Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Predsednik Republike Aleksandar Vučić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije. Laureati su svojim radom doprineli da Srbija bude bolja i uspešnija, poručio je predsednik. Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković zahvalila se u ime dobitnika ističući da odličja predstavljaju ohrabrenje za budućnost.

Vučić je na početku svečanosti, obraćajući se laureatima, rekao da je u proteklih 215 godina stvorena država.

"Rezultati su toliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, a pokušavali su i da nas unište", rekao je predsednik dodajući da su to nekada činili naši neprijatelji, a da smo nekada i sami u tome učestvovali.

Kako je rekao, vrednosti ustanika su se našli i u prvom ustavu Srbije koji je bio moderan i savremen, izuzetan za to vreme jer je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i bar nakratko zauzdana apsolutističa vlast. 

Ističe da je to bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže da "Sunce slobode snažno sija nad zemljom".

Dodaje da se Srbija i danas nalazi na tom putu, da su pred državom i društvom veliki izazovi, a da su centralne vrednosti kojima se rukovodimo – sloboda, mir, ravnopravnost i ljubav prema Srbiji. 

Zbog toga je, kako kaže, više neko ikada, potrebna Karađorđeva hrabrost i odlučnost, a možda još više pamet i mudrost Miloša Obrenovića.

Laureatima je rekao da su svojim radom neizmerno doprineli da Srbija ostane privržena njenim vrednostima, da bude bolja, uspešnija, srećnija i modernija. 

Posebno je zahvalio inostranim laureatima koji su "širili ugled Srbije daleko van njenih granica čime su pokazali pripadnost istim ciljevima i vrednostima".

"Nagrade su zahvalnost za vaša dela, ali i velika obaveza", rekao je Vučić napominjući da veruje da će laureati imati snage da to nose u budućnosti.

Među laureatima je i bugarski premijer Bojko Borisov kome je uručen Orden Republike Srbije na lenti. Borisov je svim građanima Srbije čestitao praznik, a onda je rekao da nagradu prima u ime svih Bugara koji su uložili velike napore tokom bugarskog predsedavanja EU kako bi Srbija bila nerazdvojni deo Evrope i u najskorije vreme postala članica EU.

Naveo je da je za jednu državu najbolje da ima suseda članicu EU i dodao da se nada da će Srbija i Bugarska zajedno raditi na infrastrukturi, gasnim stanicama, razvoju turizma i sporta.

Borisov je ukazao da veruje i vidi da Srbija ide pravim putem i da, ma koliko nekada teške bile odluke koje moraju da se donose, najlepše je kad među narodima vladaju ljubav, mir i prijateljstvo.  Vučić i Borisov su imali i sastanak.

U ime dobitnika na svečanosti se obratila direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković koja se zahvalila predsednku.

Podsetila je na reči osnivača Narodnog muzeja Jovana Sterije Popvoića: "Sačuvajmo kulturno nasleđe, sakupimo ga na jednom mestu, u muzej".

Navela je da je znak Narodnog muzeja "Miroslavljevo jevanđelje" i da je dobro poznat tegoban put njegovog očuvanja, ali da je isto tako tegoban put da se sačuva nasleđeno i preda budućim generacijama.

Ističe da je strateškom politikom Narodni muzej postavljen kao prioritet i da je on danas spreman da odgovori izazovima.

Kako je rekla, institucije i pojedinci koji su dobili nagrade su utkali biće u institucionalno ili vaninstitucionalno delovanje, a njihovi obrisi ispoljavanja obuhvataju široku lepezu.

"Odličja su odraz sistematske borbe za napredak Srbije, predstavljaju impuls, čast i nadahnuće", rekla je Bojana Borić Brešković dodajući da je to ohrabrenje za budućnost.

Ko je sve odlikovan? 

Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge u oblasti kulture i muzejske delatnosti, povodom 175 godina rada, odlikovan je Narodni muzej u Beogradu, a za naročite zasluge u visokoškolskom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu i razvoju, odlikovan je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" u Beogradu odlikovana je istim ordenom za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, a povodom 300 godina postojanja i rada.

