tvrđave, zaštićene kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Smatrajući, kako navode, nedopustivim da se Beogradska tvrđava, koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja na najgrublji način devastira i obezvređuje predviđenom izgradnjom gondole na Kalemegdanu, strukovna udruženja uputila su pisma na adresa više institucija.

Pisano je ministarstvima građevinarstva i kulture, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa Unesko pri Ministarstvu spoljnih poslova i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

U pismima ukazuju na neregularnosti kao što je nepoštovanje važećeg Generalnog urbanističkog plana kojim se zabranjuje postavljanje žičanih sajli u području Beogradske tvrđave, izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju gondole, kao i na nedovoljnu zaštitu i narušavanje kulturnog nasleđa.

"Nisu poštovani zakoni. Nisu poštovane deklaracije, ni domaće, ni međunarodne. Nije konsultovano šta struka misli. Nije napravljena nikakva analiza o rentabilnosti toga, održivosti. Jednom rečju, samo se uništava bez ikakvih ideja zašto se to radi", kaže dr Irina Subotić, potpredsenica organizacije za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

Posledice iz gradnje gondole bile bi ogromne, upozorava struka.

"Najpre za samu tvrđavu, kad će se uništiti svi slojevi na kojima počiva Beograd. Zatim, uništiće se priroda, a stalno govorimo kako nam je ona potrebna. Uništiće se dosadašnji dogovori o stavljanju Beogradske tvrđave na Tentativnu, to jest na pridružnu listu Uneska i mogućnost da ceo Beograd postane deo Uneskove liste najznačajnijih spomenika sveta. To će ugroziti i položaj naše kulture i ugled Srbije u svetu", dodaje Irina Subotić.

U pismima je naglašeno da uslovi propisani Planom detaljne regulacije za izgradnju gondole ne obezbeđuju mehanizam za zaštitu arheološkog nasleđa ukoliko ono bude pronađeno.

"Spomenik kulture od izuzetnog značaja – Beogradska tvrđava nije samo ovo što vidimo i kroz šta šetamo. Ovo je mesto na kome su nastajali svi Beogradi, jedan naš kolega je to nazvao majkom svih Beograda i gde možemo da vidimo naslojavanje, gotovo u kontinuitetu, 7.000 godina istorije stanovanja na ovome mestu. Međutim, kada se počinje sa bilo kakvom gradnjom, uništavaju se arheološki slojevi koji su nepovratni", kaže dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Nosilac projekta JP "Skijališta Srbije" trenutno je u fazi izrade dokumentacije za dobijanje dozvole za gradnju gondole.

RTS je pitanja postavio i gradskoj upravi kao i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture koji je izdao akta koji omogućavaju projekat izgradnje gondole. Odgovore nismo dobili.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će se to ministarstvo oglasiti nakon što se utvrdi da li su ustanove kulture postupale sa zakonom.

Peticiju protiv gradnje gondole do sada je potpisalao oko 14.700 građana.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 02. apr 2019, 07:38) - Beograd [neregistrovani]

Struka

Ta struka je bila i protiv izgradnje Beograd na vodi, a sada je to nešto sa čim se ponosi Beograd.

(utorak, 02. apr 2019, 04:39) - Sanela [neregistrovani]

Svako treba da radi svoj posao

Pustimo ljude da rade svoj posao, a ne da se jedno udruzenje pravi pametno i postavlja pitanje Zavodu za zastitu spomenika da li se ugrozaca jezgro starog grada.

(ponedeljak, 01. apr 2019, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

Све имамо - само нам још гондола треба

Прво: не пристаје амбијенту
Друго: не пристаје амбијенту
Треће: не пристаје амбијенту

(ponedeljak, 01. apr 2019, 20:50) - koki [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Treba sesti i naći naj bolje rešenje

(ponedeljak, 01. apr 2019, 19:37) - Teodor [neregistrovani]

Promena projekta

Projekat je u redu, samo je potrebna jedna jedina mala izmena. Gondola treba da se okrene za 90 stepeni.

(ponedeljak, 01. apr 2019, 18:47) - Acko [neregistrovani]

Proveriti opet

Treba jos jednom proveriti sa ustanovama i strucnjacima i ako treba promeniti projekat.