Šta će i koga snimati 1.000 novih kamera po gradskim ulicama

Policija će u naredne dve godine u Beogradu instalirati skoro 1.000 stacionarnih kamera za video-nadzor na 800 lokacija. Direktor policije Vladimir Rebić rekao je za RTS da će taj sistem u značajnoj meri omogućiti lakši rad policije na otkrivanju svih akata protivpravnog ponašanja. Ne postoji razlog da se građani brinu da će njihova privatnost biti ugrožena, istakao je Rebić.

Neće biti značajnije ulice, ulaza ili prolaza između zgrada koji neće biti pokriven kamerama.

Policiji će to olakšati posao, građanima treba da donese veću bezbednost, ali ima i onih koji smatraju da će im oduzeti nešto slobode i intime.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da su poznate sve lokacije i da je urađeno ispitivanje i analiza događanja, pre svega krivičnih dela na teritoriji Beograda.

"Ovo je sistem koji će u značajnoj meri omogućiti lakši rad policije na otkrivanju svih akata protivpravnog ponašanja, da li se radi o krivičnim delima ili prekršajima, ali će u značajnoj meri podići svest kod građana da ne čine protivpravna ponašanja, da ne bi bili sankcionisani", ističe Rebić.

Navodi da u konkretnom slučaju, na 61 mestu postoji 107 kamera koje su značajno unapređene, one beleže sve, njihova rezolucija je izuzetno dobra, jer su to pametne kamere.

Objašnjava da one mogu da prepoznaju registarske tablice što je značajno kod otkrivanja raznih krivičnih dela – da znamo kretanje vozila za koja su svedoci ukazali, da li ima neki deo registarskog broja, da li ima boju, marku.

U ovom trenutku je u završnoj fazi uspostavljanje funkcionalnosti prepoznavanja lica što će biti značajno veliki pomak u radu kriminalističke policije – za prepoznavanje učinilaca krivičnih dela, istakao je Rebić.

Poslednjih dana vozači se raspituju gde su postavljene nove kamere. One su označene kao kamere za brzu vožnju, žutu traku, crveno svetlo.

Jedan deo kamera će biti opredeljen za otkrivanje saobraćajnog prekršaja prolaza na crveno svetlo, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona suprotno pravilima, nepropisno preticanje, navodi direktor policije.

"To je značajno manji deo u odnosu na ono što ćemo imati za dve godine, kada bude hiljadu kamernih mesta. Fokus će biti na sprečavanju činjenja najtežih krivičnih dela, ubistava i drugih dela koja izazivaju uznemiravanje građana", rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, projekat će ići fazno. U martu će biti novih deset lokacija koje podrazumevaju postavljanje određene konstrukcije sa infrastrukturom za postavljanje jedne ili više kamera.

U junu će doći sledećih 50 mesta, u septembru 200, do kraja godine 400 i do kraja 2020. će biti 800 mesta. Biće pokriveno gotovo sve najvažnije ulice u Beogradu, auto-put, odnosno magistralni putevi koji vode ka Beogradu.

"Imaćemo zaokružen sistem, jer nemamo dovoljan broj policijskih službenika da tek tako to posmatraju i uočavaju. Kada se desi događaj, kamere su tu da pomognu", napominje Rebić.

"Ne postoji razlog za brigu građana" 

Ima onih koji smatraju da snimanje nije u direktnoj vezi sa smanjivanjem krivičnih dela, odnosno da to ne utiče na prevenciju.

Građani nemaju ni jedan razlog da sumnjaju da će postojati promil mogućnosti zloupotrebe, naglašava direktor policije.

Kako kaže, ovaj projekat će u enormnoj meri doprineti većoj bezbednosti građana, pre svega, Beograda, a kada se proširi i građana cele Srbije.

Najveći evropski gradovi, poput Londona i Monaka, decenijama imaju značajno veći broj kamera nego što to ima Beograd, podseća direktor policije.

"Ovaj projekat, zahvaljujući posvećenosti i energiji ministra Nebojše Stefanovića, čini čuda", kaže Rebić.

Navodi primer kada se 2014. godine desio slučaj ubistva Luke Jovanovića na Brankovom mostu – da bi se otkrili počinioci tog dela pregledano je oko 96.000 sati, zašta se angažovalo 100 policijskih službenika u tridesetak dana.

"Da smo tada imali ovaj sistem potrošili bi sat vremena da pronađemno učinioca. To je neverovatna ušteda", ukazuje Rebić.

Objašnjava da ovaj sistem ne funkcioniše na Internetu, nego na njihovoj lokalnoj mreži.

"Da li ste čuli da je neki haker upao u bazu podataka o ličnim podacima. To je nemoguće. U okviru samog Ministarstva postoje interni propisi koji jasno daju dozvolu nekom ko ima pravo da pristupi i svako odstupanje se alarmira. Ako bi neko napravio propust, znalo bi se", kaže Rebić.

