Rupe na putu, kako da vozači naplate štetu

Posle zimske sezone na kolovozu se obično pojave rupe. Mnoge ozbiljno ugrožavaju bezbednost saobraćaja, ali i džepove vozača ako upadnu u njih. Da bi se naplatila šteta od putarskih preduzeća procedura je duga, negde bez sudskog procesa, a negde i sa njim traje i po godinu dana. U "Putevima Srbije" kažu da vozači imaju pravo na odštetu i da firme koje održavaju puteve, raspolažu milionskim budžetom za nadoknadu štete.

Vožnja posle zime može biti i nebezbedna i skupa. Na putevima je mnogo udranih rupa, često punih vode. Teško ih je i videti a još teže proceniti kojom brzinom ih preći a da se vozilo ne ošteti. Kad se to desi vozači mogu da naplate štetu.

Ali procedura je dugotrajna i prilično komplikovna. Najpre treba pozvati policiju da sačiniti zapisnik na licu mesta. Onda osiguravajuće društvo procenjuje štetu. Trebalo bi da imate i snimke sa lica mesta pa i svedoke koji će potvrditi kako je nastala šteta. I onda pronađete koja je firma zadužena za održavanje tog puta i tražite odšetu.

Sve to uradio je Mile Vukašinović, ali ni posle dva meseca odgovor od putara nije dobio.

"Verovatno računaju na to da i onaj koji je izvršio uviđaj, obavio sve te formalnosti, podneo dokumentaciju naiđe na taj zid ćutanja – da će odustati. Sudski procesi su i dugi i nisu jeftini, i možda su napravli neku kalkulaciju da im se više isplati da ignorišu te naplate šteta, a oni baš koji dođu na sud, njima će isplatiti", kaže Mile Vukašinović, oštećeni vozač.

U "Putevima Srbije" kažu da odmah posle snega krpe rupe i na to potroše oko pet milijardi dinara. Dodaju da su firme koje održavaju deonice dužne da plate štete nastale na njima, pa su tako oni prošle godine platili građanima oko 56 miliona dinara odštete.

"Ukoliko oštećena strana nije informisana, koje preduzeće za puteve održava tu deonicu na kome je pričinjena šteta, onda se obraća nama da bismo mu dali tačnu informaciju ko je upravljač puta", kaže Zoran Stoisavljević iz "Puteva Srbije".

Naknada i za štete koju prouzrokuju životinje

Vozači mogu naplatiti šetetu i ako im na put izađe životinja. Procedura je slična, zapisnik policije, osiguranje, samo se zahtev za nadoknadu štete ne podnosi putarima.

"Ukoliko se radi o domaćoj životinji odgovornost je na vlasniku životinje, ukoliko se radi o divljači, onda je odgovornost na lovačkom društvu koje upravlja lovištem, a ukoliko se radi o auto-putu, onda je odgovornost na upravljaču puta", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozači treba da znaju svoja prava i da ne odustaju od nadoknade štete, kažu advokati. Niko ko je imao urednu dokumentaciju nije ostao bez nadoknade, ali sudski procesi traju i do dve godine.

Neki su pokušali i da zarade na rupama na putu, međutim, patrole na uviđajima ih uspešno razotkrivaju, pa su brojni pokušaji prevare završeni neuspehom.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. feb 2019, 08:22) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Mislim da nigde u evropi nema više rupa nego kod nas.

(ponedeljak, 25. feb 2019, 08:07) - anonymous [neregistrovani]

Pa nemojte tako

Zar ne vidite da je nasoj vladi prioritet putna struktura i da ce pre da daju pare za to,nego za nesto potrebnije. Pratite li vi koliko kosta kilometar puta kod nas,a koliko kod normalnih zemalja.

(ponedeljak, 25. feb 2019, 07:55) - Pes [neregistrovani]

Uh

Onda bi svaki drugi Nislija trebalo da trazi odstetu

(ponedeljak, 25. feb 2019, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

E gospodo

Ne pisite o rupama na putevima, nego trazite odgovorne sto sede i primaju plate.Treba smenjivati neodgovorne.

(nedelja, 24. feb 2019, 23:35) - MP [neregistrovani]

Amortizacija

Sta je sa lose uradjenim rupama, sta je sa dodatnim radovima na putu koji su krajnje fuserski odradjeni ( nove cevi za vodu, kanalizaciju, sahte, asfalt secen, pa lose zakrpljen). Gospodo iz putarskih firmi, to malo po malo prilicno ostecuje auto... Ko ce platiti sve te popravke na automobilima??? Vozaci, naravno, kao da ne placaju dovoljno papreno gorivo i razne tekse prilikom registracije.... Dajte malo ozbiljnosti....

(nedelja, 24. feb 2019, 22:42) - Радан [neregistrovani]

рупе

Овде се говори о "рупетини" у коју ауто упадне и оштети се. Али шта је са десетинама мањих рупа на које свакодневно наилазимо и које мало по мало оштећују аутомобил?

(nedelja, 24. feb 2019, 22:10) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za rupe

Tolke pare se trose za gorivo a putevi i dalje katastrofa...zar deo para za gorivo ne ide za puteve?