"Herojska 63. padobranska brigada je simbol otpora NATO"

U Domu Vojske u Nišu su svečano uručene spomenice porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade, premeštenim i penzionisanim pripadnicima i pripadnicima bataljona. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na svečanostu naglasio da je slavna i herojska 63. padobranska brigada simbol otpora NATO agresiji.

Potpukovnik Vidoje Kovačević sada je u penziji, a 1999. godine bio je ratni načelnik Štaba 63. padobranske brigade i neposredni učesnik borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije u kojima je bio ranjen. Za njega dobijena vojna spomenica znači priznanje i čast.

"Posle 20 godina od zlikovačkog NATO bombardovanja SRJ, dobili smo spomenicu za učešće u borenim dejstvima 1999. godine. Ovo je za mene jedno priznanje, čast i znak da država nije zaboravila svoje borce koji su dali mnogo sebe za očuvanje srpstva i SRJ", istakao je Kovačević.

Prema rečima penzionisanog potpukovnika Mileta Karanovića, kada je otadžbini bilo najteže, pripadnici 63. padobranske brigade ostavili su svoje srce i svoju dušu za odbranu otadžbine.

"Svakom vojniku, ratniku i veteranu je drago kada se otadžbina seti njega. Ovo je verovatno trebalo da bude urađeno pre više godina, ali je svakome od nas drago kada se to desi", istako je Karanović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na uručenju vojnih spomenica pripadnicima nekadašnje 63. padobranske brigade, a povodom 20 godina odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, rekao da malo zmalja može da se pohvali takvim junacima i takvom jedinicom. 

"Neprekinuta tradicija brigade je nešto što se u vojsci poznaje, veoma ceni i nešto na šta je čitav srpski narod veoma ponosan", naveo je Vulin.

Ističući da je Srbija ponosna na svakog svog oficira i vojnika, ministar Vulin je rekao da "svi koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije zaslužuju našu pažnju i poštovanje. Oni koji su ubijeni u NATO agresiji zaslužuju da ih se sećamo i da njihove porodice znaju da je država tu i da brine o svakom od njih".

"Srbija se ponosi svakim vojnikom, svakim oficirom, svakim policajcem, svima onima koji su odbranili i očuvali zemlju. Uostalom, ko može da kaže gde prestaje narod, a gde počinje vojska. Bili smo jedno i ostaćemo jedno. Zato smo slobodni", poručio je ministar Vulin.

Bitka da se očuva narod i dalje traje 

Sećajući se NATO agresije, komandant Specijalne brigade Kopnene vojske brigadni general Miroslav Talijan posebno je istakao otpor našeg naroda i uspeh borbenih operacija naše Vojske, a naročito njenih elitnih sastava – 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

"Naša država, uz podršku ponovo vaskrslih i nastalih svetskih sila, i ovih dana vodi odlučnu bitku da očuva svoj narod, naše pravoslavne svetinje i sve što je naše na Kosovu i Metohiji. U toj borbi i mi, na svoj vojnički način učestvujemo", poručio je general Talijan.

Prema njegovim rečima, priznanja koja se dodeljuju danas znače mnogo, pre svega zbog poginulih pripadnika, kojima najzad kao narod i država odajemo veliku zahvalnost zbog borbe u kojoj nisu žalili da daju svoje živote.

Zamenik komandata Združene operativne komande i ratni komandant 63. padobranske, general-major Ilija Todorov, rekao je da je vojna spomenica koju su dobili pripadnici 63. padobranske brigade još jedan dokaz da se o njima misli.

Dodeljivanje ovakve jedne spomenice samo je dokaz da je ova jedinica velika, da o njoj svi misle i da naše vrhovno vojno rukovodstvo pridaje posebnu pažnju kada je u pitanju herojska jedinica – 63. padobranska, istakao je general Todorov.

Na svečanosti u niškom Domu Vojske, vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a premeštenim pripadnicima te brigade spomenice je uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Penzionisanim pripadnicima brigade vojno priznanje uručio je zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, a pripadnicima 63. padobranskog bataljona priznanje je uručio komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan.

Svečanosti su prisustvovali i državni sekretar Aleksandar Živković, gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 26. mar 2019, 21:55) - Heroj sa Košara [neregistrovani]

Sram vas bilo

Sram vas bilo, oficiri bivse 63. padobranske brigade i sada bataljona!Gde su tu vojnici i rezervni sastav koji su prvi bili na braniku otadžbine?Da li je jedan jedini vojnik ili rezervista dobio spomenicu?U ratu smo bili prvi, a u miru nas nigde nema...Puna su vam usta hvale i sjajni ste s tapsanjem po ramenu, ali na delima ste odavno pali.

(utorak, 26. mar 2019, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Znam ja na šta smo ponosni, ali znate li vi čega se stidimo?

Od čega žive, kao sastavljaju kraj s krajem, imaju i egzistenciju oni koji su herojski branili svoju zemlju? Oni preživeli kojima se ponosite. Oni koji su poginuli rešili su vas te brige. Sramota.