Ističe da ne postoji razlog da se građani brinu da će njihova privatnost biti ugrožena.

Govoreći o izmenama zakona koje predviđaju strože kazne za počinioce najtežih krivičnih dela, naveo je da posao blizu kraja.

"Formirana je interresorna radna grupa Ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, zdravlja. Uključeni su i Pravni fakultet u Beogradu, Advokatska komora, nevladine organizacije. Opredelili smo se za pooštravanje određenih kazni i uvođenje krivičnog dela pripremanje teškog ubistva", zaključio je Rebić.

broj komentara 18 pošalji komentar
(nedelja, 09. jun 2019, 18:53) - Nenad [neregistrovani]

Kamere

Kao i uvek kamere će da služe da se puni budžet od kazni koje će naplaćivati napaćenim vozačima u Beogradu. Kada kažem napaćenim onda mislim na milion semafora, ležećih policajaca, gužve itd. Ako žele bezbednost da povećaju onda kamere trebaju biti postavljene na otvorene puteve gde se vozi prebrzo i gde najviše ljudi gine. Evo pitanje za nadležne: "Zašto postavljate kamere u gradu a ne van gradova na otvorenim putevima kada u gradu od saobraćajnih udesa retko ko pogine a na otvorenim putevima zbog prevelike brzine gine mnogo ljudi?" Zaključak je da država samo želi novac od kazni a pod izgovorom bezbednosti.

(subota, 09. feb 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

kamere

Dve kamere postavite na autobuskim stajalistima u centru Zarkova, po jednu na obe strane.
Parkira se kako ko hoce i smeta autobusima i putnicima. Pojedinci ostave automobil i odu negde na duze, kao da je parking mesto.
Hvala.

(subota, 09. feb 2019, 19:10) - RTNoLAND [neregistrovani]

Ljudska glupost

Sta reci,a ne zaplakati.Gde se Srbija moze porediti sa nekim Londonima, Amerikama, pa sta je vama?Sto se tice ovih drugih kazni,pa onaj ko zeli i namerava da povredi ili eliminise nekog nece spreciti nikakve kazne, jer je sigurno spreman da preuzme svu krivicu.Neosnovane optuzbe, ljudska volja i sloboda ne mogu biti spreceni.Na kraju svaki covek ce da uradi ono sto zeli po cenu svega.

(subota, 09. feb 2019, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Ma

koliko to sve košta, i ko je izvodjac radova? Ako nije tajna!

(subota, 09. feb 2019, 17:23) - Maja [neregistrovani]

@Zika

Ti nisi video ni B od Beča. Ako je toliko lepa “ naša “ država, zašto živiš u Beču?

(subota, 09. feb 2019, 16:13) - Stojko seljak [neregistrovani]

Jel će te kamere i da funkcionišu ili...???

A sve te kamere koje budu postavljene, hoće biti i u funkciji i prikrljučene na sistem osmatranja, ili će biti samo po potrebi u funkciji i po potrebi "van funkcije" (u zavisnosti o kojoj osobi se bude radilo). Do sada sve te "moderne tehnologije" i mnogo postavljenih kamera nije nesto bilo u upotrebi (bez obzira na to sto ste silne novce od gradjana zakopali u pesak zarad te moderne tehnike)...

(subota, 09. feb 2019, 15:17) - Stefan [neregistrovani]

Evrooa

Pa dobro kukate hocete Еvropu. To vam je to. Do pre 5 godina svaka peta kamera instalirana u svetu bila je u parixu i londonu. Danas je trka ko ce staviti vise kamera.

(subota, 09. feb 2019, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

Srbin treba da ima svoja prava

Odusevljen sam kad ovaj gospodin jedno 150 puta kaze kako nema razloga da brinemo da ce nam privatnost biti narusena. Uopste mi ne postaje sumnjivo. Niti sto nije naveo niti jednu proceduru kako ce nam se garantovati da nece biti zloupotreba, niti povecanje kazni za nekog ko i proba da zloupotrebi ove podatke. Donesite i drakonske zakone za nekoga ko nas nadgleda nezakonski pa da onda mozda poverujemo kad ga sprovedete i osudite svakog drzavnog sluzbenika ko zloupotrebljava. Onda mozda poverujem

(subota, 09. feb 2019, 13:18) - Паметњаковић [neregistrovani]

Приватност

Уколико камере буду биле напољу, у јавном простору, а не у приватним становима, онда сигурно неће нарушавати приватност.

(subota, 09. feb 2019, 12:45) - ES [neregistrovani]

Privatnost

Onaj koga je briga za privatnost jer nema sta da krije verovatno ga je briga i za slobodu govora jer nema sta pametno da kaze.