Radnici gazdinstva "Ibar-Leposavić" rade na očuvanju šuma

Šesnaest godina su zaposleni Šumskog gazdinstva "Ibar–Leposavić" živeli u neizvesnosti. Početkom prošle godine vraćeni su u sistem "Srbijašume".

Igor Braunović, generalni direktor JP "Srbijašume" navodi da su zahvaljujući državi radnici uvedeni u sistem Javnog preduzeća "Srbijašume".

"Država i sve institucije su nam maksimalno izašle u susret i uspeli smo da taj posao uspešno privedemo kraju i da naše radnike koji definitivno to zaslužuju više od svih ostalih uvedemo u sistem Javnog preduzeća 'Srbijašume'", navodi Braunović.

Površina koju zahvata šumsko gazdinstvo Ibar obuhvata preko 45.000, na teritoriji četiri opštine severnog dela Kosova i Metohije. Zaposleni sada mogu da se na miru bave svojom delatnošću.

"Na čuvanju šuma, očuvanju životne sredine i zaštiti šuma. To nam je trenutna delatnost zbog situacije u kojoj se nalazimo, ali smo jedina firma na severu KiM koja posluje po sistemu Republike Srbije", navodi Aleksandar Rakić, direktor Šumskog gazdinstva "Ibar–Leposavić".

"Od zelene oaze ostali samo panjevi"

Zaštita i obnavljanje opustošenog dela šumskog gazdinstva su izazov za zaposlene. Najkritičnije je na području opština Zubin Potok i Leposavić, u graničnim delovima sa opštinama Istok, Glogovac i Podujevo.

"Mi imamo jednu trećinu šumskog gazdinstva Ibar Leposavić koja se naslanja na opštinu Glogovac, koja je totalno nezaštićena i koja je 100 odsto posečena. Tamo su pucali na naše šumare, na policiju. Mi se trudimo da u delu gde mi možemo zaustavimo seču i da tu šumu vratimo prirodi prvo, pa i ljudima na korišćenje", objašnjava Radiša Vučinić, zamenik direktora ŠG "Ibar–Leposavić".

Zaposleni u šumskom gazdinstvu Ibar, kažu da zaborave na svakodnevne muke, kada se sa terena vrate kući svojoj deci. Njima su "Srbija ume" podelile novogodišnje paketiće. Time ih ohrabruju i njihovim roditeljima potvrđuju da su uz njih.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">