Uskoro "Tim za spas sela"

U Srbiji ima 4.700 sela, od toga 1.700 nestaje, a u hiljadu živi manje od 100 stanovnika. Dok država najavljuje formiranje nacionalnog "Tima za spas sela", postavlja se pitanje da li je uopšte moguće u tako teškim okolnostima oživeti srpsko selo.

Ministar Milan Krkobabić rekao je da je problem izumiranja sela globalni i nešto što je ralnost i u Srbiji.

"Puno problema proizlazi iz toga što se nismo suočili sa realnošću na vreme. Pražnjenje sela otvara novi problem. Zato moramo da delujemo", naveo je Krkobabić i najavio tim sa predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti na čelu.  

Prema njegovim rečima, za ovu akciju potreban je snažan vetar u leđa, autoriteti, tim kojem ćemo svi poverovati.

Krkobabić kaže da će u "Timu za spas sela", pored predstavnika SANU, biti i predstavnici vlasti, kao i lokalne vlasti, koji će snimiti situaciju i definisati problem.

Ministar je rekao da je neophodno da stanovnici sela izbegnu makaze nakupaca, da mogu proizvod da proizvedu i naplate.

"Čovek na selu želi da ima i školu i zadrugu i crkvu. U selima ima 260.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih žena. Sve mora da ide u tom pravcu da nemamo građane prvog i drugog reda", kaže Krkobabić i dodaje da će tim početi sa radom sledećeg meseca.

Kako je istakao, u ovoj oblasti moramo biti jedinstveni i ovog puta ne možemo da imamo opoziciju.

Krkobabić je naveo primer Trgovišta, gde u tri sela već nema nijednog stanovnika, a da li će se neko vratiti, zavisi od uslova.

Ministar je izneo ideju da se sela sa deset, 20 ili 30 stanovnika izmeste i naprave "agrarni gradići".

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jan 2019, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Gradovi - iluzije i sarene laze bezpomocnih

Selo - sloboda izjasnjavanja fizickog i mentalnog, sloboda vlasnistva, sirina , svoj vlasnik, svoj gazda. Sve se da proizvesti osim zemljista. Posednici zemljista su pravi vlasnici. Treba podrzavati i stimulisati privano vlastnistvo zemlje i poljoprivrednu proizvodnju (narod treba da jede pa ce onda i da se jebe) i velike zemljovlasnike. Selo je bizniz a ne fedualno ropstvo.

(četvrtak, 24. jan 2019, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Синергија

г. Кркобабићу, крените храбро и немојте се поколебати. Само, немојте у ваше тимове стављати професоре са универзитета који су годинама научили само да пишу којекаве "пројекте", и "истраживања", и узмају паре од министарства, а да ти пројекти не вреде ни пет пара. Ти пројекти и истраживања су исти као и нацртани хлеб, леп, дивно изгледа, мами, савршен је на изглед, али има само једну ману. Не може да се једе.
Овај пројект треба да свом снагомподржи држава на начин као што подржава и даје субвенције страним инвеститорима. Такође, иословне банке, повољним кредитима. Такође и локална самоуправа, али да ту опет не ускоче општински чиновници презадовољни због сигурне државне плате, или страначки лезилебовићи који су се учланили у странке само због своје рачунице, а у пракси не би умели на поштен начин ни хладну воду да себи зараде.

(četvrtak, 24. jan 2019, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Држава да истински а не декларативно подржи останак на селу

Идеја је одлична, неће бити лако спровести је, али треба бити упоран, а иза пројекта мора најозбиљније и истински да стане држава. Власт не треба, као ни опозиција да се троши и губи енергију на међусобна бесмислена инфантина оптуживања, већ да се такмичи на оваквим пројектима.Биће потребно убедити младе да је боље хранити стоку, брати воће и грожђе са свог имања, јести здраву храну, зарађивати од својих производа, него бити ниже квалификована радна снага, незапослена, или и запослена за плату од 20 хиљада у граду.

(četvrtak, 24. jan 2019, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

mmmm

Mislim da ovo neće uspeti jer misle o novcu.Svim selima su potrebni domovi zdravlja, apoteke, prodavnice...a ko će ovo otvoriti?Svi zatvaraju zbog duga firmi "Merkata".Doktorima i medicinskim sestrama se mrze da rade u selima, farmaceuti samo vole raditi u gradovima.Jedan put mesečno Crveni Krst i doktor samo posećuju stare lice u ugašenim selima.Ko će biti odgovorni za odumiranja?U drugim zemljama postoje jedna prodavnica u kojoj se nalaze namirnice, lekove, alati... a u Srbiji ništa?

(četvrtak, 24. jan 2019, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Bas me briga sto je to globalni problem. Jos uvek ima nade i nije kasno da se sela ozive.

Treba samo dobra volja i napraviti timove koji ce u korenu da saseku strano lobiranje i mesanje u politiku da se sela u Srbiji ozive i da se narod polako vraca u sela.Treba mladim ljudima izlaziti u susret i pomagati da imaju mnoge pogodnosti da osnuju porodice na selo.Na prvom mestu su skole, ambulante i poboljsanje infrastrukture (putevi, vodovod i kanalizacija).Ali posto drzavu ne cine kuce, zgrade i fabrike nego narod, treba podsticati radjanje i stvaranje porodica sa najmanje cetvoro dece, a kad se to desi ljudi ce sami donositi zakljucak da je takvoj porodici najbolje mesto u uredjenom selu gde ima reseno pitanje skola, ambulanta, puteva i ostalo, a najvaznije od svega je siguran posao na selu gde si sam svoj gazda na svom imanju.Dalje drzava treba vise paznje da pokloni poljoprivrednicima raznim beneficijama i povoljnim kreditima kako bi motivisala rad na poljoprivrednim gazdinstvima i opstanak porodica na selu.Itd. itd itd,... Ima mnogo toga sto treba da se resi da bi se srpska sela spasla od izumiranja.

(četvrtak, 24. jan 2019, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

Истина

У том тиму треба да се нађе и неколико сељака, којима је та проблематика блиска.

(četvrtak, 24. jan 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Koliko drzava daje subvencije

Po izgradenom objektu i radniku strancima.....Neka isto toliko da nasim mladima...Npr uplatite 20 000e...bracnom paru poklonite zemlju..i kucu(napustenu)Pod uslovom da su tu minimalno 10 g....Poklonite traktor...Zasto ne....nece to odneti iz Srbije u Eu

(četvrtak, 24. jan 2019, 12:22) - Milan [neregistrovani]

Porez

Pre par dana vest da je čovek na periferiji sela u okolini Niša platio porez na prenos kupljene njive 75000 dinara a samu njivu platio 50000.Takse i samovolja poreznika su prevršile svaku meru a ovo je samo jedan od slučajeva.O kakvom napretku pričamo dok se ovako ponaša državna i gradska administracija.

(četvrtak, 24. jan 2019, 12:01) - Slavisa [neregistrovani]

Beogradizacija

Posle cetiri godine, "privremeno" smanjenje i pored povecanja plata i dalje vazi. Ne ukida se. Samo zato da bi sa lokala i dalje 10% islo u Beograd.

(četvrtak, 24. jan 2019, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

selo

ideja je dobra ali ko ce da radi?malo ko hoce da bude seljak.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">