Isak Adižes počasni doktor nauka UB

Isak Adižes je postao počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu, na predlog Fakulteta organizacionih nauka. Senat UB jednoglasno mu je dodelio počasni doktorat. Dr Adižesu to je 20. počasni doktorat u karijeri, ali, kako je rekao na ceremoniji dodele doktorata, i najdraži.

On je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti menadžmenta. Kreirao je jedinstvenu metodologiju kojom se održava zdravlje organizacija, umesto da se samo leče njihove bolesti. Ta metodologija pruža načine upravljanja ubrzanim promenama, sa izuzetnim rezultatima. Kako je rekao, živimo u svetu promena, danas je izbor ili da se brzo promeniš ili da sporo umireš.

Rođen je u Skoplju 1937. tokom Drugog svetskog rata, njegova porodica je uspela da iz skopskog koncentracionog logora pobegne u Albaniju, gde su preživeli ratne strahote. Godine 1944. preselili su se u Beograd. Već 1948. otišli u Izrael.

Diplomirao je u Jerusalimu, školovanje nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je 1968. odbranio doktorat na Univerzitetu Kolumbija. Doktorska disertacija profesora Adižesa je "studija slučaja" jugoslovenskog samoupravnog socijalizma.

Osnivač je i predsednik Instituta "Adižes", konsalting agencije sa sedištem u Santa Barbari u Los Anđelesu i kancelarijama širom sveta. Prema časopisu Executive Exellence, Institut je rangiran među prvih deset, a dr Adižes među prvih trideset konsultanata u SAD. Stalni je član fakulteta UCLA, predavao je na Stanfordu, na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, bio dekan Postdiplomskih studija za liderstvo i promene "Adižes", a trenutno je stručni saradnik Postdiplomskih studija menadžmenta pri Akademiji nacionalne ekonomije Ruske Federacije.

Za svoj doprinos menadžmentu, u teoriji i praksi, nagrađen je osim sa dvadeset počasnih doktorata, dva počasna državljanstva, počasnim činom majora izraelske vojske, kao i Medaljom časti Ellis Island. Izabran je za člana International Academy of Management, a imenovan je i za počasnog akademskog savetnika IBS – međunarodne škole biznisa ekonomskog univerziteta Rusije.

Dr Adižes je objavio 18 knjiga, od kojih su neke prevedene na čak 26 jezika. Drži predavanja na četiri jezika – srpskom, hebrejskom, engleskom i španskom. Govori još i makedonski, bugarski i italijanski. Njegova predavanja čulo je više od 100.000 menadžera u 52 zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво