U Kragujevcu rođena prva beba začeta vantelesnom oplodnjom

Pre nepunih godinu dana u Kliničkom centru Kragujevac počeo je da radi Centar za vantelesnu oplodnju. U tom objektu parovima su omogućena tri pokušaja vantelesne oplodnje, koje finansira država. Juče je na svet došla prva beba začeta na taj način u Kragujevcu.

Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, navodi za RTS da je juče nakon carskog reza rođena prva beba začeta u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju.

"Juče je nakon carskog reza rođena prva beba začeta u našem Centru za vantelesnu oplodnju. Radi se o zdravoj devojčici od oko tri kilograma", navodi Sazdanović.

Dodaje da je Centar za nepunih godinu dana dao dobre rezultate.

"Zahvaljujući finansiranju Ministarstva zdravlja od 45 miliona dinara, Fondacije 'Dragica Nikolić' od oko 80 miliona dinara i grupi privatnika koji su pomogli, mi imamo Centar koji je za manje od godinu dana uspeo da napravi ono čemu smo težili, a to je – da imamo prvu trudnoću koja je juče rezultovala rođenjem zdrave devojčice", navodi dr Sazdanović.

Dodaje da je sam proces u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju bio uspešan jer je rezultovao sa pet trudnoća.

"Uz zahvalnost profesorki Garaleić i njenom timu sa Ginekološko-akušerske klinike Narodni front, mi smo ove jeseni imali 21 par koji je bio u našem procesu, od toga imamo pet trudnoća – dve blizanačke i jedne trojke. Što znači da ćemo imati osam novorođenih beba nakon ovog početnog probnog rada", objašnjava dr Sazdanović.

Navodi da nastavljaju sa radom dalje.

"Ove godine smo krenuli potpuno rutinski, od ponedeljka, 18. februara, imamo grupu od 13 parova i ove godine ćemo ostvariti plan – od sto parova", navodi dr Sazdanović.

Međutim, dodaje da to ne treba da spreči nove parove da se prijave.

"Svi pacijenti neka nam se jave, svi će biti primljeni i niko neće biti odbijen za proces vantelesne oplodnje u Kragujevcu", ističe dr Sazdanović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2019, 13:49) - Крагујевчанин [neregistrovani]

Улажимо у знање!

Нека у првом плану и директора и Фондације - само нек се деца рађају. Капа доле нашим стручњацима из сенке! Улажимо у знање, задржимо стручњаке, изградимо обећани Центар изузетних вредности у Крагујевцу...