Postignut dogovor o prekidu štrajka u "Poštama Srbije"

Nakon razgovora potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa predstavnicima zaposlenih u JP "Pošta Srbije", koji su već više dana u štrajku nezadovoljni uslovima rada i tretmanom od strane poslovodstva ovog preduzeća, postignut dogovor o prekidu štrajka.

Zaposleni su prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Stefanović i saglasni su sa prekidom štrajka i preduzimanjem mera radi uspostavljanja normalnog procesa rada, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

U razgovoru je dogovoreno da se do 4. aprila izvrši raspodela drugog dela ostvarene dobiti za 2017. godinu, a da se do 24. aprila izvrši raspodela prvog dela iz ostvarene dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se u roku od sedam dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje, u kojoj će, pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača, učešće uzeti i tri predstavnika zaposlenih sa današnjeg sastanka.

Ona će imati zadatak da se izmeni član 42 Kolektivnog ugovora, na način da se raspodela sredstava iz dobiti počev od 2018. godine isplaćuje linearno.

Radna grupa ima zadatak i da se Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jednokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, a minimalni iznos je 20.000 dinara.

Rok za navedene izmene i realizaciju je 10 dana od dana formiranja radne grupe.

Treba da se izvrši i analiza koeficijenata osnovne zarade, na način da se tehnološka radna mesta više vrednuju.

Takođe imaju zadatak da se preispita opravdanost postojanja pojedinih radnih mesta (veliki broj savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta).

U septembru drugi deo sredstava iz dobiti 

Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Republike Srbije je novembar ove godine, nakon čega bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenata zarade.

Dogovoreno je i da se u septembru isplati drugi deo sredstava iz dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se sredstva za povećanje osnovnih zarada (korekcija), kao i sredstva za uvećanje zarada po osnovu radnog učinka (stimulacija) preusmere sa administrativnih poslova na tehnološke poslove, sa izuzetkom deficitarnih radnih mesta (IT poslovi i sl).

Kako se navodi, poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos treba da stavi u svrhu tehnologije, odnosno da neće primati zaposlene na administrativnim (kancelarijskim) poslovima.

Svi zaposleni, koji su učestvovali u štrajku su dobili garancije da neće trpeti posledice u preduzeću zbog stupanja u štrajk, kao i da će se obustaviti svi do sada započeti postupci kažnjavanja od strane poslovodstva JP "Pošta Srbije".

Sastanak je protekao u korektnoj atmosferi, uz prisustvo saradnika ministra Stefanovića i direktora RPLC-a Beograd, navodi se u saopštenju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. apr 2019, 03:30) - anonymous [neregistrovani]

Dobili ste plate, ali izgubili ste mene kao klijenta.

Što nisu počeli štrajk prekidom prijema pošiljki, a ne ovako kvarno. Čekam nešto bitno 7 dana. Da li sam ja kriv što su im plate malle?

(nedelja, 31. mar 2019, 23:20) - anonymous [neregistrovani]

Паметно

Ето фино ако је истина све што је наведено, само ово је могло и без штрајка да се уради, а не да ЈП Пошта Србије изгуби милионе динара за ово неколико дана штрајка...

(nedelja, 31. mar 2019, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

Smešno

Umesto da zarade povećaju najmanje 20% oni se kao dogovorili o podeli 13plate iz 2017,2018g, to ce bas zadržati mlade da ostanu u Srbiji