U tem Somboru – Ahmad iz Iraka demonstrira poštenje

Srbija je pokazala veliku saosećajnost sa migrantskim sudbinama. Ponekad, zbog predrasuda, građani Srbije pomisle da ipak ne dele iste civilizacijske vrednosti sa migrantima. Primer poštenog nalazača novčanika u Somboru može da ih razuveri, a možda i nauči.

Tridesetsedmogodišnji Ahmad Bavar, izbeglica iz Iraka, dva meseca boravi u prihvatnom centru u Somboru. Sa suprugom i troje dece čeka na azilantsku proceduru u Mađarskoj.

Krenuvši prema centru Sombora, pored puta je spazio izgubljeni novčanik sa dokumentima, novcem i platnim karticama.

"Ni sekunda nisam oklevao. Znao sam da ne smem da uzmem tuđu stvar, niti novac. Odmah sam se vratio u migrantski centar i rekao šefu smene šta sam pronašao i predložio mu da pronađemo tog čoveka. Želeo sam ga da upoznam, ali nisam želeo nikakvu nagradu", priča Bavar.

Vođa smene u somborskom centru Goran Boškić kaže da nije iznenađen Ahmadovim postupkom znajući koliko migranti poštuju gostoprimstvo Srbije.

Somborac kome se desio peh nije hteo pred kameru, ali se odužio poštenom nalazaču.

"Gospodin je došao sa kćerkom, doneo pun gepek slatkiša, sokova, hrane i poklona. Bavar je izašao i sve te silne kese podelio svoj deci u kampu. Oni su svi super, a on je vanserijski", ističe Boškić.

Za Srbiju, Sombor i zaposlene u Komesarijatu za izbeglice, Ahmad ima samo reči zahvalnosti. Svoj molerski posao želi da nastavi u Belgiji, sa svojom i ženinom rodbinom koja se nalazi u Briselu.

"Želeo bih da dobro vaspitamo decu, da se školuju, da Bog dâ da završe fakultete, možda da budu lekari ili inženjeri, a najvažnije je da budu dobri i pošteni ljudi", zaključio je Ahmad Bavar.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. feb 2019, 14:53) - Vera Kukavica exKocoljevac [neregistrovani]

Pohvala za AHMEDA BAVARA

Svaka čast !! Neka mu se dobro dobrim vrati !!!!

(ponedeljak, 04. feb 2019, 02:18) - Петрија [neregistrovani]

Добро дело два срца весели...

Дирљиво. Нека Бог драги чува овог доброг човека...

(nedelja, 03. feb 2019, 22:20) - Kalesu [neregistrovani]

Poštenje postalo vest

Ahmedu želim svu sreću u daljem životu i radu, a autoru priloga da poseti našeg barda vojvođanske pesme (žive u istom gradu) Zvonka Bogdana i raspita se. Koliko ja znam, "U TEM Somboru" nije ispravno, već "U tom Somboru". I, nije jedini, mnogi tu uporno greše.

(nedelja, 03. feb 2019, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Zao mi je Iracana Libijaca Sirijaca...Jugoslovena.........posten narod zavadise ...dusmani za saku dolara

(nedelja, 03. feb 2019, 21:13) - anonymous Sreten [neregistrovani]

Bavar nek te u životu prati sreća

Neka mu bog pomogne i prati sreća njega njegovu porodicu i roditelje koji su ga tako vaspitali