Šta će moći milicajci što nisu mogli komunalni policajci

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je za RTS da će komunalni milicioneri, pored službene uniforme, imati u pojedinačnim situacijama mogućnost da obavljaju poslove u civilu.

Potreba za kvalitetnijim komunalnim redom je nesporna, ipak poslednjih dana polemiše se da li će se taj cilj postići izmenama nadležnosti komunalne policije.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je 6. marta završena javna rasprava i prva stvar koja je ključna je promena naziva ove službe i samog zakona.

Objasnio je da je Zakonom o policiji, koji je donet prošle godine u ovo vreme, definisano da samo pripadnici MUP-a i Ministarstva odbrane mogu nositi naziv policija, a da sve druge službe koje su nosile ovaj naziv, među njima i komunalna policija, moraju svoj naziv prilagoditi.

"I u regionu imamo naziv komunalni redari recimo, ali mi smo se - na osnovu konsultacija unutar radne grupe došli do zaključka da na osnovu ovlašćenja koje je komunalna policija imala do sada, koji predstavljaju deo policijskih poslova i u dogovoru sa kolegama iz resornog ministarstva MUP-a - opredelili da tradaicionalni naziv milicija da bude vraćen kao naziv službe jedinice lokalne samouporave - komunalna milicija", kaže Bošnjak.

Na osnovu desetogodišnje primene Zakona o komunalnoj policiji došlo se do zaključka da bi, radi ostvarivanja mogućnosti građana da budu zaštićeni u svojim sredinama i u odnosu na komunalni red i u odnosu na sveukupnu bezbednost, jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi, mogle da organizuju službu, ali po prvi put ta služba može biti zajednička za više opština, ukazao je Bošnjak.

"Odnosno, da se jedinica iz neposredno udaljenog grada za manju susednu opštinu može uputiti da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti i na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave, što će predstavljati značajan napredak u radu i u održavanju komunalnog reda", kaže Bošnjak.

Ovlašćenja komunalnih milicionera 

Što se tiče samih ovlašenja, zakon je definisao oblasti delovanja, one se ne razlikuju mnogo u odnosu na prethodno rešenje, ali su bolje definisani način kandidovanja budućih pripadnika komunalne milicije, njihovo stručno osposobljavanje i usavršavanje, ovlašćenja koja će imati načelnik komunalne milicije, njihove relacije sa drugim subjektima unutar opštine i grada i striktno poštovanje pravila o radu, odnosno unutrašnje kontrole, pojasnio je Bošnjak.

"Bilo kakvo kršenje zakona vezano za ovlašćenja biće adekvatno sankcionisano", istakao je Bošnjak. 

Komunalni milicioneri pored službene uniforme, jasnih oznaka, imaće u pojedinačnim situacijama kada je to neophodno mogućnost da - na osnovu ovlašćenja svog načelnika i uz saglasnost da obavljaju poslove i u civilu, kaže državni sekretar.

Ističe da će to biti moguće u sitiuacijama kao što je divlji taksi prevoz ili neovlašćenja prodaja van mesta za prodaju.

Do sada su 22 grada iskoristila mogućnost da imaju komunalnu miliciju. "Nedostatak poznavanja rada, govori da su najkrupniji, neprijatni incidenti bili objavljeni kao deo postupanja komunalne policije i isticani kao primer prekoračenja ovlašćenja", kaže Bošnjak i dodaje da su istrgnuti iz konteksta.

"Zaista, na jedinicama lokalne samouprave u skladu sa zakonom, stoji zadatak da u komunikaciji sa građanima približe ovu službu i da svoje strateške planove usaglase", kaže državni sekretar.

Do sada je bilo propisano da na svakih 5.000 građana bude angažovan jedan komunalni policajac. 

Bošnjak ukazuje da je propisan minimalni broj od tri komunalna milicionera za jednu opštinu, a maksimalni broj biće uređen finansijama grada i opštine.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 10. mar 2019, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

Nekima je jeziv "komunizam"

A verujem da je neuporedivo vecem broju jeziva "demokratija".

(nedelja, 10. mar 2019, 13:25) - Milan [neregistrovani]

razlika

Milicija je u ratnom vremenu , policija u mirnodopskom . Asocira na komunizam jezivo ,mada dok je bila milicija ruku na srce bilo je mnogo bolje nego danas .

(nedelja, 10. mar 2019, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Re: Razlika?????

Rec "miltia" na latinskom znaci " naoruzani narod", ili "naoruzana formacija". U nekim varijantama latinskog jezika moze znaciti u jednini i "vojnik". A policija iz starogrcke reci "polis", sto znaci "drzava - grad", a od tamo proizlaze reci: "politika", "policija" i sl.
Mislim da u ovom kontekstu ili temi bi vise odgovarala "komunalna policija", jer nije razlog u podsecanje na neka vremena, nego nemoze taj odred biti naoruzan.

(nedelja, 10. mar 2019, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

Komunalna policija

Navedena služba bi trebala imati terminološki primeren naziv, n.pr.: "Komunalni redari", "Čuvari komunalnog reda", "Komunalno obezbeđenje Security", "Komunalna zaštita". Predlog naziva "Komunalna milicija" je neadekvatan vremenu, sistemu u kojem živimo i zbog niza drugih razloga, tako da smatram da navedeni naziv nije dugoročno rešenje za ovu problematiku. Pre prihvatanja ozbiljnih rešenja treba prethodno dobro konsultovati struku i nauku.

(nedelja, 10. mar 2019, 11:42) - Civil Građanin [neregistrovani]

Odlično

Narod treba učiti redu i zakonu. Da se ne popusti.
Reč policija se odnosi na kontrolu građana, polis, dok milicija vuče koren od militaris, milicias, što će reći vojna tvorevina.
Što više takvih struktura napraviti, kako bi se zakon što više primenjivao.

(nedelja, 10. mar 2019, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Milicioner

Milicioner je davno prevazidjeno, Inspektorat mozda,..ali postoje i neke reci na srpskom jeziku koje mozda mogu da predstave sluzbu...

(nedelja, 10. mar 2019, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Besmisao

Kakva besmisao, "komunalni milicioner" !?Uvode neke nove oblike policije ili milicije.

(nedelja, 10. mar 2019, 09:39) - Rade [neregistrovani]

razlika?????

Kakva je razlika izmedju policije i milicije?