Zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima u pripremi

Ministarstvo zdravlja će slediti jasne instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju potpuna zabrana pušenja na javnim mestima. Predlog tog zakona se ubrzano radi i ove godine će biti upućen Vladi, rečeno je RTS-u u tom ministarstvu. Na Nacionalni dan bez duvanskog dima još jednom upozorenje da u Srbiji puši trećina stanovništva, a od posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi.

Novi zakon je u pripremi i potrebno je sa Evropskom unijom usaglasiti još samo nekoliko direktiva.

"To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba protiv ne samo klasičnog duvana nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete", ističe Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Srmena Krstev, predsednik Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i nacionalni koordinator SZO, objašnjava da se dugoročno smanjuje broj bolesti, veliki su troškovi za lečenje, dolazi do gubitka radne sposobnosti pluća.

Od 2010. godine pušenje je zabranjeno u svim radnim prostorima, ali ne i u ugostiteljskim objektima što bi sada trebalo da se dogodi.

Ugostitelji strahuju da će imati manje posla.

"Mi se zalažemo na drugi način – da se restorani i vlasnici koji odluče da nema pušenja u njihovim restoranima stimulišu na određeni način kako bi imali interesa da rade", navodi Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES.

Prošle godine prihod u državnom budžetu od akciza na duvan je skoro 100 milijardi dinara. Na taj prihod računaju sve države. Međutim, prema podacima SZO, troškovi lečenja obolelih od posledica uticaja duvanskog dima i bolovanja su četiri puta veći.

"Činjenica je, prema procenama SZO, da u Srbiji godišnje od lošeg kvaliteta vazduha umre 6.000 ljudi, a od posledica konzumiranja duvana godišnje umre 15.000 ljudi. Krajnje je vreme da svaki pojedinac shvati da nanoseći štetu sebi i svom zdravlju, skraćujući život, hendikepira i svoje najbliže i istovremeno zagađuje životnu sredinu", napominje ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

U Americi je, na primer, za 25 godina, od kada se sprovode striktne zabrane pušenja, stopa umiranja od malignih bolesti pala za 27 odsto. Švedska zabranjuje pušenje i na otvorenim javnim mestima i ima cilj da do 2025. bude zemlja bez duvanskog dima.

broj komentara 25 pošalji komentar
(subota, 13. jul 2019, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

Ко ће да поштује тај закон

Само још да се надамо да ће тај закон да се поштује. И сада је забрањено у јавним установама, па лекари и сестре у болници пуше, цео ходник смрди на цигаре. Шта више рећи...

(subota, 13. jul 2019, 18:25) - Dejan BG [neregistrovani]

Progres!

Jedva čekam da krenem da prijavljujem inspekciji objekte koji ne poštuju. To će biti moja misija u slobodno vreme. Krajnje je vreme da se Srbi uteraju u civilizovano ponašanje na silu i prestanu da truju ljude oko sebe.

(sreda, 17. apr 2019, 11:41) - Р. Вуковић [neregistrovani]

Против, али ко ме пита

Закон налази увек нове изговоре увек гладан.

(sreda, 06. feb 2019, 11:38) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Konacno. Lepo se vi trujte, radite sta hocete, ali napolju. Sto bi mi nepusaci trpili vas dim, smrad ,otrov.

(ponedeljak, 04. feb 2019, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Ovo je odlicna ideja, svi ce se buniti 10 dana a posle ce nam svima biti bolje i prijatnije.

(četvrtak, 31. jan 2019, 18:21) - Djekna [neregistrovani]

Pušenje

Konacno!

(četvrtak, 31. jan 2019, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Kad citate komentare pusaca!

Kad citate komentare pusaca onda morate da se pitate kakav odnos imaju prema drugim ljudima I njihovim pravima. Prvo ljudsko pravo je kad se rodi da udise cist vazduh itd. Pusaci su naviku stekli iz raznih razloga I to je njihov porok I odluka, ali im to ne daje parvo da vecinu nas ne pusaca truju I ogranicavaju nasu prirodnu potrebu za vazduhom bez zagadjenja I to bilo gde. Nisu u pravu kada prebacuju pricu na ostala zagadjenja koje imamo oko nas. Na neke mozemo uticati a na neke ne. Znate svi koji puse su los primer prvo za decu I sve ostale. Imaju million razloga zasto zele da puse itd ali ni jedan im nije valjan ma sta rekli. Licna zelje ne smeju da ugrozavaju tudja prava.

(četvrtak, 31. jan 2019, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

Pusaci

Samo nemojte pusiti oko mene i moje porodice. Vi imate pravo da pusite... mi imamo pravo da udisemo cist vazduh

(četvrtak, 31. jan 2019, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Cigarete

Koliko negativnih komentara na racun pusenja ne pomisljajuci da i pusaci su ziva bica a ako drzava toliko brine o pusacima neka zatvori sve duvanske industrije u srbiji i zabrani uvoz istih i gotovo..ali nije stvar u brizi jer bi se drasticno smanjio budzet vec se radi o tome da drzava dodatno zaradi na kazne za pusenje na javnom mestu

(četvrtak, 31. jan 2019, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Konacno

Krajnje je vreme!