Kako je RTS ostao bez prava na prenos utakmica

Prvi put u istoriji naše televizije, RTS ne prenosi kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Urednik Sportske redakcije RTS-a Zoran Marković kaže da je problem nastao kada je Uefa odlučila da napravi novi sistem takmičenja za koji je raspisan tender. Mi smo ponudili mnogo više novca nego što smo do sada nudili, kada smo imali pravo na prenos, ali smo dobili obaveštenje da je najbolju ponudu dala Junajted medija, rekao je Marković. Ističe da je obaveza bila da Junajted medija to ekskluzivno pravo ponudi televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali da nikakvih pregovora sa RTS-om nije bilo.

Zoran Marković je objasnio da je problem nastao kada je Uefa odlučila da 2017. godine napravi novi sistem takmičenja.

"Do sada se nije desilo da RTS nema prava na prenose Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu, kao najveće, najznačajnije, najplaćenije sporedne stvari na svetu kada je fudbal u pitanju", rekao je Marković.

Objasnio je da je do sada prava prenosa RTS kupovao preko Evrovizije.

"Za svako, a govorimo o Evropskom prvenstvu, ne o kvalifikacijama, RTS je, kao i sve ostale države članice, Evroviziji davao kvote koje nisu male, već su milionske. A onda je Evrovizija izlazila prema Uefi i kupovala prava za sve javne servise u Evropi. Sada se to prvi put menja, Evrovizija nije uspela da kupi prava od Uefe, onog trenutka kada je promenjen sistem takmičenja", rekao je Marković.

Precizirao je da se to odnosi na Evropska prvenstva, a da su sve kvalifikacije u prethodnom periodu bile vlasništvo Fudbalskog saveza.

Tako je RTS prava za prenos utakmica kvalifikacija koje se igraju u Srbiji kupovao od Fudbalskog saveza Srbije, dok je od stranih agencija kupovao prava za utakmice koje se igraju u inostranstvu.

"Uefa je odlučila da napravi novi sistem takmičenja, da ne prodaje samo Evropsko prvenstvo, nego je ustanovila novi sistem – to je Liga nacija, što su nekada bile prijateljske utakmice. Ponudila je paket Liga nacija, kvalifikacija koje nisu više pod vlasništvom fudbalskih saveza, Evropsko prvenstvo i Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo", rekao je Marković.

Tender preko nove agencije

Uefa je to, kako kaže, prodala novoj agenciji koja se pojavila na tenderu CA-11, koja je raspisala svoj tender.

"Svaki javni servis, koji je nekada nastupao zajednički preko Evrovizije, morao je da se prijavi samostalno. Svesni da je ovo paket ne samo za Evropsko prvenstvo nego i za kvalifikacije, Ligu nacija i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a podsetiću da je RTS vlasnik prava na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine – RTS je dao svoju ponudu. Rukovodstvo kuće odlučilo je da poveća mnogo cenu u odnosu na samo Evropsko i Svetsko prvenstvo, koje smo ponudili do sada... Dakle, mi smo ponudili mnogo više novca nego što smo ranije nudili kada smo imali te događaje. Junajted grupa je raspisala tender, mi smo dali mnogo veću ponudu, i samo smo dobili obaveštenje da je najbolju ponudu dala Junajted medija, koja je kupila ekskluzivna prava za celu teritoriju bivše Jugoslavije", rekao je Marković.

Naveo je da nije pitanje da li su oni kao regionalni provajder bili u boljoj poziciji, već to što su oni mogli da kupe samo prava za koja su registrovani kao kablovski operateri.

Međutim, ukazao je na to da su kupljena ekskluzivna prava, koja podrazumevaju da se sadržaj vidi na celoj teritoriji.

"Zakon o elektronskim medijima preporučuje koji su to događaji od nacionalnog interesa – to su Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva u košarci, to je Liga šampiona gde nastupaju naši klubovi, to je i fudbal, kvalifikacione utakmice i samo Evropsko prvenstvo, ako se naša reprezentacija plasira", kaže Marković.

Ističe da su bili dužni da prenos ponude televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

"Onog trenutka kada su postali ekskuzivni vlasnici, oni dobijaju ugovor da mogu pod licencom dati nekoj televiziji. Iz razloga što će taj neko moći da događaj plasira na celoj teritoriji Srbije", ističe urednik Sportske redakcije.

Gledaoci oštećeni 

Prema zvaničnim podacima, u ponedeljak je utakmicu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na Sport klubu Srbija – Portugalija pratilo 515.000 ljudi, rejting je bio 4,1, a šer 9,1.

S druge strane, šer utakmica koje je RTS prenosio bio je više od 50 odsto, a rejting više od dva miliona.

"Tada je Uefa tražila od svakog javnog servisa da im prezentira kakva je gledanost, čak su toliko daleko išli i pitali na kom kanalu će biti emitovane utakmice sa prvenstava", rekao je Marković.

Na pitanje šta RTS može da uradi povodom nezadovoljstva gledalaca, odgovor je – pismo REM-u.

"Kao što smo i uputili pismo, da REM razmatra kako je moguće da jedan takav događaj kao što je kvalifikacija utakmica ne bude na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom", rekao je Marković.

Urednik Sportske redakcije ističe da je RTS uvek raspoložen da pregovara o tome šta može i za koju cenu može da kupi tu licencu, ali da nisu tačne tvrdnje Junajted grupe da je imala dugoročne pregovore sa RTS-om.

"Mi bismo znali o čemu se razgovaralo, ne postoji pisani dokazi. Sportski program bi bio upoznat sa detaljima o tome o čemu se pregovaralo, jer je potrebno pripremiti se za sve to i uraditi profesionalno kako RTS i radi tako velike događaje", rekao je Marković.

Međutim, napomenuo je da su cene prava mnogo veće nego što RTS realno može da odgovori.

"RTS se trudi, vlasnik je i Svetskog prvenstva u košarci koje će biti u Kini, sada ćemo raditi i Evropsko prvenstvo u košarci, u kojem će završnica biti u našoj zemlji – igraće se u Beogradu, Zrenjaninu i Nišu. Mi smo vlasnici Olimpijskih igara, to su sve događaji od nacionalnog interesa i treba da ih vide svi građani Srbije", poručio je Marković.

Kako RTS nezvanično saznaje, Savet REM-a će na jednoj od narednih sednica usvojiti Pravilnik o tome da će za sportske događaje od nacionalnog značaja pravo preče kupovine imati televizije sa nacionalnom frekvencijom, pre svega Javni servis. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 29. mar 2019, 08:14) - RedShield [neregistrovani]

Зауздајмо дивљи капитализам

Када је профит једини критеријум, онда се овакве ствари и дешавају. А последњих деценија нам се управо то једино и дешава. Суштина је да немамо одговор из државе и институција које је тај капитализам прво онеспособио. Одговор се сам намеће.

(četvrtak, 28. mar 2019, 19:06) - robson [neregistrovani]

Гледаоци оштећени

Pa kako god okrenes uvek su gledaoci osteceni. 

(četvrtak, 28. mar 2019, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

UEFA

Zasto i za koga postoji fudbal?