Preminula književnica Grozdana Olujić

Književnica, slavni romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu, saopštilo je večeras Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Grozdana Olujić je rođena 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman, "Izlet u nebo", objavila je 1958, a usledili su "Glasam za ljubav" (1963), "Ne budi zaspale pse" (1964), "Divlje seme" (1967), "Glasovi u vetru" i "Preživeti do sutra" (2017).

Objavila je i zbirke bajki "Sedefna ruža i druge bajke", "Nebeska reka i druge bajke", "Kamen koji je leteo", "Snežni cvet", "Jastuk koji je pamtio snove" i roman bajku "Zvezdane lutalice".

Olujićeva je decenijama zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce, ali i u lektiri za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta.

Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg.

Bezmalo sve njene kratke priče iz zbirke "Afrička ljubičica" uvrštene su u antologije širom sveta (u Nemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, Americi, Francuskoj"), a priča "Igra" nagrađena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Pored svih najvažnijih domaćih nagrada - tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja "Politikinog zabavnika", "Mlado pokolenje2, "Zlatni leptir", "Stara maslina", NIN-ova nagrada, "Bora Stanković" za celokupno delo, Grozdana Olujić dobila je i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu.

Knjige su joj prevedene na 36 jezika.

Predajući joj Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije 2004. godine, tadašnji predsednik Slobodan Rakitić je istakao da je književno delo Grozdane Olujić od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i "baština srpskog naciona".

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" kojem je poklonila svoju biblioteku.

Ova dva udruženja pokrenula su, kako stoji u saopštenju, inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 19. mar 2019, 14:20) - Jelenče [neregistrovani]

Sedefna ruža

Neka Vas andjeli cuvaju.Cast je bila poznavati Vas.

(ponedeljak, 18. mar 2019, 10:33) - ivan [neregistrovani]

GROZDANA OLUJIC

Jos jedan tuzan dokaz o prolaznosti zivota. Jedino sto ostaje za svakom osobom su njene dela, a za njom je ostalo veliko knjizevno delo. Ovo je trenutak kad RTS treba ponovo da prikaze emisiju Sedefna ruza. Tih nekoliko epizoda pokazuju sav kvalitet, i muzicki (Milica Manoljovic i Kolibri) i produkciski. Nadam se da neko sa RTS-a prati ove komentare.

(ponedeljak, 18. mar 2019, 09:20) - Milorad [neregistrovani]

Sedefna Ruža

Počivajte u miru draga gospodo Očujić.
Ja ću se uvek sećati Vase promocije knjige bajki "sedefna Ruža" u Ivanjici u školi "Milinko Kušić", početkom 90-tih. Hvala Vam za moj prvi susret sa velikim piscem.

(ponedeljak, 18. mar 2019, 08:09) - Sale-Beclija [neregistrovani]

Bila je velika...

Poslednji pozdrav velikoj knjizevnici od postovaoca njenog lika i dela,neka joj je vecna slava....

(ponedeljak, 18. mar 2019, 06:55) - Rada Rajic Ristic [neregistrovani]

Veliki srvaralac

Bilo mi je zadovoljstvo i velika čast što sam je poznavala, posećivala njen dom i bila prva studentkinja koja je 1992. diplomirala na njenim romanima " Izlet u nebo " i " Glasam za ljubav"...neka joj je večna slava...

(nedelja, 17. mar 2019, 23:24) - Jovan [neregistrovani]

Divna

Sećam je se sa snimanja Izaberi svojz knjugu - divna žena.

(nedelja, 17. mar 2019, 23:21) - Demos [neregistrovani]

Poslednji pozdrav

Počivajte u miru gospođo Olujić. Da ste samo "Glasove u vetru ," napisali, bilo bi dovoljno, a kamoli sve ostalo što ste uradili.

(nedelja, 17. mar 2019, 23:11) - Татјана Вулетић [neregistrovani]

Велика књижевница

Одлазак велике књижевнице, тихе и талентоване.
Саучешће породици.