Elektronski recepti, da li se gužve sele u apoteke

Od 1. marta, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela je primena elektronskog propisivanja lekova, odnosno izdavanje e-recepta. To bi trebalo da smanji gužve po domovima zdravlja i potpuno ukine papirne recepte.

Sistem funkcioniše na sledeći način: pacijenti dolaze kod lekara, on im prepiše lek, zatim bez ikakvog recepta pacijenti odlaze u apoteku gde na osnovu knjižice mogu podići lek.

Gostujući u Jutarnjem programu, Jasminka Bjeletić, direktorka Apotekarske ustanove Beograd, rekla je da je to reformski korak koji je počeo da se sprovodi još oktobra 2017. godine, kada je prvi put implementiran elektronski recept.

Prema njenim rečima, i Republički fond i Ministarstvo zdravlja u svakom trenutku mogu da prate i lekara koji prepisuje lekove i farmaceuta koji izdaje lekove.

Novina je da hroničari koji obnavljaju svoje terapije više ne odlaze lekaru, već se u sistemu može videti da su to obnovljivi recepti.

"Obnovljive terapije su za hronične pacijente, koji su u prethodnom periodu morali na mesec dana da idu kod lekara, sada dobijaju terapiju na dva do šest meseci ukoliko ne dođe do promna u bolesti", navela je Bjeletićeva.

Dodaje da tako pacijenti imaju uštede s obzirom na to da ne plaćaju participaciju od 50 dinara svakog meseca, a uštede su i u papiru, štampačima, ali je najznačajnije da je zdravstveni radnik oslobođen administrativnih poslova.

Bjeletićeva kaže da je sada IT sektor preuzeo administrativne poslove, a lekari i farmaceuti se sada mogu više posvetiti pacijentima.

Navodi da su se prva dva-tri dana prilagođavali, jer je bilo usaglašavanja u nekim šiframa.

"U Srbiji se godišnje izda oko 50 miliona recepata. Ako se uzme da se oko 800.000 izda u nekom trenutku, a da se preuzme 500.000, onda se može videti koliki je pritisak i na lekare i na farmaceute", rekla je Bjeletićeva i napomenula da su uštede velike.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара