"Vračarskim" tunelom noću se transportuje i opasan tovar

Svake noći ispod najužeg centra Beograda prolaze vozovi koji nose opasan tovar. Od prvog februara sav transport opasnih materija ide kroz tunel "Vračar", jer je to jedini preostali put posle prekida saobraćaja na pruzi Beograd – Novi Sad zbog rekonstrukcije. Prevoz je apsolutno bezbedan, kažu u Železnici.

Veterinarski fakultet – Vukov spomenik – Pančevački most, tom trasom već više od sedam meseci svakog dana prolazi dvadesetak teretnih vozova. I to nije vest. Ono što zabrinjava je ono što svaki treći transportuje – opasne materije. 

"Građani imaju prava da budu zabrinuti, da budu u strahu, a službe koje su po zakonu obavezne da se staraju o tome – ima da se staraju o tome. Ne daj bože da se desi bilo kakav eksces takve vrste, odgovornost će biti na najvišem nivou", rekao je Goran Trivan, ministar životne sredine.

Pre dve nedelje, na pruzi u ataru niškog sela Jasenovik voz koji je nosio amonijak iskliznuo je iz šina. Zbog opasnosti je svih 400 stanovnika sela evakuisano više puta.

Ipak, zbog transporta amonijaka i sličnih materija kroz Beograd u Železnici kažu da nema bojazni. Kažu i da je to jedino rešenje nakon što je obustavljen železnički transport na obilaznoj pruzi oko Kalemegdana i dotadašnjoj Glavnoj železničkoj stanici.

"Prevoz je apsolutno bezbedan i mora da se naglasi i to da je prevoz kroz tunel mnogo bezbedniji nego prevoz kroz grad na otvorenom prostoru", kaže direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

Ministar Trivan ukazuje da uvek postoji rizik i kada se prevozi kamion peska, a kamoli opasne materije.

"Važno je da se striktno poštuju procedure. Ne očekivati probleme i biti relaksiran je jedna priča, ne očekujemo probleme ali radimo sve da stvari budu pod kontrolom", istakao je Trivan.

A to znači detaljnu projektno-tehničku i normativnu dokumentaciju, ugradnju novih sistema pre svega za detekciju i dojavu požara. Međutim, ovo nije trajno rešenje. To bi bila izgradnja 29 kilometara obilaznice Beli Potok – Vinča – Pančevo.

"Naravno da postoji to rešenje s obzirom na to da je idelano rešenje da se prevoz tereta kao i prevoz opasnih materija vozovima izmesti iz samog centra Beograda i da se ovi kapaciteti iskoriste za razvoj putničkog saobraćaja", rekao je Jevtić.

Do tada, iz predostrožnosti, u vračarskom tunelu istovremeno može da se nađe samo jedan teretni voz. Teret se prevozi isključivo noću, kažu, iz psiholoških razloga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара