Blagodeti Selters banje

Srbija ima oko 40 banja, u koje o trošku države lekari godišnje pošalju oko 50.000 pacijenata. Ekipa RTS-a obišla je Beograđanima najbližu banju – Institut za rehabilitaciju u Mladenovcu.

Na samo 46 kilometara od Beograda, na obroncima planine Kosmaj nalazi se Selters ili Mladenovačka banja. Oaza čistog vazduha, mira i zelenila, ali i mesto gde o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pomoć mogu da dobiju kardiološki, pulmološki, neurološki, ortopedski, reumatološki pacijenti, i deca i odrasli. 

Skoro u svakom trenutku kapaciteti u Selters banji su popunjeni. Preko RFZO-a, uz uput, i odluku komisije, na raspolaganju pacijentima ovde je 300 kreveta, a kada građani ne mogu na osnovu Pravilnika da dobiju rehabilitaciju o trošku države, ili svi drugi koji žele ovde da poboljšaju svoje zdravlje ili da se oporave, 180 kreveta je dostupno i kroz komercijalne usluge.

"Naš zadatak je da iz vrlo teškog stanja, često direktno upućeni iz bolnice, najčešće iz 'Svetog Save', da im vratimo i fizičku snagu i da im povratimo i duh i mentalnu snagu da bi se vratili da budu sposobni za život i aktivnosti", kaže dr Snežana Kostić, direktorka Instituta za rehabilitaciju "Selters".

Pod stalnim nadzorom stručnjaka, pacijenti imaju sve neophodne terapije – u sali, bazenu, uz pomoć struje ili magneta.

"Ubedljivo su najzadovoljniji u vodi jer je temperatura 32,5 stepeni, mnogo lakše rade vežbe, tzv. hidrokinezi terapiju, zadovoljni su, osećaju se bolje. Rade vežbe 15–20 minuta, pa onda slobodno plivanje", kaže viši fizioterapeut Aleksandar Maričić.

Doktorka Kostić ističe da se u Banji primenjuje sve ono što je potrebno i priznato u rehabilitaciji. 

"Medicina napreduje, pa se i mi trudimo da napredujemo, kupili smo novi ultrazvuk, očekujemo hiperbaričnu komoru. Ono po čemu se razlikujemo od neke bolnice u Beogradu to je taj prirodni lekoviti činilac, vazduh, voda, Selters voda, brend, takođe i lekovito blato koje koristimo u medicinske svrhe", kaže Kostićeva.

Deo kapaciteta su renovirali, imaju i velnes-centar, zatvoreni ali i otvoreni bazen. U planu je izgradnja i sportskih terena, ali i mnogih drugih važnih propratnih sadržaja.

U okviru razvoja zdravstvenog turizma, sa Ministarstvom zdravlja planiraju da postanu značajno mesto za rehabilitaciju i za naše ljude iz dijaspore, ali i sve druge goste iz inostranstva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. mar 2019, 18:35) - Andjelko [neregistrovani]

Selters banja

Odlicna banja i strucno medicinsko osoblje! Sve pohvale !