Sretenjskim ordenom drugog stepena, odlikovani su Zemunska gimnazija, Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, Pozorište "Hristo Botev"iz Dimitrovgrada.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena, odlikovani su Vojnofilmski centar "Zastava film", Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", Hor i simfonijski orkestar RTS.

Posthumno, Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovan je akademik Vladeta Jerotić, za naročite zasluge u stručnom, naučnom i književnom stvaralaštvu.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovan je bivši ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

Istim odrednom odlikovan je i Kristof Lajtl, predsednik Evrokomore i do prošle godine dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije, za naročite zasluge i i podršku u razvijahnju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovani su i savetnik predsednika Rusije Vladimira Putima, Jurij Ušakov, visoki ruski funkcioner Aleksandar Babakov, predsednik UO Gasproma Aleksej Miler i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman-Dirkes.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovan je gradonačelnik opštine Krf Konsandinos Nikoluzos.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima odlikovan je dr Slobodan Ristanović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su i Gžegož Latušinski iz Poljske, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, dr Drago Njegovan za zasluge u očuvanju kulturnog nasleđa i postignute rezultate u muzeološkoj delatnosti.

Tim odličjima, nagrađeni su i Selimir Radulović, Radomir Andrić, Miloš Jevtić, Milija Radivojević Baja, profestor dr Darko Tanasković i dr Vladimir Cizelj. 

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Žoao Barozo Soareš, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnsotima i u jačanju saradnje Srbije i Portugalije, prof.dr Gideon Grajf, iz Izraela za izuzetne zasluge i nesebičnu posvećenost u odbrani istine o stradanju jevrejskog. srpskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata, Ecuko Cunozaki, Japan za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i jačanju saradnje Republike Srbije i Japana, prof. dr Ljiljana Marković, za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filologije.

Jordan Nikolić, posthumno, odlikovan je za izuetne zasluge u oblasti kulture i očuvanju tradicionalne muzike, Predrag Živković Tozovac, za izuzetne zasluge i postignute rezultate i kulturnim delatnostima, posebno muzičkoj umetnosti, prof. dr Slobodan Unković za izuzetne zasluge u javnim delatnostima i postignute rezultate u oblasti ekonomskih nauka, Klemens Zahs, iz Nemačke za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti privrednih delatnosti.

Istim odlikovanjem, nagrađeni su i Marija Živanović Smit, Borislava Perić Ranković, prof. dr Milenko Stojković, dr Milan Milenković, dr Branko Bojović, dr Vladimir Vlada Petrić, dr Miroslav Perišić, Gordana Danilović Grković, Vladimir Mastilović, prof. dr Mirko Kovačević, Mihailo Miša Janketić, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima, Davor Štefanek, za izuzetne zasluge u oblasti sporta, prof Miloš Šobajić, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva, i Aleksandar Joksimović, za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovan je Institut za političke studije, Instuitut za savremenu istoriju "Jovan Milić" i Milorad Jurković.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je general Ljubiša Diković.

Orednom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovano je Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, a povodom 180 godina rada.

Savez srpskog folklore Švajcarske za zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradciije odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena odlikovan je Vojnotehnički institut za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane Republike Srbije i doprinos u oblasti vojne naučno-istraživačke delatnosti, povodom 70 godina rada.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena odlikovana je Prva Uprava BIA za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti.

Srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan je Miloš Milošević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i Nemanja Radisavljević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Pipadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su - 37 pripadnina srebrnom za zasluge, jedan pripadnik zlatnom medaljom za revnosnu službu, ako i 55 pripadnika srebrnom medaljom za revnosnu službu. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, navedena odlikovana će biti uručena na Dan Vojske Srbije 23.aprila 2019. godine.

Svečanosti su prisustvovali ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Vladan Vukosavljević, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво